Waarom je echt een keer naar IJsland moet

Zet IJsland op je bucketlist, het is er AAN en dit is waarom

Geschreven door: Lars

Staat IJsland al op je bucketlist? Mooi, dan is dit een bevestiging waarom. Staat IJsland nog niet op je bucketlist, dan staat het er na het lezen van dit artikel op! Want IJsland is AAN, we hebben er vijf weken rondgetrokken en kunnen je verzekeren dat je nergens anders in Europa zoveel lijpe dingen gaat zien. En hoewel wij er in september zijn geweest, verwachten we dat het niet eens zo gek veel uitmaakt in welk jaargetijde je naar IJsland gaat. Er als altijd iets unieks, of het nu de zomerzon of het noorderlicht is. Stiekem willen we weer terug naar IJsland, en wel hierom...

Ongekende en ongerepte natuur

Met maar 320.000 inwoners is IJsland verre van dichtbevolkt. Over het hele eiland wonen mensen maar ze laten meer dan genoeg ruimte over voor de natuur. Helemaal als je het meer bevolkte Zuid-IJsland achter je laat. In de West-Fjorden of in Noord-IJsland kun je soms uren rijden zonder ook maar een huis of auto tegen te komen. Alles is ongerepte natuur, af en toe staat er een hek maar het zijn alleen de schapen en paarden die de wildgroei een beetje in toom houden. De rest geeft direct een inkijk in vroegere lavastromen. Sommige nog duidelijk zichtbaar, andere verstopt onder een dikke laag mos. En dit zijn dan alleen de vergezichten terwijl je in de auto zit.
Zodra je die op een parkeerplaats achterlaat om te voet IJsland te ontdekken kom je pas echt ongekend natuurschoon tegen. IJsland staat bol van watervallen, sommige tot over de 200 meter hoog. Maar ook de minder hoge zijn indrukwekkend of gewoon een genot om naar te kijken. Datzelfde geldt trouwens voor de gletsjers van IJsland. Als Europa's grootste gletsjer (Vatnajökull) geen indruk op je weet te maken dan hou je waarschijnlijk gewoon niet van gletsjers, of ijs, of sneeuw. Het lijkt namelijk niet op één ijsplaat, maar op een heleboel gletsjers. Allemaal met verschillende viewpoints.

De mooiste manier om IJslands ongerepte natuur te bewonderen is om er zo dicht mogelijk bij in de buurt te komen. En een meerdaagse wandeling is daar de ultieme mogelijkheid voor. Loop bijvoorbeeld de Laugavegur trail, één van 's werelds mooiste hiketochten.

Lees hieronder verder!
 • Lars kijkt uit over Mývatn
  anemptytextlline
 • Het meer Mývatn in IJsland
  anemptytextlline
 • Goðafoss waterval op zijn mooist
  anemptytextlline
 • Bijzondere plek Hverarönd IJsland
  anemptytextlline
 • Game of Thrones grot in IJsland
  anemptytextlline
 • Uitzicht vanaf de ring road IJsland
  anemptytextlline
 • Vulkanische kleuren in IJsland
  anemptytextlline
 • Selfoss waterval te lopen vanaf Dettifoss
  anemptytextlline
 • Uitzichten die nooit vervelen
  anemptytextlline
 • Hverarönd IJsland
  anemptytextlline
 • IJslands landschap
  anemptytextlline
 • Dettifoss op zijn mooist
  anemptytextlline

Wij Reizen In IJsland

IJsland is magisch, en één van de mooiste landen die wij bezocht hebben. Maar IJsland vraagt wel om een goede voorbereiding. Gelukkig heb je ons gevonden. Vijf weken reden we over het eiland en alles wat je moet weten om niet voor verrassingen te komen staan vind je hier. Zo ga je met een gerust hart genieten van dit epische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Rust op de juiste plekken

Schitterende natuur is leuk, maar als je er niet in rust van kunt genieten kun je net zo goed midden in een drukke stad staan. Nou zijn niet alle delen van IJsland ultieme voorbeelden van stilte, IJsland wordt steeds populairder onder toeristen en in sommige gebieden merk je dat sterk. Gelukkig is er een grote maar, je hoeft maar iets van de toeristische trekpleisters vandaan te rijden en je bent weer helemaal alleen. Rust in optima forma.

Natuurwonderen waar je bang van wordt

Naast ongekende en ongerepte natuur is IJsland het land om natuurwonderen te aanschouwen. Iets wat niet veel andere Europese landen kunnen zeggen. Om de eerste maar meteen te delen, de geothermische activiteit van IJsland. IJsland staat bol van bubbelende modder baden en naar zwavel ruikende openingen in de aardkorst. Sommige zijn verre van aantrekkelijk om in te duiken, andere lijken juist te zijn gemaakt om tot rust te komen. Ja, alleen de hot pools van IJsland maken het al meer dan de moeite waard om hier te zijn. Maar er is meer, hoewel het afhankelijk is van het seizoen is het wel waarom je IJsland minimaal één keer moet bezoeken. Maar eigenlijk twee keer. Het noorderlicht en de zomerzon zijn zo ongeveer elkaars tegenpolen, maar beide zullen je zo gelukkig als een kind maken. Ondanks dat we alleen het noorderlicht in IJsland hebben gezien, kunnen we ons niet anders voorstellen dan dat 24 uur zon je ook laat springen van geluk.

Niets in Europa is zoals IJsland

Zonder ons te veel op onze borst te kloppen kunnen we stellen dat we redelijk wat van Europa hebben gezien. Nog lang niet alles, maar genoeg om te kunnen stellen dat IJsland anders is dan alle andere landen in Europa. Er is geen ander land met zulke unieke landschappen, gevormd door lava, en met zo een rauwe natuur. Zeker, er zijn andere delen in Europa waar lava een deel van de landschappen heeft gevormd, maar nergens is het zo ruig als in IJsland, nergens sta je nog zo dicht bij de uitbarsting. En zeker, het is logisch. Door de ligging van IJsland op de scheidingslijn van de Noord-Amerikaanse en Euraziatische continentale plaat blijft IJsland groeien en blijft er lava naar het oppervlakte komen. Dit is dan ook gelijk de laatste reden om naar IJsland te gaan, waar anders kun je op twee continentale platen tegelijk staan, of er tussendoor snorkelen?!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in IJsland?

Enthousiast over IJsland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw IJsland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over IJsland

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram