Goudkoorts in Kalgoorlie: oude mijnstadjes in Australië

Op zoek naar vergane glorie in de outback

Geschreven door: Charlotte

Een manier om je los te maken van de toeristenstroom en tegelijkertijd wat Australische geschiedenis van dichtbij te zien, is het bezoeken van oude mijnstadjes. Plekken waar ooit duizenden mensen woonden zijn soms van de ene op de andere dag verlaten, met de overgebleven gebouwen als verstofte decorstukken van een oude western film. Je moet er meestal een stuk voor door het niets rijden, maar als je net als ons van ghost towns en vergane glorie houdt, draagt dat alleen maar bij aan het avontuur.

West-Australië en de Golden Quest Discovery Trail

West-Australië zit vol met verlaten pareltjes. De staat bleef lang achter ten opzichte van zijn oosterburen, tot ook hier goud werd gevonden en gelukszoekers massaal de outback introkken. Een goed startpunt voor een expeditie is Kalgoorlie, waar nog steeds de grootste open goudmijn van Australië ligt. De stad ligt ongeveer 600 kilometer van Perth, en om er te komen moet je zo’n zeven uur door de outback afleggen. Voor ons was het de eerste keer dat we door de “echte” outback reden en dat voelden we meteen: van het zweet dat permanent op ons voorhoofd stond tot het vervelende besef dat je hier echt niet stil wil komen te staan zonder water.

Kalgoorlie zelf is met 30.000 inwoners niet erg spooky, maar om Kalgoorlie heen is genoeg te ontdekken. Ga langs bij het visitor center en loop de deur uit met genoeg folders om weken door de outback te kunnen zwerven. Als je tijd hebt en niet bang bent middenin de woestijn te stranden, is de Golden Quest Discovery Trail een aanrader: een route van 965 kilometer langs oude goudstadjes waar je meestal de enige bent. Je kunt ook delen van de route doen en bijvoorbeeld naar Coolgardie rijden, een spookstadje op maar een halfuur rijden van Kalgoorlie. Voor meer informatie over (delen van) de route kijk je hier of hier.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Sydney CBD
    anemptytextlline
  • Picknicken in Melbourne
    anemptytextlline
  • Road trains in Australië
    anemptytextlline
  • Zorg dat je niet zonder brandstof komt te zitten
    anemptytextlline
  • Kamperen bij de boer in de wei
    anemptytextlline
  • Reisroutes Australie
    Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
    anemptytextlline
  • De Wallaman Falls in Queensland
    anemptytextlline
  • australie klimaat en beste reis tijd
    Droogte in de Australische outback
    anemptytextlline
  • Australie reisroutes
    Typische campspot nationaal park
    anemptytextlline
  • Eagle Bay vineyard in West-Australië
    anemptytextlline
  • Het boerenleven in Australië
    anemptytextlline
  • Opeens lopen er emoes op de weg
    anemptytextlline

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Spookdorp of filmlocatie?

Ook buiten West-Australië zijn genoeg plekken te vinden waar je de historie van de goudkoorts zelf kunt ervaren. Een van de bekendste plekken is Silverton nabij Broken Hill, in het verre westen van Nieuw-Zuid-Wales. Naast de spookachtige ruïnes in het dorpje zelf, is de dieprode outback hier precies zoals je hem verwacht in Australië.

Leuk detail: Silverwood is een bekende filmlocatie, en er zijn inmiddels 45 films opgenomen. De meest bekende is Mad Max – de auto van Max staat nog steeds voor de local pub geparkeerd..

Andere bekende spookstadjes in Nieuw-Zuid-Wales zijn Mount Hope, Joadja en Araluen. Ook Zuid-Australië, Victoria en Queensland zijn goede plekken voor het bezoeken van oude mining towns – al is er vaak teleurstellend weinig van over omdat mijnwerkers meestal in kampen sliepen. Vaak kun je in de buurt of in de dorpjes zelf ook kamperen, een goede optie als je op zoek bent naar een interessante kampeerplek (minder geschikt als je snel nachtmerries krijgt). Zo sliepen we in Queensland in Mary Kathleen, een dorpje bij een oude uraniummijn. Kijk hier voor meer spookstadjes down under.

Nog steeds booming

Wil je best een mijnstadje zien, maar zit je liever niet zonder bereik middenin de woestijn? Dan zijn er nog genoeg andere opties om deze kant van Australië te beleven. Niet alle mijnen zijn inmiddels vergane glorie: op plekken als Kalgoorlie en Mount Isa in Queensland draaien de mijnen ook nu nog dag en nacht door. Ga in Kalgoorlie bijvoorbeeld naar de Super Pit, een enorme krater die doet denken aan de Grand Canyon. Eens per dag kun je komen kijken naar een blast, wanneer ze het erts met explosieven uit de grond knallen en daarmee een kleine aardbeving veroorzaken.

Daarnaast zijn er genoeg kleine dorpjes waar je doorheen rijdt als je een roadtrip maakt van het oosten naar het westen van het land (of andersom) waar je ook een beetje dat ghost town gevoel krijgt– stop bijvoorbeeld in Norseman en Iron Knob en ga zelf op onderzoek uit.

Geschreven door:
Charlotte
is ijs- en reisverslaafd en wordt blij van lange treinreizen en eindeloze roadtrips. Het liefst door troosteloze gebieden als Siberië, de Australische outback of Kazachstan, al is ze zeker ook te porren voor witte stranden of drukke steden. In Nederland studeerde ze Spaans en Politicologie, werkte ze freelance voor verschillende startups en runde ze een kledingbedrijfje met twee vrienden die ze in Mongolië tegen het lijf liep en waarvoor ze samenwerkte met een familie in Vietnam. Inmiddels staat de teller op bijna zestig landen in vijf continenten en bracht ze 2,5 jaar in het buitenland door. Favoriete reisbestemmingen zijn Argentinië, Iran, Australië en de VS.

Zelf reizen in Australië?

Enthousiast over Australië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Australië reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Australië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram