IJsland klimaat

IJsland is niet zo ijzig als de naam doet vermoeden

De naam IJsland doet vermoeden dat het land compleet uit ijs bestaat en het er altijd ijzig koud is. Maar dit valt erg mee. Door het oceaan klimaat kent IJsland koele zomers en milde winters.

Klimaat IJsland

"Als het weer nu niet bevalt, wacht dan vijf minuten" is een veel gebruikte opmerking in IJsland. Hier worden de plotselinge weersveranderingen die vaak voorkomen in IJsland mee bedoeld. Het weer is wispelturig en laaghangende bewolking kan je verrassen. Maar vier seizoenen op één dag meemaken dat komt zelden voor.

IJsland ligt afgelegen in de buurt van het Noordpoolgebied en is omringd met de Atlantische oceaan. Koude luchtmassa's vanuit het Noordpoolgebied komen samen met de warme luchtmassa's van de Atlantische oceaan, dit resulteert in snelle weersveranderingen op IJsland. Ook leidt het tot meer regenval in het zuiden en westen van het eiland. Wanneer je op IJsland vertoeft hou dan altijd rekening met het weer. Voor actuele informatie check de website van het meteorologisch instituut.

Lees hieronder verder!
 • Uitdagende weg naar Rauðasandur (rode strand)
  anemptytextlline
 • Avondluchten vervelen nooit in IJsland
  anemptytextlline
 • Bovenste gedeelte van de Dynjandi waterval in IJsland
  anemptytextlline
 • Vliegtuigwrak Sólheimansandur zuid-IJsland
  anemptytextlline
 • goedkoop auto huren tips
  4x4 auto huren in IJsland
  anemptytextlline
 • Mos dat groeit op lava
  anemptytextlline
 • Op de tektonische platen in IJsland
  anemptytextlline
 • Dit haaienvlees blijft enkele maanden drogen
  anemptytextlline
 • Must see Jökulsárlón Glacier Lagoon
  anemptytextlline
 • Wandeling bij Hvalnes Nature Reserve Beach
  anemptytextlline
 • Klimmen in IJsland
  anemptytextlline
 • Episch noorderlicht Seyðisfjörður IJsland
  anemptytextlline
 • Goðafoss waterval op zijn mooist
  anemptytextlline
 • Grjótagjá cave IJsland
  anemptytextlline
 • Met de camper in IJsland
  anemptytextlline

Wij Reizen In IJsland

IJsland is magisch, en één van de mooiste landen die wij bezocht hebben. Maar IJsland vraagt wel om een goede voorbereiding. Gelukkig heb je ons gevonden. Vijf weken reden we over het eiland en alles wat je moet weten om niet voor verrassingen te komen staan vind je hier. Zo ga je met een gerust hart genieten van dit epische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Jan Feb Mrt Apr
Temperatuur (Celsius) -0,5 0,4 0,5 2,9
Neerslag
(Millimeters)
80 70 70 50
Lichturen
(Uren)
5 8 11 15

Mei Jun Jul Aug
Temperatuur (Celsius) 6,3 9,0 10,6 10,3
Neerslag
(Millimeters)
40 40 50 60
Lichturen
(Uren)
18 21 19 16

Sept Okt Nov Dec
Temperatuur (Celsius) 7,4 4,4 1,1 -0,2
Neerslag
(Millimeters)
70 80 80 80
Lichturen
(Uren)
12 9 6 4

Tabel: weer variabelen gemiddeld per maand

Temperatuur

De gemiddelde temperatuur schommelt rond 12 graden Celsius in de zomer. Wanneer deze bij uitzondering rond de 20 graden Celsius komt spreken de IJslanders al snel van een hittegolf. In de winter is de temperatuur vergelijkbaar met hier in Nederland. Er is geen natte of droge periode in IJsland en door de luchtstromen waait het bijna altijd op het eiland.

Lichturen

Net zoals andere Scandinavische landen heeft IJsland te maken met donkere winterdagen en lange lichte zomerdagen. Zo zijn de maanden december en januari de donkerste maanden in IJsland en is de meeste kans op licht tussen 11:00 uur en 16:00 uur. Hou je van lange dagen waar het bijna niet donker wordt dan zit je in de maanden juni en juli goed. De zon gaat dan tussen 23:30 uur en 03:30 uur onder.

De beste reistijd naar IJsland

Het hoogseizoen voor toeristen start begin juni en eindigt eind augustus. Niet gek want rond deze tijd van het jaar zijn de dagen lang, nachten helder en het landschap groen. Ook zijn dan alle faciliteiten zoals busdiensten, accommodaties en campings geopend.
Wil je minder toeristen tegenkomen en in alle rust genieten van het wonderschone IJsland? Dan zijn de maanden mei en september voor jou perfect. De lucht is ook vaak minder bewolkt.

Tip: Tussen eind augustus en eind september sluiten veel toeristencentra, campings en hotels in de kleinere stadjes hun deuren. Ook de busreizen richting het Hoogland rijden minder of helemaal niet meer. Bereidt de activiteiten en trip goed voor zodat je niet onverwachts voor gesloten deuren komt te staan.

Wintersporten in IJsland en het noorderlicht spotten? Boek dan een trip tussen eind september en begin mei. Hoe en wanneer het noorderlicht te spotten is daar lees je hier meer over.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in IJsland?

Enthousiast over IJsland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw IJsland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over IJsland
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram