Oost-IJsland

De artistieke hotspot van IJsland met spectaculair natuurschoon

Oost-IJsland is een gebied dat nog niet wordt overheerst door toerisme. Juist dat maakt het zo een interessante regio. Naast de hoogtepunten die je van IJsland verwacht; kleine vissersdorpjes, fjorden, vulkanische bergen, watervallen en geothermische hotspots kent Oost-IJsland unieke bezienswaardigheden. Hier vind je bijvoorbeeld Europa's grootste gletsjer, de Vatnajökull gletsjer, en het grootste bos (Hallormsstadaskogur), en bossen zijn best bijzonder op IJsland. Maar Oost-IJsland is ook de enige regio waar rendieren in het wild (over)leven. Ze zijn in de 18e eeuw uit Noorwegen overgekomen en snel verwilderd. Liefhebbers van natuur zijn hier in hun nopjes, de schitterend gekleurde kust wordt drukbezocht door zeehonden en met geluk spot je hier zo maar een poolvos!

In de zomer is Oost-IJsland de plek waar artistiek IJsland naar toe trekt. Diverse muziek en kunst festivals halen de regio uit haar winterslaap en nemen de bezoekers mee in hun creativiteit. Kan je hier je fantasie nog niet in kwijt, duik dan in de legendes die de rondte gaan in Oost-IJsland. Het zit er vol met (verstopte) elven. De bekendste plek is Seyðisfjörður, hier kom je aan als je met de ferry naar IJsland gaat. De stad kent een levendige kunstscene in het 19e eeuws centrum.

Lees hieronder verder!
 • Episch noorderlicht Seyðisfjörður IJsland
  anemptytextlline
 • Seyðisfjörður oostfjorden IJsland
  anemptytextlline
 • Klimmen in IJsland
  anemptytextlline
 • Campervakantie IJsland
  anemptytextlline
 • oost ijsland hoogtepunten
  Dasja kijkt uit over de kustlijn van oost-IJsland
  anemptytextlline
 • Hvalnes Nature Reserve Beach IJsland
  anemptytextlline
 • Een eerste glimp van een gletsjer in IJsland
  anemptytextlline
 • Lars zijn eerste IJslandse waterval
  anemptytextlline
 • Kustlijn van oost-IJsland
  anemptytextlline
 • De avond valt in oost-IJsland
  anemptytextlline
 • Landschap van Oost-IJsland
  anemptytextlline
 • ferry naar ijsland
  Aankomst ferry Seyðisfjörður IJsland
  anemptytextlline
 • Noorderlicht spotten
  anemptytextlline
 • Oost-IJsland langs de ring road
  anemptytextlline
 • Op avontuur in IJsland
  anemptytextlline
 • Waterval bij Seyðisfjörður IJsland
  anemptytextlline
 • Plantjes in Hvalnes Nature Reserve Beach
  anemptytextlline
 • Wandeling bij Hvalnes Nature Reserve Beach
  anemptytextlline
 • Omgeving van Hvalnes Nature Reserve Beach
  anemptytextlline
 • Zwarte stranden in Oost-IJsland
  anemptytextlline

Wij Reizen In IJsland

IJsland is magisch, en één van de mooiste landen die wij bezocht hebben. Maar IJsland vraagt wel om een goede voorbereiding. Gelukkig heb je ons gevonden. Vijf weken reden we over het eiland en alles wat je moet weten om niet voor verrassingen te komen staan vind je hier. Zo ga je met een gerust hart genieten van dit epische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hoogtepunten van Oost-IJsland

Seyðisfjörður - is de aankomstplaats voor wie met de ferry naar IJsland komt. Gelegen in een zestien kilometer lange fjord ligt de kleine stad verscholen tussen de bergen. In de zomer leeft de kunstscene op, in de winter raakt de zon de daken goed twee maanden niet. De weg van en naar Seyðisfjörður staat te boek als een van de mooiste op IJsland.

Vatnajökull gletsjer - is de grootste (qua oppervlakte) van Europa. De hoeveelheid ijs is enorm, met een oppervlakte van ongeveer 8.100 km2 en een ijskap van wel 1.000 meter dik op sommige punten. Een imposant aanzicht gegarandeerd.

Hengifoss - met 118 meter één van IJslands hoogste watervallen. Naast de hoogte heeft hij een ander uniek kenmerk; de achtergrondkleur. Die doet denken aan een taart opgebouwd in laagjes, waarbij rode klei als jam tussen grijze lagen basalt is gesmeerd. Je moet wel eerst een uur wandelen om deze waterval te aanschouwen.

Hallormsstadaskogur - is het grootste bos op IJsland. Normaal is het lang zoeken om een boom tegen te komen maar hier kan er naar hartenlust onder bomen worden gewandeld. De bomen zijn een overblijfsel van een experiment en dat kan ondertussen geslaagd genoemd worden. Met 70 verschillende soorten is het een afwisselend bos waar in de zomer gezocht wordt naar bessen en paddenstoelen.

Klifbrekkufossar - is een trap waterval van in totaal 100 meter hoog. Hoewel hij door de negen trappen minder hoog aanvoelt behoort hij toch tot één van de hoogste watervallen van IJsland.

Borgarfjörður Eystri - dit gebied staat bekend om zijn ongekende schoonheid en schitterende wandelingen die erdoorheen kruisen. Paden gaan over de verlaten fjord en de lokale bevolking doet er alles aan om voor elke wandelaar een mooie route aan te bieden. In totaal telt dit gebied 170 kilometer aan wandelroutes afwisselend van een uur tot een dag. Borgarfjörður is volgens de legende ook de plek waar de koningin van de elven woont, met de heuvel Álfaborg als kasteel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in IJsland?

Enthousiast over IJsland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw IJsland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over IJsland
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram