De mooiste wijnregio’s van Australië

Voor fijnproevers en levensgenieters

Home » Oceanië » Australië » De mooiste wijnregio’s van Australië

Australië staat niet per se bekend als wijnland, ondanks dat wijnen uit down under steeds populairder worden bij het grote publiek. Geheel terecht, want de Australische wijnen zijn heerlijk en de wijnregio’s stuk voor stuk prachtig. Bezoek op een roadtrip dan ook zeker een paar wijngaarden, waar je meestal gratis of tegen een kleine betaling wijn kan proeven of een rondleiding krijgt over de wijngaard. Geniet van de Australische gastvrijheid en laat je verrassen door de vele druivensoorten.

Western Australia

Wijn-, kaas- en bierliefhebbers trekken in West-Australië massaal richting Margaret River. De ligging is perfect: op een paar uurtjes rijden vanuit Perth, en je komt er bijna vanzelf langs als je koers richting het oosten zet. Omdat de regio zo dicht langs de kust ligt, vind je er schitterende wijngaarden terwijl je tegelijkertijd uitzicht kunt hebben op diepblauwe oceaan. Proef heerlijke cabernet, sauvignon en chardonnay, en bezoek ook zeker een van de kaasboerderijen of lokale micro beer breweries.

Tip: bezoek je Margaret River, sla dan zeker de prachtige omgeving langs de kust niet over. Aanraders zijn Cape Leeuwin, Cape Naturaliste, Eagle Bay en Redgate Beach. De regio staat tevens bekend om de goede surfgolven en de mogelijkheid om walvissen te spotten.

South Australia

Zuid-Australië kent vele wijnregio’s: meer dan de helft van alle Australische wijn komt hier vandaan. Doordat zich in dit gebied veel Duitsers gevestigd hebben, vind je er ook Riesling en is de bouwstijl van sommige huizen onmiskenbaar van Duitse afkomst. De bekendste regio is waarschijnlijk Barossa Valley, gevolgd door McLaren Vale, de Adelaide Hills, Clare Valley en Coonawarra. Ze liggen allemaal vrij dichtbij elkaar, dus je kunt hier weken touren en elke keer weer stoppen op een andere, prachtige wijnboerderij voor een (gratis) proeverij.

 • Picknicken in Melbourne
  anemptytextlline
 • Sydney CBD
  anemptytextlline
 • Kamperen bij de boer in de wei
  anemptytextlline
 • Eagle Bay vineyard in West-Australië
  anemptytextlline
 • Road trains in Australië
  anemptytextlline
 • Typische campspot nationaal park
  anemptytextlline
 • De Wallaman Falls in Queensland
  anemptytextlline
 • Zorg dat je niet zonder brandstof komt te zitten
  anemptytextlline
 • Opeens lopen er emoes op de weg
  anemptytextlline
 • Het boerenleven in Australië
  anemptytextlline
 • Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
  anemptytextlline
 • Droogte in de Australische outback
  anemptytextlline

Wij Reizen in Australië

Charlotte & Yoeri hebben zeven maanden door Australië getrokken, in een dikke 4WD auto met rooftop tent. Tijdens de rondreis hebben ze gewerkt op farms in de outback en in roadhouses. Ideale ervaringsdeskundige dus voor jouw Australië reisvoorbereiding.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Tip: je kunt ook je geld verdienen door te werken op een van de vele wijngaarden in Australië. Er zijn zelfs bureaus waar je je kunt inschrijven voor werk die enkel met wijnboeren samenwerken.

Victoria

Vlakbij Melbourne vind je Yarra Valley, waar je op minder dan een uur rijden van de grote stad middenin de wijngaarden staat. Victoria is een echte wijnstaat: er zijn meer dan 600 wijnhuizen. In tegenstelling tot Zuid-Australië, wordt er echter niet in massa-hoeveelheden geproduceerd, waardoor Victoria qua volume minder produceert dan haar buurstaat. Probeer Shiraz, Merlot en Pinot noir door heel Victoria en geniet van de intimiteit van de kleine wijngaarden.

Tip: festival- én wijnliefhebber? Bezoek dan het Victoria International Wine Festival. Iets meer high class dan Lowlands, maar gezien het feit dat je hier honderden wijnen mag proeven hoeft dat niet te betekenen dat het minder gezellig wordt. Meer informatie vind je hier.

New South Wales

In het dichtbevolkte Nieuw-Zuid-Wales wordt lang niet zoveel wijn geproduceerd als dat er gedronken wordt. Ondanks dat is het de tweede staat van Australië in wijnproductie. De allereerste wijnranken van Australië zouden in 1791 in Nieuw-Zuid-Wales geplant zijn; vandaag de dag is dezelfde plek veranderd in downtown Sydney. Bekende wijnregio’s waar de druiven wel nog volop groeien zijn Hunter Valley vlakbij Sydney, Cowra, New England, Canberra District en Mudgee.

Zelf reizen in Australië?

Ben je enthousiast geworden over Australië en ben je al begonnen je backpack in te pakken? De onderstaande reisorganisaties bieden diverse rondreizen aan of kunnen je helpen bij jouw backpack trip. Bekijk het aanbod, vraag een offerte aan of boek direct. Start jouw Reisvirus!

Charlotte is ijs- en reisverslaafd en wordt blij van lange treinreizen en eindeloze roadtrips. Het liefst door troosteloze gebieden als Siberië, de Australische outback of Kazachstan, al is ze zeker ook te porren voor witte stranden of drukke steden. In Nederland studeerde ze Spaans en Politicologie, werkte ze freelance voor verschillende startups en runde ze een kledingbedrijfje met twee vrienden die ze in Mongolië tegen het lijf liep en waarvoor ze samenwerkte met een familie in Vietnam. Inmiddels staat de teller op bijna zestig landen in vijf continenten en bracht ze 2,5 jaar in het buitenland door. Favoriete reisbestemmingen zijn Argentinië, Iran, Australië en de VS.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals