Geschiedenis van IJsland

Gevechten tegen de elementen en tegen elkaar

Geologisch gezien is IJsland een relatief jong land. Vulkanische uitbarstingen op de mid-Atlantische Rug, een scheidingsgebied waar tektonische platen langzaam uit elkaar drijven, hebben het land ongeveer 20 miljoen jaar geleden uit de oceaan omhooggestuwd. Doordat IJsland zich precies op de mid-Atlantische Rug bevindt wordt het land elk jaar ongeveer 2 centimeter breder. Daarover is hier meer te lezen. Maar dit is niet de enige geschiedenis die het land kent, zo brachten de Vikingen de eerste bewoners met zich mee. Waarna de Noren snel volgden op zoek naar vruchtbaar land. Uiteindelijk is IJsland onderdeel geweest van Noorwegen en daarna van Denemarken. Sinds 1944 is het volledig onafhankelijk.

De Vikingen

De eerste ontdekking van IJsland was in de 4e eeuw voor christus. De Griekse ontdekkingsreiziger Pytheas was bezig met een epische ontdekkingsreis naar Noordwest-Europa toen hij, zes dagen noord zeilend van Engeland bij een bevroren zee op land stuit. Zijn benaming van IJsland, Thule, wordt nog tot in de middeleeuwen gebruikt. Het duurt dan nog goed 1.000 jaar voordat IJsland ook daadwerkelijk bewoond wordt. Het zijn de Vikingen die er met hun slaven uit Noorwegen en Groot-Brittannië de eerste nederzetting stichten. Niet veel later komen er meer gelukzoekers op IJsland terecht, voornamelijk Noren die ontevreden waren met de koning (Harald I) en nieuw landbouwgrond zochten. Landbouw is de voornaamste manier van overleven, met meegebracht vee worden er grote boerderijen opgezet. De visserij is op dat moment nog niet zo populair.

Lees hieronder verder!
 • Uitdagende weg naar Rauðasandur (rode strand)
  anemptytextlline
 • Avondluchten vervelen nooit in IJsland
  anemptytextlline
 • Bovenste gedeelte van de Dynjandi waterval in IJsland
  anemptytextlline
 • Vliegtuigwrak Sólheimansandur zuid-IJsland
  anemptytextlline
 • goedkoop auto huren tips
  4x4 auto huren in IJsland
  anemptytextlline
 • Mos dat groeit op lava
  anemptytextlline
 • Op de tektonische platen in IJsland
  anemptytextlline
 • Dit haaienvlees blijft enkele maanden drogen
  anemptytextlline
 • Must see Jökulsárlón Glacier Lagoon
  anemptytextlline
 • Wandeling bij Hvalnes Nature Reserve Beach
  anemptytextlline
 • Klimmen in IJsland
  anemptytextlline
 • Episch noorderlicht Seyðisfjörður IJsland
  anemptytextlline
 • Goðafoss waterval op zijn mooist
  anemptytextlline
 • Grjótagjá cave IJsland
  anemptytextlline
 • Met de camper in IJsland
  anemptytextlline

Wij Reizen In IJsland

IJsland is magisch, en één van de mooiste landen die wij bezocht hebben. Maar IJsland vraagt wel om een goede voorbereiding. Gelukkig heb je ons gevonden. Vijf weken reden we over het eiland en alles wat je moet weten om niet voor verrassingen te komen staan vind je hier. Zo ga je met een gerust hart genieten van dit epische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Onderdeel van een koninkrijk

Er was nog geen landelijke administratie of overheid waardoor de Noorse tradities en wetten werden aangehouden. Stamhoofden (goðar) hadden het voor het zeggen. In 930 komen de stamhoofden samen tot de eerste vorm van overheid (Althing), waardoor IJsland één van de oudste parlementen ter wereld heeft. Niet veel later, in de 10e eeuw, doet het Christendom zijn intrede via de nieuwe Noorse koning (Olaf Tryggvason). Waar IJsland een lange tijd onafhankelijk is gebleven komt er na bloedige interne conflicten dan toch verandering, Noorse overheersing is het gevolg van een strijd tussen de meest invloedrijke stamhoofden. IJsland wordt zelfs opgenomen in de Unie van Kalmar (1397 - 1523) maar als de samenwerking tussen de Scandinavische staten ophoudt te bestaan valt het plotseling onder de Deense vlag. Het is zelfs zo erg dat er in de 17e en 18e eeuw een handelsmonopolie wordt opgelegd waardoor alle handel naar en van IJsland via Denemarken moet verlopen. Dit kwam de economie van IJsland niet ten goede, de armoede werd versterkt door natuurrampen en het bevolkingsaantal daalde. IJsland blijft nog wel onderdeel van Denemarken, maar als in de 19e eeuw het nationalisme opsteekt wordt de Althing in 1844 weer hersteld na in 1799 opgeschort te zijn. Het duurt nog tot na de Eerste Wereldoorlog voordat IJsland weer soeverein wordt verklaard (1 december 1918). Maar IJsland deelden tot de Tweede Wereldoorlog wel de Deense monarchie.

Onafhankelijkheid

Hoewel IJsland tijdens de Tweede Wereldoorlog neutraal was, werd het door de geallieerde bezet door haar strategische ligging. IJsland kon zich in 1944 onafhankelijk verklaren omdat Denemarken werd bezet door Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog was IJsland een drijvende kracht achter de Verenigde Naties. Ook economisch ging het goed, vooral door de industrie rondom de visvangst. In 2008 kreeg het echter een crisis te verduren waar het nu nog van herstelt. Tegenwoordig is toerisme één van de belangrijkste inkomstenbronnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in IJsland?

Enthousiast over IJsland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw IJsland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over IJsland
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram