Backpacken in IJsland

Met je rugzak (zo goedkoop mogelijk) naar IJsland

IJsland is, zonder twijfel, één van de meest unieke landen van Europa. Vergeet de subtropische backpackbestemmingen, ga naar IJsland! De natuur en ruige landschappen zijn nooit ver weg, of eigenlijk sta je er altijd middenin. En dan wordt het nog mooier als je beseft dat er om de hoek waarschijnlijk een lijpe waterval, een actieve vulkaan of een lekkere hotpool te vinden is. Ja IJsland is ideaal om je onder te dompelen in unieke natuur zonder gestoord te worden. Hiervoor moet je dan wel off the beaten track want IJsland wordt steeds populairder. Massatoerisme wordt steeds normaler en alhoewel dit het makkelijker maakt om te backpacken in IJsland, maakt het de ervaring niet direct beter. Gelukkig zijn er opties genoeg, pak je rugzak alvast in en ga backpacken in IJsland!

Waarom je moet gaan backpacken in IJsland

IJsland heeft naast een magische uitstraling een unieke aantrekkingskracht op avonturiers en backpackers. Toegegeven het zijn niet zoveel backpackers als dat er jaarlijks naar Thailand vertrekken maar dat is juist de reden om naar IJsland te gaan. En het mooiste is nog dat vliegtickets helemaal niet (meer) zo duur zijn! Voor gemiddeld €200,- vlieg je al op en neer. En als je geluk hebt, of flexibel bent, voor nog minder..

Naast ongekende en onaangetaste landschappen gevuld met lijpe natuurwonderen vind je in IJsland altijd wel een backpacker of avonturier met een goed verhaal. Of het nu iemand is die op de fiets over het eiland gaat, mensen die hun eigen 4x4 of camper hebben meegebracht of mensen met een andere ludieke manier van reizen. En als je even geen zin hebt in sterke verhalen dan ga je de natuur in en kom je soms dagenlang niemand tegen. Let wel goed op als je in IJsland gaat backpacken, want het weer is verraderlijk en goede kleding is essentieel!

Lees hieronder verder!
 • Uitdagende weg naar Rauðasandur (rode strand)
  anemptytextlline
 • Avondluchten vervelen nooit in IJsland
  anemptytextlline
 • Bovenste gedeelte van de Dynjandi waterval in IJsland
  anemptytextlline
 • Vliegtuigwrak Sólheimansandur zuid-IJsland
  anemptytextlline
 • goedkoop auto huren tips
  4x4 auto huren in IJsland
  anemptytextlline
 • Mos dat groeit op lava
  anemptytextlline
 • Op de tektonische platen in IJsland
  anemptytextlline
 • Dit haaienvlees blijft enkele maanden drogen
  anemptytextlline
 • Must see Jökulsárlón Glacier Lagoon
  anemptytextlline
 • Wandeling bij Hvalnes Nature Reserve Beach
  anemptytextlline
 • Klimmen in IJsland
  anemptytextlline
 • Episch noorderlicht Seyðisfjörður IJsland
  anemptytextlline
 • Goðafoss waterval op zijn mooist
  anemptytextlline
 • Grjótagjá cave IJsland
  anemptytextlline
 • Met de camper in IJsland
  anemptytextlline

Wij Reizen In IJsland

IJsland is magisch, en één van de mooiste landen die wij bezocht hebben. Maar IJsland vraagt wel om een goede voorbereiding. Gelukkig heb je ons gevonden. Vijf weken reden we over het eiland en alles wat je moet weten om niet voor verrassingen te komen staan vind je hier. Zo ga je met een gerust hart genieten van dit epische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hoe ga je IJsland zien

De vraag blijft, hoe ga je IJsland zien als je enkel je backpack meeneemt? Er zijn mogelijkheden genoeg om het hele eiland te zien, of het deel dat jij wilt verkennen. De meest gebruikelijke manier is om een auto te huren en gebruik te maken van campings, hostels en als je avontuurlijk ingesteld bent om her en der te wildkamperen. Vind je een tent opzetten maar niks, overweeg dan om een camper te huren. Zo heb je altijd je bed achterin liggen en maakt het niet uit of je een keer tot laat doorrijdt of als je overdondert wordt door een regenbui, want dat gaat zeker gebeuren. Hoewel je bij het huren van een camper of auto alles in eigen hand hebt, zijn het vrij dure grapjes. Liften is daarom een goed alternatief en prima te doen in IJsland. Het enige nadeel is dat je minder invloed hebt over wat je wel en niet gaat zien. De laatste optie is om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Maar reken je niet te snel te rijk, want ook dit is niet goedkoop. Een combinatie is waarschijnlijk de beste manier als je alles wilt zien tijdens jouw backpacktrip. Krijg een beter beeld van de kosten van een IJsland reis en check onze tips om goedkoop door IJsland te reizen.

(Wild)kamperen tijdens het backpacken

Kamperen is de goedkoopste manier van overnachten in IJsland. Bijkomend voordeel is dat je vaak op de mooiste plekjes in de natuur staat. Met gruwelijke uitzichten en alle nodige faciliteiten. Hoewel er nog vaak te lezen is dat wildkamperen in IJsland toegestaan is, klopt dit in de meeste gevallen niet. Zo mogen campers nergens wild staan, zeker niet als je niet zelfvoorzienend bent. Dit geldt ook voor huurcampers. Met een tentje zijn er nog wel mogelijkheden om te wildkamperen, maar dit wordt steeds minder. Zo mag je NIET wildkamperen in de drie nationale parken, als er een camping in de buurt is of als de grond bewerkt wordt. Daarnaast mag je niet met meer dan drie tenten wildkamperen en moet je als er omwonende in de buurt zijn om toestemming vragen. In de praktijk zal je wildkamperen dus afwisselen met campings. Houdt, als je gaat wildkamperen, sterk rekening met Leave No Trace. Laat alles achter zoals je het vindt en maak er geen zooi van. Dit is waarschijnlijk een van de redenen dat wildkamperen nu zo wordt beperkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in IJsland?

Enthousiast over IJsland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw IJsland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over IJsland
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram