Noord-IJsland

Uiteenlopende landschappen op de rand van de poolcirkel

Het noorden van IJsland is een land van contrasten. Lange valleien en schiereilanden worden afgewisseld met bergen, lavavelden en glooiende heuvels waar rivieren het landschap vormen. Delen zijn een bron van leven terwijl andere onvruchtbaar zijn. Hoewel Noord-IJsland tegen de poolcirkel aan schuurt is het hier niet extreem koud. Het is zelfs de meest milde regio van IJsland. Lees hier meer over het klimaat op IJsland.

Alles komt samen in Noord-IJsland, de natuur, de cultuur en haar geschiedenis. Zoals bijna overal in IJsland wordt het landschap gekenmerkt door vulkanen, maar hier zijn het ook de fjorden die de aandacht opeisen. Om nog niet te spreken over het wildlife rondloopt, vliegt of zwemt. Noord-IJsland is ideaal voor natuurliefhebbers, maar met de bijzondere musea, antieke boerderijen en sage sites is het ook de plek voor een cultureel bezoek. Deze combinatie heeft ervoor gezorgd dat Noord-IJsland onlangs is uitgeroepen tot een topbestemming in Europa door Lonely Planet. Met Akureyri vind je hier de tweede grootste stad van het land maar misschien nog leuker zijn de kleine vissersdorpjes. Noord-IJsland staat in het teken van de zee, het is de regio om te vissen, duiken of walvissen en zeehonden te spotten. Alles over Noord-IJsland is te vinden in deze brochure (PDF).

Hoogtepunten van Noord-IJsland

Akureyri – is de tweede grootste stad van IJsland. Ondanks haar 32.000 inwoners is de gezellige stad, gelegen in de langste fjord van IJsland, rijk aan cultuur en geschiedenis. Het centrum bestaat uit houten huizen die afstammen uit de 19e eeuw. Omdat Akureyri tegen de poolcirkel aan schuurt is het een populaire locatie om te genieten van de middernachtzon.

Vatnajökull National Park – kent met de Ásbyrgi Canyon één van de mooiste plekken in IJsland. De Ásbyrgi Canyon is een ingesloten ravijn van 3,5 kilometer lang, 1,1 kilometer breed en wordt aan alle kanten omgeven door kliffen van wel 100 meter hoog. Maar ook de Dettifoss waterval trekt de aandacht, die met 500 m3 water per seconde de krachtigste is van IJsland. De waterval is trouwens 44 meter hoog en 100 meter breed. Imposant dus.

Goðafoss waterval – wat godenwaterval betekend is door zijn locatie populair. De waterval is 12 meter hoog, 30 meter breed en loopt door een 7.000 jaar oud lavaveld. Vergaap je aan de spectaculaire aanzichten.

Lake Mývatn – is het op drie na grootste meer van IJsland en is een toplocatie voor muggen. Het meer is er dan ook naar vernoemd, Mývatn betekend muggenmeer. Het ligt in een actief vulkanisch gebied en kent hierdoor een hogere watertemperatuur. In de winter vriest het meer nooit helemaal dicht. Diep is het trouwens niet, het diepste punt is 4,5 meter.

Hvítserkur klif – een indrukwekkende rots op de Vatnsnes peninsula die uit het niets lijkt te zijn verschenen. Volgens de legende is het een trol die door de zon is versteend terwijl hij een nabijgelegen kerk probeerde te vernietigen. De gevolgen van blootstelling aan zee en regen zijn duidelijk te zien. De rots is zelfs met beton verstevigd, anders was hij waarschijnlijk al omgevallen.

Glaumbær – is een klein dorpje met een unieke kerk en boerderij. Ze lijken onderdeel van het landschap. De gebouwen zijn compleet begroeid.

Húsavík – de plek om in aanraking te komen met de visserij van IJsland. Het grootste gedeelte van de 2.500 inwoners zijn actief in de visserij. Dit vissersdorp heeft een gezellige haven, een museum en een visverwerkingsfabriek. Het biedt de mogelijkheid om meer te leren over de belangrijkste inkomstenbron van IJsland: vissen.

Krafla – is een vulkaan van ruim 800 meter die voor het laatst is uitgebarsten in 1980. Het gebied is meer dan de vulkaan. Het surrealistische landschap is de thuisbasis van geologische hoogtepunten als Hverir, een groot geothermische gebied van sissende stoom openingen en borrelende modderpoelen. Maar ook de stomende lavavelden van Leirhnjukur zijn hier te vinden.

Drangly eiland – een pittoresk en onbewoond vogeleiland. Kenmerkend zijn de opvallende kliffen en sprookjesachtige rotsformaties in de Skagafjordur fjord. Het is een van de karakteristieke ijkpunten binnen het gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *