IJsland klimaat

IJsland is niet zo ijzig als de naam doet vermoeden

De naam IJsland doet vermoeden dat het land compleet uit ijs bestaat en het er altijd ijzig koud is. Maar dit valt erg mee. Door het oceaan klimaat kent IJsland koele zomers en milde winters.

Klimaat IJsland

“Als het weer nu niet bevalt, wacht dan vijf minuten” dat is een opmerking uit IJsland. Hier worden de plotselinge weersveranderingen die vaak voorkomen in IJsland mee bedoeld. Het weer is wispelturig en laaghangende bewolking kan je verassen. Maar vier seizoenen op één dag meemaken dat komt zelden voor.
IJsland ligt afgelegen in de buurt van het Noordpoolgebied en is omringd met de Atlantische oceaan. Koude luchtmassa’s vanuit het Noordpoolgebied komen samen met de warme luchtmassa’s van de Atlantische oceaan, dit resulteert in de snelle weersveranderingen op IJsland. Ook leidt het tot meer regenval in het zuiden en westen van het eiland. Wanneer je op IJsland vertoeft hou dan altijd rekening met het weer. Voor actuele informatie check de website van het meteorologisch instituut.

  Jan. Feb. Mrt. Apr. Mei. Jun. Jul. Aug. Sept. Okt. Nov. Dec.
Temperatuur (Celsius) -0,5 0,4 0,5 2,9 6,3 9,0 10,6 10,3 7,4 4,4 1,1 -0,2
Neerslag
(Millimeters)
80 70 70 50 40 40 50 60 70 80 80 80
Lichturen
(Uren)
5 8 11 15 18 21 19 16 12 9 6 4

Tabel: weer variabelen gemiddeld per maand

Temperatuur

De gemiddelde temperatuur schommelt rond 12 graden Celsius in de zomer. Wanneer deze bij uitzondering rond de 20 graden Celsius komt spreken de IJslanders al snel van een hittegolf. In de winter is de temperatuur vergelijkbaar met hier in Nederland. Er is geen natte of droge periode in IJsland en door de luchtstromen waait het bijna altijd op het eiland.

Lichturen

Net zoals andere Scandinavische landen heeft IJsland te maken met donkere winterdagen en lange lichte zomerdagen. Zo zijn de maanden december en januari de donkerste maanden in IJsland en is de meeste kans op licht tussen 11:00 uur en 16:00 uur. Hou je van lange dagen waar de het bijna niet donker wordt dan zit je in de maanden juni en juli goed. De zon gaat dan tussen 23:30 uur en 03:30 uur onder.

De beste reistijd naar IJsland

Het hoogseizoen voor toeristen start begin juni en eindigt eind augustus. Niet gek want rond deze tijd van het jaar zijn de dagen lang, nachten helder en het landschap groen. Ook zijn dan alle faciliteiten zoals busdiensten, accommodaties en campings geopend.
Wil je minder toeristen tegenkomen en in alle rust genieten van het wonderschone IJsland? Dan zijn de maanden mei en september voor jou perfect. De lucht is ook vaak minder bewolkt.

Tip: Tussen eind augustus en eind september sluiten veel toeristencentra, campings en hotels in de kleinere stadjes hun deuren. Ook de busreizen richting het Hoogland rijden minder of helemaal niet meer. Bereidt de activiteiten en trip goed voor zodat je niet onverwachts voor gesloten deuren komt te staan.

Wintersporten in IJsland en het noorderlicht spotten? Boek dan een trip tussen eind september en begin mei. Hoe en wanneer het noorderlicht te spotten is daar lees je hier meer over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *