De laatste hoogtepunten van Normandië

Het uiterste puntje van Normandië tot aan Le Mont-Saint-Michel

Met de geschiedenisles vers in ons achterhoofd vervolgen we onze route door Normandië. Er is meer te zien dan enkel herinneringen aan de oorlog (al leek het er even niet op met al die musea e.d.). De eerste stop is de punt van Normandië, waar we de omgeving verkennen om vervolgens af te zakken naar misschien wel één van Frankrijk grootste trekpleisters: Le Mont-Saint-Michel.

De punt van Normandië

Het willen volgen van de kust gaat bij ons vaak zo ver dat vooral de uithoeken aangedaan moeten worden. Zo dus ook de punt van Normandië. En wederom is het een goede keuze, het is hier schitterend. Halverwege de punt komen we bordjes tegen van Route des Capes met daarbij afgebeeld een vuurtoren. De bordjes leiden tot de camperplaats in Auderville met uitzicht op de vuurtoren, Phare de Goury, die op een rots net voor de kust staat. De camper staat net op zijn plek als het licht aanspringt en het rustig aan donker wordt.

De volgende ochtend is het makkelijk uit bed komen. Er is zo veel te zien, zo veel te doen. Aangezien onze kaarten niet erg gedetailleerd zijn, pakken we de fietsen om een verkenningsronde te maken. Die anders uitpakt dan gepland. Na de haven en vuurtoren van dichterbij te hebben bekeken, heeft de gekozen route snel een doodlopend eind. Hij gaat over in een wandelroute over de kliffen langs de kust. De route ziet er zo verleidelijk uit dat de fietsen zonder overleg aan een boom op slot worden gezet, te voet gaan we verder.

Het is halverwege eb en de zee geeft steeds meer van de met rotsen beklede kustlijn weg. De drang om te snorkelen is bij Lars haast niet te houden, het scheelt dat het totaal niet praktisch is waardoor hij deze drang moet onderdrukken. Kilometerbordjes duiken op langs het pad; 21,5 km, 21 km dan weer even niets. Waarschijnlijk gaat er een route langs de gehele punt. Helaas was het Office de Tourisme dicht dus dit weten we niet zeker. Op het punt waar we zien waar de route heen leidt, een groot strand tussen twee kliffen, komt voor het eerst de vraag op “wat doen we?”. Wijs besluiten we terug te lopen naar onze fietsen, hoe vinden we die anders nog terug?

Tip: wandelingen langs de kustlijn zijn vaak het mooiste tijdens eb, er zit zoveel onder het water verscholen dat de uitzichten ten goede komt.

Terug in de camper wordt het plan voor de rest van de dag opgesteld, we volgen de Route les Capes zodat we de hele punt zien. Vervolgens zakken we af naar Dargey, met een schitterend uitzicht op Le Mont-Saint-Michel. Maar eerst heeft de Routes les Capes nog een verrassing: de kleinste haven van Frankrijk. Port Racin is met plek voor ongeveer een zestiental bootjes inderdaad niet groot. De geschiedenis van de haven gaat terug tot 1700 als er een meteoor in de huidige haven valt en wordt nog steeds gebruikt. De bootjes liggen op een unieke manier in de haven, lijnen zijn gespannen van de boeg en de steven naar de wal. Elk bootje net op een andere hoogte zodat ze elkaar niet raken.

Le Mont Saint Michel

Na de Route des Capes te hebben verlaten rijden we snel de volgende route; Route du Bai. Dit betekent dat Le Mont-Saint-Michel dichterbij komt. Maar dit bezoek wordt nog even uitgesteld door eerst de baai verder te verkennen. Bij Dargey slapen we aan het strand, de donkere wolken die het zicht de avond ervoor belemmerden, zijn ’s ochtends weggetrokken. De uitzichten zijn heerlijk. Om niet te overhaasten en zoveel mogelijk van de uitzichten te genieten rijden we een stuk terug om te wandelen bij Falaises De Carolles Champeaux. Het is er druk, logisch. Het is weekend, mooi weer en de wandeling is met haar uitzichten op o.a. Le Mont-Saint-Michel meer dan de moeite waard.

Dan is het tijd om Le Mont Saint Michel van dichtbij te bekijken, het is onze tweede keer en het blijft een mooi gezicht. Ons vorige bezoek was in februari, het was er toen rustig en niet alles was open. Nu is dat anders, het ziet zwart van de mensen en alles probeert aandacht te trekken. Na een kleine ronde hebben we het weer gezien, doe ons maar van die rustige dagen.

Tip: Le Mont-Saint-Michel is ook onder de Franse vakantiegangers een grote trekpleister, dit naast de vele Aziaten en andere toeristen. Tijdens weekeinden en Franse vakanties is het erg druk. Hou je niet van drukte, breng dan een bezoek buiten het seizoen. De belangrijke hoogtepunten zijn dan ook gewoon open.


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *