Kamperen in IJsland

Op waanzinnige plekken kamperen in IJsland

Kamperen in IJsland is een goede manier om IJsland te ervaren. Of het nu met een camper, tentje of 4x4 truck is. Maak jou IJsland vakantie onvergetelijk en breng zoveel mogelijk tijd door in de bizar mooie natuur. Ook is het een goede manier om de kosten een beetje te drukken. Want kamperen in IJsland is een stuk goedkoper dan overnachten in hostels of hotels.

Wildkamperen IJsland

Ja ook wij zijn van die mensen die het liefste wildkamperen. De mooiste plekjes opzoeken en daar helemaal alleen opgaan in en met de natuur. Er is nogal wat verwarring over wildkamperen in IJsland. Veel mensen denken dat het overal kan en mag in IJsland. Helaas is dat niet waar. Om het simpel te maken, ga ervan uit dat wildkamperen in IJsland verboden is. Officieel gezien zijn er uitzonderingen voor mensen die kamperen in een tent. Wij kozen ervoor om de regels te respecteren en hebben maar twee keer wild gestaan, op een parkeerplaats omdat er niets anders in de buurt was (en oké het was er ook gruwelijk mooi!). Gelukkig zijn er voldoende campings op IJsland die vaak ook schitterend gelegen zijn.

Uitzonderingen met tent: "Camping with no more than three tents is allowed on uncultivated ground for a single night, unless the landowner has posted a notice to the contrary. However, campers should always use designated campsites where they do exist. Do not camp close to farms without permission. If a group of more than three tents is involved, these campers must seek permission from the landowner before setting up camp outside marked campsite areas."

(bron: ust.is. Extra opmerking: campers zijn in dit geval kampeerders met een tent)

Campings IJsland

Zoals net even kort aangestipt, er zijn dus veel verschillende (200) campings te vinden in IJsland. Doordat de IJslanders ook zelf fervente kampeerders zijn kom je niks te kort. Campings in IJsland zijn er in verschillende soorten en maten te vinden. Het maken van een reservering is niet nodig en dat is fijn zo kan je jouw IJsland rondreis makkelijk aanpassen. Eenmaal op een camping vind je elektriciteit mogelijkheden, (drink)water, toiletten en douche mogelijkheden. Het toffe is dat er vaak geen vaste plaatsen zijn en je op de camping een eigen plekje mag zoeken. Hierdoor staan campers, auto's en tentjes kriskras door elkaar.

Opmerking: Verwacht geen luxueuze grote campings zoals in Frankrijk of Spanje. Campings in IJsland zijn basic maar voorzien in alle behoeften die je nodig hebt. Voor ons gaf het zelfs meer doordat de omringende natuur vaak betoverend is.

Lees hieronder verder!
 • Onderste stukje van de Dynjandi waterval
  anemptytextlline
 • west ijsland hoogtepunten
  Random kustlijn in de Westfjorden van IJsland
  anemptytextlline
 • Grasland in IJsland
  anemptytextlline
 • Offroad rijden in IJsland
  anemptytextlline
 • Onderweg naar het water van Silfra
  anemptytextlline
 • Stjórnarfoss waterval IJsland
  anemptytextlline
 • Uitzicht over het Thingvellir National Park
  anemptytextlline
 • ferry naar ijsland
  Aankomst ferry Seyðisfjörður IJsland
  anemptytextlline
 • De avond valt in oost-IJsland
  anemptytextlline
 • Noorderlicht spotten
  anemptytextlline
 • Zwarte stranden in Oost-IJsland
  anemptytextlline
 • Goðafoss waterval IJsland
  anemptytextlline
 • Hverarönd noord-IJsland
  anemptytextlline
 • Uitloper van de Goðafoss waterval
  anemptytextlline
 • Uitzichten die nooit vervelen
  anemptytextlline

Wij Reizen In IJsland

IJsland is magisch, en één van de mooiste landen die wij bezocht hebben. Maar IJsland vraagt wel om een goede voorbereiding. Gelukkig heb je ons gevonden. Vijf weken reden we over het eiland en alles wat je moet weten om niet voor verrassingen te komen staan vind je hier. Zo ga je met een gerust hart genieten van dit epische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Kosten kamperen IJsland

Dus overnachten op campings is een stuk goedkoper dan de nacht doorbrengen in een hostel of hotel. Maar gratis is het niet. De prijzen variëren ook per camping. Ga ervan uit dat je per persoon betaald, (veel) extra betaald voor elektriciteit en het gebruik van wasmachines. Bij een aantal campings moet je ook apart betalen voor een douche.

Overzicht prijzen campings IJsland:

 • €7,50 tot €25,- p.p.p.n.
 • €4,- tot €10,- voor elektriciteit
 • €0 tot €3,50 voor een douche
 • €4,- tot €8,- voor het gebruik van een wasmachine
 • €0,90 toeristenbelasting

De bovengenoemde prijzen zijn een globaal overzicht en kunnen per camping verschillen. Dit overzicht is opgesteld om jou een indruk te geven van wat je kan verwachten aan campingprijzen. Ga je langer dan acht dagen dan kan de IJslandse kampeerkaart je nog geld besparen, al wordt je hiermee wel beperkt in het aantal campings.

Tip: Wil jij alvast neuzen tussen het aanbod van campings op IJsland en bepalen welke je niet wilt missen? Of wanneer welke camping open is en wat voor een prijs ze hanteren? Bekijk dan de handige interactieve kaart van visiticeland.com.

Kamperen in IJsland, hoog- en laagseizoen

Je bent erg gebonden aan de seizoenen. Bijna alle campings in IJsland zijn namelijk vanaf september of oktober gesloten en openen hun deuren weer in mei of juni. Tijdens onze rondreis door IJsland waren er al redelijk veel campings gesloten, wij waren de hele maand september in IJsland. Wat wel mooi is, is dat bijna alle gesloten campings wel "bruikbaar" zijn. Je mag hier dan overnachten maar hoeft niet te betalen. Als je geluk hebt zijn zelfs de faciliteiten nog open.

Is kamperen in IJsland veilig?

Nou IJsland is één van 's werelds veiligste landen, dus we kunnen stellen dat kamperen in IJsland heel veilig is. Just to be sure, nog een aantal tips waarmee je nog veiliger rondreist en kampeert in IJsland:

 • Laat andere mensen weten waar je bent. Een kleine verandering in het weer kan al voor problemen zorgen. Dus ga je naar the middle of nowhere laat een briefje achter, met je gegevens, waar je heen gaat en wanneer je denkt terug te zijn, bij een dichtstbijzijnde informatiecentrum, kiosk of in je auto.
 • Draag lagen! Serieus het is zo belangrijk om de juiste kleding aan te schaffen voor IJsland. En zeker als je ook nog eens buiten kampeert.
 • En we pakken door, zorg voor de juiste kampeermaterialen zoals een warme slaapzak, goede windbestendige tent of weet zeker dat je auto of camper in goede conditie verkeerd.
 • Het telefoonsignaal in IJsland is heel goed. Neem dus altijd een telefoon mee.
 • Praat met de locals. Bijna alle IJslanders spreken Engels dus vraag om tips en tricks, zij zijn ten slotte de ervaringsdeskundigen.

Zijn dit nog niet genoeg tips? Lees dan verder op onze IJsland tips & tricks pagina waar we je nog meer vertellen over IJsland.

2 comments on “Kamperen in IJsland”

 1. In november wil ik naar ijsland gaan en dan slapen in een minivan.
  Ik las zojuist dat in het laagseizoen vele campings dicht zijn maar dat er dan toch gebruik van gemaakt kan worden.
  Hoe werkt dit? Mail ik de campings van te voren, kan ik gewoon ter plaatse naar de camping zonder aankondiging?

  1. Hey Anne, veel campings zullen dan inderdaad dicht zijn. De eerste gaan begin september namelijk al dicht. Maar veel campings blijven dan toegankelijk. Het hek staat open en je mag er gewoon kamperen (omdat wildkamperen niet mag), aanmelden hoeft niet. Je hebt alleen geen voorzieningen, kranen worden afgesloten en toiletgebouwen gaan op slot. Er zullen ook campings zijn die wel helemaal worden afgesloten. Wij kregen niet echt gevonden hoe je dat van tevoren kon achterhalen, een beetje geluk hebben dus.. Mocht jij wel een manier vinden dan horen we het graag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in IJsland?

Enthousiast over IJsland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw IJsland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over IJsland
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram