Langs de hoogtepunten van Zuid-IJsland

Zuid-IJsland heeft ontzettend veel te bieden

Geschreven door: Lars

Veel van de toeristen die IJsland bezoeken komen niet veel verder dan Zuid-IJsland. Misschien om tijd redenen maar ook omdat deze regio ontzettend veel te bieden heeft. Helaas leidt dit op sommige plekken wel tot, wat zich het beste laat omschrijven als, massatoerisme. We hebben gelukkig enkele gave hoogtepunten gevonden waar dit massatoerisme nog niet is, uiteraard zijn er ook bezienswaardigheden waar je nooit alleen zult zijn. Watervallen komen hier niet aan bod, die zijn besproken in de mooiste watervallen (langs de ring road) en waarom de glacier lagoon niet mag ontbreken lees je hier.

Fjadrárgljúfur canyon

Een kleine gravelweg leidt naar de goed verstopte canyon Fjadrárgljúfur. Dit is een typisch hoogtepunt dat nog niet door het massatoerisme is ontdekt. Hoewel goed aangegeven nemen maar weinig mensen de slecht onderhouden gravelweg. Het ravijn is uitgeslepen door een helderblauwe rivier dat een prachtig contrast geeft met het groene mos op de achtergebleven rotsen. Er zijn twee manieren om de Fjadrárgljúfur canyon te verkennen; onderlangs of bovenlangs. De meeste mensen gaan bovenlangs om het simpele feit dat je dan droge voeten houdt. