De Ringroad van IJsland uitgebreid

3+ weken: laat je verrassen door onaangetaste schoonheid

Heb je drie weken of meer, dan kun je uitkijken naar een uitgebreide versie van de ringroad route. Deze route neemt je, naast alle hoogtepunten van de ringroad langs nog meer schitterende natuurwonderen van IJsland. En een mooi bijkomend voordeel, je komt hier veel minder toeristen tegen omdat die niet de tijd hebben die jij wel hebt. Dus bereid je voor op in stilte genieten van ongekende natuur in de West-Fjorden en in Noord-IJsland. Let wel op, praktische alle wegen zijn gravel en delen van de West-Fjorden zijn rondom de winter afgesloten dus check van tevoren of de wegen begaanbaar zijn. Hotels en B&B's zijn iets minder voorhanden, maar campings zijn er genoeg.

Af en toe de ringroad verlaten

De ringroad komt door alle regios van IJsland en is daarom de ideale route om te volgen. Maar als je net iets meer van dit prachtige land wilt zien, of je even wil afzonderen van de andere toeristen die de ringroad volgen, dan moet je de comfortabele ringroad zo nu en dan achter je laten. Je merkt het meteen, minder toeristen en je staat een stap dichter bij onaangetaste schoonheid. Voor even heb je IJsland, of een deel ervan, voor jezelf. Hou er rekening mee dat de wegen van een andere kwaliteit zijn dan de ringroad, al worden ook deze steeds beter. Dit zal juist één van de redenen zijn dat niet iedereen hier rijdt. Het is zowel een voor- als nadeel! In deze route verlaten we de ringroad vaak voor een kleine omweg en in de West-Fjorden verlies je hem echt goed uit het oog. Het mooie is dat je de ringroad op praktisch dezelfde plek weer op draait. In Noord-IJsland rijden we een stuk om, om vervolgens de ringroad in Oost-IJsland en Zuid-IJsland weer zo goed als helemaal te volgen.

Lees hieronder verder!
 • Ontelbare vulkanen bij Mývatn IJsland
  anemptytextlline
 • west ijsland hoogtepunten
  Random kustlijn in de Westfjorden van IJsland
  anemptytextlline
 • IJsland Hvalnes Nature Reserve Beach
  anemptytextlline
 • Klimmen in IJsland
  anemptytextlline
 • Uitzicht vanaf de brug bij Jökulsárlón Glacier Lagoon
  anemptytextlline
 • Spot Dasja bij de Dynjandi waterval
  anemptytextlline
 • Kamperen net buiten het Snæfellsjökul NP
  anemptytextlline
 • ijsland klimaat
  IJslandse bewolking in de Westfjorden
  anemptytextlline
 • Glymur waterval in IJsland
  anemptytextlline
 • hot pot Hveragerdi hot water stream
  In de Hveragerdi hot water stream kom je wel tot rust
  anemptytextlline
 • Heftige avondlucht boven Reykjavik
  anemptytextlline
 • Oost-IJsland langs de ring road
  anemptytextlline
 • Mos dat groeit op lava
  anemptytextlline
 • IJsschottsen in het gletsjermeer
  anemptytextlline
 • Imposante waterval Skógafoss
  anemptytextlline
 • Campervakantie IJsland
  anemptytextlline
 • Goðafoss waterval op zijn mooist
  anemptytextlline
 • Uitzicht vanaf de ring road IJsland
  anemptytextlline
 • liften ijsland
  Roadtrippen in IJsland
  anemptytextlline
 • Seljalandsfoss waterval in IJsland
  anemptytextlline

Wij Reizen In IJsland

IJsland is magisch, en één van de mooiste landen die wij bezocht hebben. Maar IJsland vraagt wel om een goede voorbereiding. Gelukkig heb je ons gevonden. Vijf weken reden we over het eiland en alles wat je moet weten om niet voor verrassingen te komen staan vind je hier. Zo ga je met een gerust hart genieten van dit epische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

De reisroute voor 3+ weken IJsland

Voor het gemak beschrijven we de reisroute met de klok mee, uiteraard is het mogelijk om hem ook tegen de klok in te maken. Maar aangezien de meeste toeristen zich richten op Zuid-IJsland bewaren we die voor het laatst. Dan ben je wat minder onder de indruk van al het natuurgeweld en is het hopelijk minder erg dat je met 100+ man naar een waterval staat te kijken.

