Reisbudget opstellen voor Australië

Hoe plan je je budget voor een rondreis door Australië?

Geschreven door: Charlotte

Ondanks de reputatie van Australië als land waar je zo door je reisbudget heen bent, is het ook mogelijk om down under met een minder gespekte spaarrekening te ontdekken. Hoeveel je precies nodig gaat hebben hangt natuurlijk van je reisstijl en -plannen af, en of je er ook gaat werken of niet. In dit blog lees je wat de prijzen ongeveer zijn en hoeveel je dus ongeveer voor je reis opzij moet zetten.

Vliegticket en visum

Een enkeltje Australië vanuit Nederland vind je ongeveer vanaf €550,-. Voor een retourvlucht liggen de prijzen tussen €700,- en €1500,-, afhankelijk van de bestemming en periode. Veel backpackers gaan eerst naar Azië en boeken vanuit Indonesië, Singapore of Thailand een goedkope vlucht naar Australië. Maar bekijk ook zeker deze vliegticket hacks om zo goedkoop mogelijk te vliegen.
Een toeristenvisum voor Australië is gratis, voor een Working Holiday Visa moet je iets dieper in de buidel tasten ($440,- AUD).

Overnachtingen

De kosten van je overnachtingen zullen nauw samenhangen met je manier van reizen: heb je een eigen auto of busje of slaap je elke nacht in een ho(s)tel? Met de volgende prijzen moet je in ieder geval rekening houden.

 • Hostel: $25-50 AUD per nacht voor een bed in een dorm, vanaf $60,- AUD boek je een privékamer.
 • Hotel: prijzen beginnen vanaf ongeveer $80,- AUD per nacht.
 • Airbnb: kan een goed alternatief zijn voor de dure hotels, in de steden beginnen de prijzen rond $40,- AUD per nacht voor een kamer waarbij je badkamer en keuken deelt met de bewoners.
 • Campings: in de luxere caravan parks met allerlei voorzieningen betaal je ongeveer $35 AUD voor twee personen per nacht, maar meestal zal je een stuk minder kwijt zijn. Op nationale park campings ben je gemiddeld $6 AUD per persoon kwijt, daarnaast kan je (afhankelijk van je locatie) meestal gratis kampeerplekken vinden, soms ook met voorzieningen zoals douche en toilet.

Eten en drinken

Een belangrijk deel van je kosten tijdens een Australië reis zijn eten en drinken. De supermarkten zijn, wanneer je de prijzen omrekent naar euro’s, niet veel duurder dan in Nederland. Daarnaast hebben de meeste supermarkten ook budgetlijnen (denk: AH basic of Euroshopper). Voor $10,- kan je voor twee personen een prima maaltijd koken. In een restaurant ben je minimaal $15,- tot $25,- AUD kwijt aan een hoofdgerecht, een biertje kost ongeveer $9,- AUD. Ook buiten de deur lunchen en ontbijten is niet goedkoop, en vergelijkbaar met Nederland.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Opeens lopen er emoes op de weg
  anemptytextlline
 • Eagle Bay vineyard in West-Australië
  anemptytextlline
 • De Wallaman Falls in Queensland
  anemptytextlline
 • Road trains in Australië
  anemptytextlline
 • Kamperen bij de boer in de wei
  a