Waarom je echt een keer naar IJsland moet

Zet IJsland op je bucketlist, het is er AAN en dit is waarom

Geschreven door: Lars

Staat IJsland al op je bucketlist? Mooi, dan is dit een bevestiging waarom. Staat IJsland nog niet op je bucketlist, dan staat het er na het lezen van dit artikel op! Want IJsland is AAN, we hebben er vijf weken rondgetrokken en kunnen je verzekeren dat je nergens anders in Europa zoveel lijpe dingen gaat zien. En hoewel wij er in september zijn geweest, verwachten we dat het niet eens zo gek veel uitmaakt in welk jaargetijde je naar IJsland gaat. Er als altijd iets unieks, of het nu de zomerzon of het noorderlicht is. Stiekem willen we weer terug naar IJsland, en wel hierom...

Ongekende en ongerepte natuur

Met maar 320.000 inwoners is IJsland verre van dichtbevolkt. Over het hele eiland wonen mensen maar ze laten meer dan genoeg ruimte over voor de natuur. Helemaal als je het meer bevolkte Zuid-IJsland achter je laat. In de West-Fjorden of in Noord-IJsland kun je soms uren rijden zonder ook maar een huis of auto tegen te komen. Alles is ongerepte natuur, af en toe staat er een hek maar het zijn alleen de schapen en paarden die de wildgroei een beetje in toom houden. De rest geeft direct een inkijk in vroegere lavastromen. Sommige nog duidelijk zichtbaar, andere verstopt onder een dikke laag mos. En dit zijn dan alleen de vergezichten terwijl je in de auto zit.
Zodra je die op een parkeerplaats achterlaat om te voet IJsland te ontdekken kom je pas echt ongekend natuurschoon tegen. IJsland staat bol van watervallen, sommige tot over de 200 meter hoog. Maar ook de minder hoge zijn indrukwekkend of gewoon een genot om naar te kijken. Datzelfde geldt trouwens voor de gletsjers van IJsland. Als Europa's grootste gletsjer (Vatnajökull) geen indruk op je weet te maken dan hou je waarschijnlijk gewoon niet van gletsjers, of ijs, of sneeuw. Het lijkt namelijk niet op één ijsplaat, maar op een heleboel gletsjers. Allemaal met verschillende viewpoints.

De mooiste manier om IJslands ongerepte natuur te bewonderen is om er zo dicht mogelijk bij in de buurt te komen. En een meerdaagse wandeling is daar de ultieme mogelijkheid voor. Loop bijvoorbeeld de Laugavegur trail, één van 's werelds mooiste hiketochten.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Lars kijkt uit over Mývatn
  anemptytextlline
 • Het meer Mývatn in IJsland
  anemptytextlline
 • Goðafoss waterval op zijn mooist
  anemptytextlline
 • Bijzondere plek Hverarönd IJsland
  anemptytextlline
 • Game of Thrones grot in IJsland
  anemptytextlline
 • Uitzicht vanaf de ring road IJsland
  anemptytextlline
 • Vulkanische kleuren in IJsland
  anemptytextlline
 • Selfoss waterval te lopen vanaf Dettifoss
  anemptytextlline