Golden Circle IJsland

De gouden driehoek, de ideale reisroute voor een kort bezoek aan IJsland

De Golden Circle, of gouden driehoek op zijn plat Nederlands, is de ideale route als je weinig tijd hebt in IJsland maar wel zoveel mogelijk van het bijzondere natuurschoon wilt zien. De complete cirkel is 273 kilometer lang en makkelijk in een dag af te leggen. Maar het is zeker geen straf om het op je gemak te doen. Mocht je een paar dagen de tijd hebben in IJsland dan is de Golden Circle zeker aan te bevelen. Geen gehaast maar in alle rust genieten van het moois wat je onderweg tegenkomt. Want hoewel de route in één dag te doen is, wil je eigenlijk meer tijd nemen. En vanwaar de naam? De Golden Circle neemt je mee langs een aantal van de grootste attracties die IJsland rijk is; Þingvellir, Geysir en de Gullfoss waterval.

Lees hieronder verder!
 • Op de tektonische platen in IJsland
  anemptytextlline
 • Mud pool bij Geysir IJsland
  anemptytextlline
 • golden circle route ijsland
  Gullfoss waterval golden circle IJsland
  anemptytextlline
 • Lögberg IJsland
  anemptytextlline
 • Duikexcursie in Silfra
  anemptytextlline
 • Bij de Geysir golden circle IJsland
  anemptytextlline
 • Tektonische platen Thingvellir National Park
  anemptytextlline
 • Snorkelen in Silfra IJsland
  anemptytextlline
 • Uitzicht over het Thingvellir National Park
  anemptytextlline
 • Geysir in IJsland
  anemptytextlline

Wij Reizen In IJsland

IJsland is magisch, en één van de mooiste landen die wij bezocht hebben. Maar IJsland vraagt wel om een goede voorbereiding. Gelukkig heb je ons gevonden. Vijf weken reden we over het eiland en alles wat je moet weten om niet voor verrassingen te komen staan vind je hier. Zo ga je met een gerust hart genieten van dit epische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Zien en doen tijdens de Golden Circle

Voor het gemak start de route in Reykjavik, maar uiteraard is het mogelijk om ergens anders in te haken. Aangezien het de Golden Circle is, maken we er een rondje van. Wil je de route uitbreiden? Bekijk dan eens onze andere IJsland reisroutes.

Reykjavik is een heerlijk begin, maar de echte hoogtepunten van de Golden Circle zijn Þingvellir, Geysir en de Gullfoss waterval. Pin je niet vast op deze drie officiële highlights, er zitten veel meer leuke bezienswaardigheden verstopt langs de route. Zoals op bovenstaande kaart te zien is hebben we er elf opgenomen. Van schitterende watervallen tot ultieme ontspanmomentjes in natuurlijke warmwaterbronnen.

Þingvellir National Park

Dit nationale park is om meerdere redenen een belangrijke plek in IJsland. De eerste is dat het bol staat van schitterende natuur. Maar het staat waarschijnlijk bekender om het feit dat de Noord-Amerikaanse en de Euraziatische tektonische platen hier goed zichtbaar zijn. Je kunt tussen beide platen doorlopen en binnen een paar seconden voet zetten op "Amerikaanse bodem‰" en "Europese bodem‰". Hoe tof is dat?! Maar er is meer natuurschoon, wat dacht je bijvoorbeeld van snorkelen of duiken in Silfra. Dit koude, maar mega heldere water staat te boek als één van de mooiste duiklocaties.

Naast de heerlijke natuur van Þingvellir kent het park ook een grote historische waarde. Het is de plek waar het eerste parlement (ooit) is gesticht, in 930. Daaropvolgend zijn bijna alle echt belangrijke beslissingen hier genomen of herdacht. De IJslandse onafhankelijkheid is hier uitgeroepen en wordt hier gevierd. Maar bovenal is het een plek van rust, natuur en epische vergezichten.

Geysir geothermisch gebied

Ga je op vakantie naar IJsland, dan moet je een geothermisch gebied gaan zien. Je mag dit gewoon niet missen! Ook al ga je maar voor een paar dagen. En laat het geothermische gebied rondom de Geysir nou net één van de spectaculairste zijn.

Opmerking: Het grappige is dat de naam geiser, dat nu wereldwijd bekend is voor het fenomeen van het opspuitende water, afgeleid is van de Geysir.

Hoewel de Geysir zelf niet meer actief is, kan het fenomeen nog steeds elke 4 tot 8 minuten worden gezien bij Strokkur, de geiser net naast de slapende Geysir. Stokkur komt met ongeveer 30 meter zeker niet zo hoog als Geysir vroeger, maar dat neemt niet weg dat het een indrukwekkend schouwspel is. Rondom Geysir ligt een dal gevuld met geothermische activiteit. Van kleine bubbelende warm (zeg maar heet) waterbronnen tot felblauwe bronnen.

Gullfoss waterval

De Gullfoss waterval, ook wel de gouden waterval genoemd, is een enorme waterval vanaf waar het water in twee stappen naar beneden dondert. In totaal zo een 32 meter. De kracht van het water heeft gezorgd voor een enorme kloof, die ervoor zorgt dat het zelfs een beetje lastig is om de Gullfoss waterval mooi op de foto te zetten. Maar als de zon schijnt maakt hij zijn naam echt waar, en dan maakt het niet meer uit dat hij niet compleet op de foto staat. Het plaatje is compleet met de regenboog die verschijnt in de nevel wolken. In de winter bevriezen delen van de waterval, wat weer zorgt voor een compleet ander gezicht.

De overige hoogtepunten van de Golden Circle

Als je wilt is de Golden Circle veel meer dan de drie bovengenoemde hoogtepunten. Zo zijn er verschillende mogelijkheden om zelf te genieten van heerlijke warmwaterbronnen. Sommige in bad vorm, zoals de Laugarvatn Fontana of Secret Lagoon (Gamla Laugin) maar bij Hveragerði loop je gratis naar een warmwaterrivier en zoek je zelf een plekje. Hoewel de wandeling goed 45 minuten in beslag neemt, en goede wandelschoenen aan te raden zijn, is het zeker de moeite waard. Genoeg mogelijkheden tot ontspanning dus, maar er is nog meer natuurschoon te vinden, van watervallen tot de Kerið krater die is gevuld met water. En stop ook bij de Skálholt Cathedral voor meer cultuur.

Opmerking: De Golden Circle is een op en top toeristische route, maar dat maakt de stops onderweg er niet minder mooi op. Het grote voordeel is dat de route het hele jaar door sneeuwvrij wordt gehouden en prima met eigen huurauto afgelegd kan worden. Ga je liever niet zelf autorijden in IJsland dan zijn er voldoende tours die je de Golden Circle laten zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in IJsland?

Enthousiast over IJsland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw IJsland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over IJsland
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram