Via de Franse tolwegen terug naar Nederland

Snel het land doorkruisen kan maar op één manier, via de tolwegen

Tijdelijk gaan we terug naar Nederland voor een paar grote klussen, aan het werk dus. De planning om rustig aan vanuit Zuid-Frankrijk naar boven te trekken mislukt. Na de meters die gemaakt zijn vanuit Marseille begint het te kriebelen om meteen door te rijden naar Nederland. Het voelt alsof we onze terugreis expres aan het uitstellen zijn, terwijl dat niet nodig is. Daarnaast speelt mee dat de Franse wegen na bijna drie maanden ons beginnen te ergeren. Rotonde. Dorpje. Stoplicht. Afremmen. Optrekken. Het kost allemaal vreselijk veel tijd en voelt aan als kruipen. Ook al hebben we een week, 1.200 kilometer kruipen is geen leuk vooruitzicht. Daarom gaan we gassen over de Franse tolwegen.

Vertrek vanuit Marseille

Het is in de middag als we Marseille achter ons laten, de eerste rit gaat tot de voet van de Mont Ventoux. De plannen om helemaal tot aan Nederland te rijden zijn er nog niet. Aan een klein meertje genieten we in de avondzon van een heerlijk uitzicht op deze iconische berg. Na de regio de volgende ochtend verkend te hebben, begeven we ons weer richting de tolweg. Eerst met een duidelijk doel (Vienne) maar onderweg wordt dit aan de kant geschoven, we rijden door tot we geen zin meer hebben. Uiteindelijk stoppen we om 00:00 uur op een parkeerplaats naast de snelweg net voorbij Lyon op nog een 50 kilometer van Dijon. Hier overnachten we om de volgende ochtend vroeg achter het stuur te kruipen.

Tip: Tolkaartjes hebben een geldigheidsduur van 24 tot 48 uur. Hou hier rekening mee met het overnachten langs een tolweg.

Betalen en snel thuis

Ook nu nemen we de tolweg tot Nancy, waarna we gratis verder rijden tot aan Nederland. Vanaf Marseille tot Nancy zijn de totale tolkosten net geen €100,-. Dit heeft te maken met de hoogte van onze camper, iets hoger dan drie meter. Of dit bedrag vergelijkbaar is met de (extra) kosten die we hebben als we geen tol rijden is (nog) niet duidelijk. Wel leggen we meer kilometers af op een tank en er wordt veel tijd bespaard. Om deze voordelen in harde euro’s uit te drukken is niet te doen. Het doorrijden op de tolwegen heeft veel rotondes en ergernissen weggenomen…. Nederland is bereikt, tijd voor Ninja om familie en vrienden te leren kennen.


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *