Regio's in IJsland

Het land opgedeeld in vier regio’s

Home » Europa » Reizen in IJsland » Over IJsland » IJsland regio’s

Officieel bestaat IJsland uit acht regio’s, de verschillen tussen deze regio’s zijn minimaal. Om de contrasten duidelijk in kaart te brengen hebben we IJsland in vier regio’s opgedeeld. Dit is in IJsland zelf ook niet ongebruikelijk. Binnen de vier regio’s zijn de officiële regio’s van IJsland benoemd. Hoewel IJsland niet groot is zijn er toch wel degelijk verschillen in de regio’s te zien. Of het nu gaat om bevolkingsdichtheid, landschappen, geografie of flora en fauna.

Zuid-IJsland

Dit is de populairste regio van IJsland binnen het toerisme. En geef ze eens ongelijk, hier vind je de mooiste bezienswaardigheden op een relatief korte afstand van de hoofdstad Reykjavík. De Golden Circle is bijvoorbeeld een populaire dagtocht langs een paar van IJslands hoogtepunten. Zuid-IJsland is opgebouwd uit de regio’s Suðurland (zuidland), Suðurnes (zuidelijk schiereiland) en Höfuðborgarsvæðið (hoofdstedelijke regio).

West-IJsland

West-IJsland kent een enorme geologische diversiteit en is, op de highlands na, de dunst bevolkte regio van het land. Onder deze regio vallen Vestfirðir (westfjorden) en Vesturland (westland). Dit deel van IJsland staat bekend als sagaland doordat veel van de IJslandse legendes zich hier hebben afgespeeld. Het is het meest ongerepte deel van het land en een aanrader voor de ontdekkingsreizigers.

Noord-IJsland

Hoe gek het ook klinkt, Noord-IJsland kent het mildste klimaat van IJsland. En dat terwijl het tegen de poolcirkel aanschuurt. Noord-IJsland is onlangs uitgeroepen tot topbestemming binnen Europa door Lonely Planet. En je snapt meteen waarom als je de afwisseling binnen de regio ziet. Van natuur tot cultuur. Vooral de kleine vissersdorpjes zijn een bezoek waard. Noord-IJsland bestaat uit twee regio’s: Norðurland eystra (noordland oost) en Norðurland vestra (noordland west).

Oost-IJsland

Ook dit deel van IJsland wordt maar door een klein deel van de toeristen aangedaan. En dat terwijl het (in de zomer) juist een hotspot is waar artistiek IJsland naar toetrekt. Diverse muziek- en kunstfestivals halen de regio uit haar winterslaap en nemen de bezoekers mee in hun creativiteit. Maar natuurlijk is de natuur nooit ver weg, hier vind je bijvoorbeeld de grootste gletsjer van Europa. Deze regio is wel in stand gebleven en heet Austurland (oostland).