Het begin van de route

Vanaf Reykjavik volg je de 1 in noordelijke richting, om al vrij snel af te wijken van de route. Een van IJslands hoogste watervallen, de Glymur wil je namelijk niet missen. Het is één van de mooiste watervallen van IJsland. Als je weer op de 1 komt, ben je er ook zo weer vanaf. Het is tijd om de West-Fjorden op te rijden via de 60.

Heb je 4+ weken de tijd? Breid de reisroute dan uit met de schiereilanden Snæfellsnes en/of Reykjanes. In dat geval pak je nog voor de 60 de 54 die je helemaal volgt om weer aan te sluiten op de 60. Reykjanes kan zowel in het begin als aan het einde worden toegevoegd. Meer over de schiereilanden lees je in de reisroute voor een kort bezoek aan IJsland.

De afgezonderde West-Fjorden

Hoewel het flink lange stukken zijn om te rijden, wat gedeeltelijk komt doordat je op gravel rijdt, zijn de West-Fjorden en genot voor het oog. Zonder veel tegenliggers waan je je in the middle of nowhere en wordt je af en toe overvallen door de drang om te stoppen en uit te stappen. Is het niet voor het uitzicht dan wel voor een hot pot. Eén van onze mooiste hot pots ligt in de West-Fjorden. Maar ook voor wildlife zit je hier goed, in het juiste seizoen spot je hier bijvoorbeeld papegaaiduikers. En uiteraard aan watervallen ontbreekt het hier ook niet. Na de ruigheid van de West-Fjorden is het weer tijd om de 1 op te zoeken en beschaving te vinden in de tweede grootste stad van het land, Akureyri. Dit is dé plek om walvissen en dolfijnen te spotten, dus staat dat op je bucketlist dan heb je hier een grote kans om het af te strepen.

Ongekend Noordoost-IJsland

Na Akureyri volgen enkele hoogtepunten van Noord-IJsland elkaar snel op; de Goðafoss waterval, Lake Myvatn, Grjótagjá cave en Námafjall Hverir geothermal area. Dan is het weer tijd om de ringroad achter te laten en te genieten van het uitgestrekte noorden. Via weg 85 rij je naar Húsavik om de 85 helemaal te volgen tot Vopnafjörður om daarna de 1 weer te pakken richting Eglisstadir. Onderweg is het mogelijk een d-tour te nemen naar de Dettifoss waterval, de krachtigste waterval van IJsland.

Vanaf Eglisstadir is het mogelijk om extra uitstapjes te maken naar het noordelijke deel van Oost-IJsland. Heb je de tijd niet dan vervolgt de route zich over de ringroad. In Oost-IJsland begin je al iets meer te merken van de drukte die je te wachten staat in Zuid-IJsland. Geniet hier dus nog even van de rust.

Het drukke maar mooie Zuid-IJsland

Al snel komt Europa's grootste gletsjer inzicht en kom je uit bij één van de hoogtepunten van Zuid-IJsland, de Jökulsárlón glacial lagoon. Hier wil je echt de tijd voor nemen. Daarna kun je niet anders dan stoppen bij het Skaftafell National Park. Er gaan schitterende wandelingen door het park, van 30 minuten tot 8 uur. Zoek de Fjadrárgljúfur canyon op, deze is gelokaliseerd een stukje van de ringroad vandaan maar gek genoeg niet heel drukbezocht. Terug op de ringroad wordt je verrast door onwerkelijk mos, zo ongeveer overal. Rondom Vík is het de moeite om de omgeving te verkennen. Dit is, in het seizoen, ook een ideale plek om de papegaaiduikers te spotten. Na Vík volgen een paar van IJslands bekendste watervallen, maar in sommige seizoenen lijken deze helaas attracties in een pretpark. Gelukkig zitten er nog mooie plekjes verstopt, zoals het warmwater zwembad Seljavellir en sla ook zeker de warmwaterrivier bij Hveragerði niet over. Wederom verstopt ligt de Arnarker cave. Na een bezoek aan deze grot is het tijd om de weg terug te nemen naar Reykjavik.

Aanvulling op de reisroute

Op de bovenstaande kaart zijn lang niet alle opties weergegeven, dit hangt af van je eigen interesses maar ook zeker van hoeveel tijd je hebt en waar je prioriteiten liggen. Er gaan schitterende wandelingen over IJsland maar deze kosten tijd. Breid je route dan ook zelf uit met alle bezienswaardigheden in IJsland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in IJsland?

Enthousiast over IJsland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw IJsland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over IJsland
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram