Overnachten op campings is een goede manier om de kosten een beetje te drukken. Want kamperen in IJsland is een stuk goedkoper dan overnachten in hostels of hotels. Wildkamperen is helaas geen optie met een voertuig, maar de overnachtingen op een camping worden door middel van de camping card een stuk aantrekkelijker.
Wildkamperen IJsland
Ja, ook wij zijn van die mensen die het liefste wildkamperen. De mooiste plekjes opzoeken en daar helemaal alleen opgaan in en met de natuur. Er is nogal wat verwarring over wildkamperen in IJsland. Veel mensen denken dat het overal kan en mag in IJsland. Helaas is dat niet waar. Om het simpel te maken, ga ervan uit dat wildkamperen in IJsland verboden is. Officieel gezien zijn er uitzonderingen voor mensen die kamperen in een tent.
“Volgens de Wet nr. 60/2013 inzake Natuurbescherming is het verboden om buiten georganiseerde kampeerterreinen of stedelijke gebieden de nacht door te brengen in tenttrailers, kampeerbusjes, caravans, campers of vergelijkbare voertuigen, tenzij de grondeigenaar of rechthebbende toestemming heeft gegeven.” Bron: ust.is
Uitzondering met tent
- Langs openbare routes in bewoonde gebieden mag je voor één nacht een traditionele kampeertent op onbebouwd terrein opzetten, op voorwaarde dat er geen kampeerterrein in de directe omgeving is en de grondeigenaar de toegang, doorgang of verblijf in het gebied niet heeft beperkt of verboden met behulp van borden op poorten en wandelpaden.
- Langs openbare routes in onbewoonde gebieden mag je een traditionele kampeertent opzetten op privégrond of nationale grond.
- Weg van openbare routes mag je een traditionele kampeertent opzetten, zowel op privégrond als nationale grond, tenzij anders aangegeven in speciale regels die van toepassing kunnen zijn op het betreffende gebied.
Wanneer moet ik toestemming van de grondeigenaar of rechthebbende krijgen?
- Als je van plan bent om in de buurt van bewoonde gebieden of boerderijen te kamperen.
- Als je van plan bent om langer dan één nacht te kamperen.
- Als je van plan bent om meer dan drie tenten op te zetten.
- Als het land bebouwd is.
- Als je van plan bent om tenttrailers, kampeerbusjes, caravans, campers of vergelijkbare voertuigen te gebruiken buiten georganiseerde kampeerterreinen of stedelijke gebieden.
Campings IJsland
Zoals net even kort aangestipt, er zijn veel verschillende campings te vinden in IJsland. Doordat de IJslanders ook zelf fervente kampeerders zijn kom je niks te kort. Campings in IJsland zijn er in verschillende soorten en maten te vinden. Het maken van een reservering is niet nodig en dat is fijn, zo kan je jouw IJsland rondreis makkelijk aanpassen. Eenmaal op een camping vind je elektriciteit mogelijkheden, (drink)water, toiletten en douche mogelijkheden. Het toffe is dat er vaak geen vaste plaatsen zijn en je op de camping een eigen plekje mag zoeken. Hierdoor staan campers, auto’s en tentjes kriskras door elkaar.
Opmerking: Verwacht geen luxueuze grote campings zoals in Frankrijk of Spanje. Campings in IJsland zijn basic, maar voorzien in alle behoeften die je nodig hebt. Voor ons gaf het zelfs meer doordat de omringende natuur vaak betoverend is.
2 reacties
anne
In november wil ik naar ijsland gaan en dan slapen in een minivan.
Ik las zojuist dat in het laagseizoen vele campings dicht zijn maar dat er dan toch gebruik van gemaakt kan worden.
Hoe werkt dit? Mail ik de campings van te voren, kan ik gewoon ter plaatse naar de camping zonder aankondiging?
Lars
Hey Anne, veel campings zullen dan inderdaad dicht zijn. De eerste gaan begin september namelijk al dicht. Maar veel campings blijven dan toegankelijk. Het hek staat open en je mag er gewoon kamperen (omdat wildkamperen niet mag), aanmelden hoeft niet. Je hebt alleen geen voorzieningen, kranen worden afgesloten en toiletgebouwen gaan op slot. Er zullen ook campings zijn die wel helemaal worden afgesloten. Wij kregen niet echt gevonden hoe je dat van tevoren kon achterhalen, een beetje geluk hebben dus.. Mocht jij wel een manier vinden dan horen we het graag!