Reisbudget opstellen voor Australië

Hoe plan je je budget voor een rondreis door Australië?

Geschreven door: Charlotte

Ondanks de reputatie van Australië als land waar je zo door je reisbudget heen bent, is het ook mogelijk om down under met een minder gespekte spaarrekening te ontdekken. Hoeveel je precies nodig gaat hebben hangt natuurlijk van je reisstijl en -plannen af, en of je er ook gaat werken of niet. In dit blog lees je wat de prijzen ongeveer zijn en hoeveel je dus ongeveer voor je reis opzij moet zetten.

Vliegticket en visum

Een enkeltje Australië vanuit Nederland vind je ongeveer vanaf €550,-. Voor een retourvlucht liggen de prijzen tussen €700,- en €1500,-, afhankelijk van de bestemming en periode. Veel backpackers gaan eerst naar Azië en boeken vanuit Indonesië, Singapore of Thailand een goedkope vlucht naar Australië. Maar bekijk ook zeker deze vliegticket hacks om zo goedkoop mogelijk te vliegen.
Een toeristenvisum voor Australië is gratis, voor een Working Holiday Visa moet je iets dieper in de buidel tasten ($440,- AUD).

Overnachtingen

De kosten van je overnachtingen zullen nauw samenhangen met je manier van reizen: heb je een eigen auto of busje of slaap je elke nacht in een ho(s)tel? Met de volgende prijzen moet je in ieder geval rekening houden.

 • Hostel: $25-50 AUD per nacht voor een bed in een dorm, vanaf $60,- AUD boek je een privékamer.
 • Hotel: prijzen beginnen vanaf ongeveer $80,- AUD per nacht.
 • Airbnb: kan een goed alternatief zijn voor de dure hotels, in de steden beginnen de prijzen rond $40,- AUD per nacht voor een kamer waarbij je badkamer en keuken deelt met de bewoners.
 • Campings: in de luxere caravan parks met allerlei voorzieningen betaal je ongeveer $35 AUD voor twee personen per nacht, maar meestal zal je een stuk minder kwijt zijn. Op nationale park campings ben je gemiddeld $6 AUD per persoon kwijt, daarnaast kan je (afhankelijk van je locatie) meestal gratis kampeerplekken vinden, soms ook met voorzieningen zoals douche en toilet.

Eten en drinken

Een belangrijk deel van je kosten tijdens een Australië reis zijn eten en drinken. De supermarkten zijn, wanneer je de prijzen omrekent naar euro’s, niet veel duurder dan in Nederland. Daarnaast hebben de meeste supermarkten ook budgetlijnen (denk: AH basic of Euroshopper). Voor $10,- kan je voor twee personen een prima maaltijd koken. In een restaurant ben je minimaal $15,- tot $25,- AUD kwijt aan een hoofdgerecht, een biertje kost ongeveer $9,- AUD. Ook buiten de deur lunchen en ontbijten is niet goedkoop, en vergelijkbaar met Nederland.

Lees hieronder verder!
 • De Wallaman Falls in Queensland
  anemptytextlline
 • Typische campspot nationaal park
  anemptytextlline
 • Kamperen bij de boer in de wei
  anemptytextlline
 • Road trains in Australië
  anemptytextlline
 • Het boerenleven in Australië
  anemptytextlline
 • Picknicken in Melbourne
  anemptytextlline
 • Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
  anemptytextlline
 • Sydney CBD
  anemptytextlline
 • Zorg dat je niet zonder brandstof komt te zitten
  anemptytextlline
 • Eagle Bay vineyard in West-Australië
  anemptytextlline
 • Opeens lopen er emoes op de weg
  anemptytextlline
 • australie klimaat en beste reis tijd
  Droogte in de Australische outback
  anemptytextlline

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Vervoer en benzine

Afhankelijk van je route (Australië is huge) en het aantal reisgenoten kan je hier flink op besparen, of juist goed geld uitgeven. Houd ongeveer de volgende prijzen in je achterhoofd bij het plannen van je trip.

 • Auto kopen: een auto koop je vanaf $1000,- AUD, een 4x4 vanaf $3000,- AUD, bij een busje beginnen de prijzen ongeveer bij $2000,-. Hier komen kosten bij als de overschrijving en de registration fee, die je ieder kwartaal betaalt en afhankelijk is van de staat waar je auto geregistreerd staat.
 • Auto huren: $25,- tot $150,- AUD per dag, afhankelijk van type auto en huurperiode. Een camper huren kost tussen de $70,- en $250,- AUD per dag.
 • Buspas en OV: een pas van bijvoorbeeld Cairns naar Melbourne kost $549,- AUD, een enkeltje Melbourne – Sydney kost ongeveer $120,- AUD. Een bus-, tram- of metrokaartje kost gemiddeld $2,50 AUD.
 • Benzine: uiteraard afhankelijk van je auto en het aantal kilometers, maar je betaalt hoe dan ook minder dan in Nederland. Voor onze 4x4 (die 1 op 6 reed) reserveerden wij $33,- AUD aan benzine per dag, maar daar hebben we ook heel wat kilometers voor kunnen rijden. Gebruik een online fuel price calculator (deze bijvoorbeeld) om te berekenen hoeveel je ongeveer aan benzine kwijt zal zijn. Of bekijk deze tips om zo zuinig mogelijk te rijden in Australië.

Let op: de benzineprijzen in Australië verschillen nogal per staat. Zo was de gemiddelde prijs van een liter Unleaded 91 ten tijde van schrijven in Victoria en Queensland $1.37 AUD, maar in het Noordelijk-Territorium maar liefst $1.70. Over het algemeen geldt: hoe afgelegener je zit, hoe duurder de benzine. Houd bij berekeningen gemiddeld $1.50 per liter aan.

Extra’s

De grootste uitgaven zitten ‘m waarschijnlijk in de extraatjes: duiken in de Great Barrier Reef, op surfkamp aan de oostkust. Denk bij dit soort activiteiten ongeveer aan de volgende prijzen:

 • Snorkelen of duiken in het Great Barrier Reef: tussen de $150,- en $300,- AUD
 • Drie dagen langs de Great Ocean Road met een tour: vanaf $300,- AUD
 • 4x4 tours op Fraser Island: minimaal $100,- per persoon per dag
 • Surfles in Byron Bay: vanaf $60,- AUD voor een beginnersles van 2 uur,

Benieuwd hoelang jij kan reizen door Australië? Krijg inzicht in je rondreis begroting met onze handige Excel sheet. Zo zie je o.a. hoeveel budget je nodig hebt om X maanden te reizen, of juist hoeveel maanden je kunt reizen met het geld dat nu op je rekening staat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Australië?

Enthousiast over Australië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Australië reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Australië

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram