Van Lille tot Lens

De eerste dagen in Frankrijk

Zo snel als we België in kwamen, zo snel rijden we er ook weer uit. Al laten we het niet ver achter ons. De eerste Franse bestemming is Lille, we starten met een mini stedentrip om het Franse gevoel direct op te pakken.

We gooien ons in het diepe, de navigatie staat op het centrum van Lille want een plek om te parkeren krijgen we zo snel niet gevonden. “Dat wordt op de route naar het centrum vast wel aangegeven” stellen we vast. Helaas klopt dit niet helemaal, of ja voldoende parkeergelegenheid voor voertuigen niet boven de drie meter. Laat onze camper nou net wat hoger zijn. Na enkele rondjes rijden besluiten we het stadscentrum uit te rijden, tot dat we een geschikte plek vinden. In de buitenwijk Fives stuitten we op een bekende supermarkt met een erg ruime parkeerplaats, perfect. Fietsen eraf en de weg terug naar het centrum is snel gemaakt.

Mini-Stedentrip Lille

Lille is zeker een stedentrip waardig. Dit was door vrienden aan ons getipt en ze hebben helemaal gelijk, de stad ademt sfeer. Van kleine steegjes met antiekwinkeltjes tot straten vol met de leukste interieur- accessoires- en kledingwinkels. Naast al het shoppen is het gezellig eten op één van de vele terrasjes of gewoon op de markt aan de fontein of op de trappen van de Opera. Het shoppen is niet aan ons besteed, de camper zit al aan zijn max qua laadvermogen, maar ook voor ons heeft Lille een dagprogramma klaar staan.

Tien jaar geleden was Lille de cultuurhoofdstad van Europa, Dasja is er toen geweest met school maar herinneringen lijken ver weg gestopt. Dit tien jarig jubileum wordt nu gevierd met Lille 3000. Verspreid door het stadcentrum staan tentoonstellingen en odes aan steden die zich opnieuw hebben uitgevonden centraal. Dit dus naast wat Lille normaal al aan historie en cultuur te bieden heeft. Na de fietsen geparkeerd te hebben en een kort bezoek aan het Office du Toerisme stippelen we een plan uit. Eerst zwerven door de straatjes en het centrum ontdekken, daarop volgend gaan we richting Bois de Boulogne ook wel het Citadel Park genoemd.

Lille kent zijn charme en weet ons te verleiden. Bij elk hoekje dat we omgaan stuitten we op een prachtig gebouw waar je eigenlijk binnen wil kijken. Van Vieille Bourse met een schitterende binnenplaats waar een klein marktje de vetste oude kranten koppen verkoopt tot het oude postkantoor C.C.I. Zoals de echte toerist betaamt brengen we een bezoek aan Cathédrale Notre-Dame de la Treille. De vernieuwde voorgevel is van binnen nog indrukwekkender dan van buiten.

Eenmaal de fietsen terug gevonden zoeken we onze rust op in het Citadel Park. Na het zien van de citadel op de kaart is onze eerste gedachte “dit moeten we echt zien” maar helaas wist de dame bij het Office du Toerisme te vertellen dat de citadel niet open is door een oefening van het leger. Ze adviseert dat een fietstocht door het park meer dan de moeite waard is. En dat is het zeker. Even geen toeristen en een heerlijk groot park.

Louvre-Lens

Het plan om in de buurt van Lille te overnachten hebben we snel laten varen. Een camperplek blijkt niet zo snel gevonden dus komen we bij Lens uit. Naast dat de camperplek op 50 meter van de Mc Donalds zit wat dus internet betekent, blijken uit de comments in de app dat het Louvre-Lens een bezoek waardig is. Op naar Lens dus!
Vlak voor de avond valt arriveren we op de grote parkeerplaats waar een aantal plekken speciaal voor campers ingericht zijn. De parkeerplaats is perfect waterpas dus we zijn snel tevreden. We hebben op een onwijs groot huis na nog niet veel van Lens gezien, we zijn benieuwd naar wat deze stad te bieden heeft.

De volgende dag begint met een bezoek aan het Louvre-Lens. Dit gloed nieuwe museum is in samenwerking met, de naam zegt het al, het Louvre opgezet. Kunstobjecten die in het depot van het Louvre stonden worden hier op een unieke manier tentoongesteld. Drie kunst/cultuur stromen (Islamitisch, middeleeuws West-Europees en Byzantijns) zijn door elkaar heen geplaatst op een tijdlijn die loopt van 2000 v.C. tot 1500 n.C. Naast dat de werken – uiteenlopend van beelden, schilderijen en aardewerk – een beeld geven van de verschillen binnen culturen toont het ook de ontwikkeling van kunst. Erg vet om te zien, en het mooiste: het museum is gratis toegankelijk! Neem zeker een audiogids mee (ook gratis) deze geeft nog meer informatie over de verschillende werken. Heel groot is het Louvre-Lens gelukkig niet en binnen twee uur lopen we voldaan naar buiten. Op naar de kust, eindelijk.


«