Liften in IJsland

Meerijden met locals of toeristen, het kan prima op IJsland

Liften door IJsland is een prima alternatief om op een goedkope manier het land te leren kennen. Zolang je flexibel blijft, plannen snel kan omgooien en geen (te grote) wensenlijst hebt dan is liften iets voor jou. Voor ons zou liften te veel onzekerheid geven, maar tijdens onze reis door IJsland hebben we een aantal lifters meegenomen (soms een paar dagen) en hebben we gesproken met mensen die op deze manier door IJsland reizen. Hun tips en ervaringen delen we graag met je zodat jij goed voorbereid kunt gaan liften in IJsland.

Liften langs de ring road

De meeste lifters houden vast aan de ring road (weg 1) om het simpele feit dat dit de drukste weg van IJsland is. De kans op een lift is hier het grootste, niet eens zozeer van locals maar eerder nog van andere toeristen. De Spaanse lifter Ivan, die twee dagen met ons is opgetrokken, gaf aan dat hij vooral met toeristen mee reed. Niet bewust maar de toeristen stoppen eerder. Het grote voordeel volgens hem: "Andere toeristen stoppen op de mooie punten, voor een paar foto's of een korte wandeling. Daarna rijden ze weer verder. Zo zie je dus veel meer van het land en als de mensen bevallen kan je soms een hele dag met ze mee rijden". Ivan wist het zelfs voor elkaar te krijgen om op verschillende dagen een lift te krijgen van dezelfde mensen.

De tip van Ivan: Zoek in het informatiecentrum naar een fietswegenkaart. Deze kaart geeft namelijk, per seizoen, een schatting van het aantal auto's dat dagelijks over de weg rijdt. Hiermee kan je een inschatting maken hoe groot de kans is op een lift.

Lees hieronder verder!
 • Onderste stukje van de Dynjandi waterval
  anemptytextlline
 • west ijsland hoogtepunten
  Random kustlijn in de Westfjorden van IJsland
  anemptytextlline
 • Grasland in IJsland
  anemptytextlline
 • Offroad rijden in IJsland
  anemptytextlline
 • Onderweg naar het water van Silfra
  anemptytextlline
 • Stjórnarfoss waterval IJsland
  anemptytextlline
 • Uitzicht over het Thingvellir National Park
  anemptytextlline
 • ferry naar ijsland
  Aankomst ferry Seyðisfjörður IJsland
  anemptytextlline
 • De avond valt in oost-IJsland
  anemptytextlline
 • Noorderlicht spotten
  anemptytextlline
 • Zwarte stranden in Oost-IJsland
  anemptytextlline
 • Goðafoss waterval IJsland
  anemptytextlline
 • Hverarönd noord-IJsland
  anemptytextlline
 • Uitloper van de Goðafoss waterval
  anemptytextlline
 • Uitzichten die nooit vervelen
  anemptytextlline

Wij Reizen In IJsland

IJsland is magisch, en één van de mooiste landen die wij bezocht hebben. Maar IJsland vraagt wel om een goede voorbereiding. Gelukkig heb je ons gevonden. Vijf weken reden we over het eiland en alles wat je moet weten om niet voor verrassingen te komen staan vind je hier. Zo ga je met een gerust hart genieten van dit epische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Naar het binnenland liften

Van andere lifters hebben we juist weer gehoord dat het de ideale manier is om (als je zelf geen 4x4 hebt of geen dure excursie wilt betalen) het binnenland te zien. Hoewel het aantal auto's hier stukken schaarser is lijken mensen wel eerder bereid te zijn om je mee te nemen. Het is dan alleen hopen dat je niet ergens achter blijft en moet wachten op de volgende auto die langs komt. Maar ook in het binnenland heb je enkele toeristische trekpleisters waar veel auto's naar toe rijden of langs komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Landmannalaugar, Þórsmörk en Askja.

Tip: Hou rekening met de seizoenen van toeristen, in het laagseizoen zijn er veel minder mensen die het binnenland intrekken. Zelfs minder mensen die West-IJsland of Noord-IJsland aandoen. Veel lifters die wij spraken (einde van het seizoen) gingen daarom met de klok mee.

Juiste kleding

Misschien zeggen we het te vaak, maar voor IJsland is de juiste kleding echt noodzakelijk. Zeker als je langs de weg staat te wachten op de volgende auto die je meeneemt. Het weer slaat snel om en voor je het weet sta je in de regen of in de sneeuw. De juiste kleding zorgt ervoor dat je droog en warm blijft.

Benieuwd hoe je goedkoop door IJsland kan reizen? Check onze IJsland bespaartips. Is liften niks voor jou en ga je zelf autorijden in IJsland? Bereid je alvast voor op de IJslandse verkeersregels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in IJsland?

Enthousiast over IJsland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw IJsland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over IJsland
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram