Goudkoorts in Kalgoorlie: oude mijnstadjes in Australië

Op zoek naar vergane glorie in de outback

Geschreven door: Charlotte

Een manier om je los te maken van de toeristenstroom en tegelijkertijd wat Australische geschiedenis van dichtbij te zien, is het bezoeken van oude mijnstadjes. Plekken waar ooit duizenden mensen woonden zijn soms van de ene op de andere dag verlaten, met de overgebleven gebouwen als verstofte decorstukken van een oude western film. Je moet er meestal een stuk voor door het niets rijden, maar als je net als ons van ghost towns en vergane glorie houdt, draagt dat alleen maar bij aan het avontuur.

West-Australië en de Golden Quest Discovery Trail

West-Australië zit vol met verlaten pareltjes. De staat bleef lang achter ten opzichte van zijn oosterburen, tot ook hier goud werd gevonden en gelukszoekers massaal de outback introkken. Een goed startpunt voor een expeditie is Kalgoorlie, waar nog steeds de grootste open goudmijn van Australië ligt. De stad ligt ongeveer 600 kilometer van Perth, en om er te komen moet je zo’n zeven uur door de outback afleggen. Voor ons was het de eerste keer dat we door de “echte” outback reden en dat voelden we meteen: van het zweet dat permanent op ons voorhoofd stond tot het vervelende besef dat je hier echt niet stil wil komen te staan zonder water.

Kalgoorlie zelf is met 30.000 inwoners niet erg spooky, maar om Kalgoorlie heen is genoeg te ontdekken. Ga langs bij het visitor center en loop de deur uit met genoeg folders om weken door de outback te kunnen zwerven. Als je tijd hebt en niet bang bent middenin de woestijn te stranden, is de Golden Quest Discovery Trail een aanrader: een route van 965 kilometer langs oude goudstadjes waar je meestal de enige bent. Je kunt ook delen van de route doen en bijvoorbeeld naar Coolgardie rijden, een spookstadje op maar een halfuur rijden van Kalgoorlie. Voor meer informatie over (delen van) de route kijk je hier of hier.

Lees hieronder verder!
 • Eagle Bay vineyard in West-Australië
  anemptytextlline
 • Zorg dat je niet zonder brandstof komt te zitten
  anemptytextlline
 • Typische campspot nationaal park
  anemptytextlline
 • Road trains in Australië
  anemptytextlline
 • Het boerenleven in Australië
  anemptytextlline
 • Kamperen bij de boer in de wei
  anemptytextlline
 • De Wallaman Falls in Queensland
  anemptytextlline
 • Picknicken in Melbourne
  anemptytextlline
 • Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
  anemptytextlline
 • Sydney CBD
  anemptytextlline
 • Opeens lopen er emoes op de weg
  anemptytextlline
 • australie klimaat en beste reis tijd
  Droogte in de Australische outback
  anemptytextlline

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Spookdorp of filmlocatie?

Ook buiten West-Australië zijn genoeg plekken te vinden waar je de historie van de goudkoorts zelf kunt ervaren. Een van de bekendste plekken is Silverton nabij Broken Hill, in het verre westen van Nieuw-Zuid-Wales. Naast de spookachtige ruïnes in het dorpje zelf, is de dieprode outback hier precies zoals je hem verwacht in Australië.

Leuk detail: Silverwood is een bekende filmlocatie, en er zijn inmiddels 45 films opgenomen. De meest bekende is Mad Max – de auto van Max staat nog steeds voor de local pub geparkeerd..

Andere bekende spookstadjes in Nieuw-Zuid-Wales zijn Mount Hope, Joadja en Araluen. Ook Zuid-Australië, Victoria en Queensland zijn goede plekken voor het bezoeken van oude mining towns – al is er vaak teleurstellend weinig van over omdat mijnwerkers meestal in kampen sliepen. Vaak kun je in de buurt of in de dorpjes zelf ook kamperen, een goede optie als je op zoek bent naar een interessante kampeerplek (minder geschikt als je snel nachtmerries krijgt). Zo sliepen we in Queensland in Mary Kathleen, een dorpje bij een oude uraniummijn. Kijk hier voor meer spookstadjes down under.

Nog steeds booming

Wil je best een mijnstadje zien, maar zit je liever niet zonder bereik middenin de woestijn? Dan zijn er nog genoeg andere opties om deze kant van Australië te beleven. Niet alle mijnen zijn inmiddels vergane glorie: op plekken als Kalgoorlie en Mount Isa in Queensland draaien de mijnen ook nu nog dag en nacht door. Ga in Kalgoorlie bijvoorbeeld naar de Super Pit, een enorme krater die doet denken aan de Grand Canyon. Eens per dag kun je komen kijken naar een blast, wanneer ze het erts met explosieven uit de grond knallen en daarmee een kleine aardbeving veroorzaken.

Daarnaast zijn er genoeg kleine dorpjes waar je doorheen rijdt als je een roadtrip maakt van het oosten naar het westen van het land (of andersom) waar je ook een beetje dat ghost town gevoel krijgt– stop bijvoorbeeld in Norseman en Iron Knob en ga zelf op onderzoek uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Australië?

Enthousiast over Australië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Australië reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Australië

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram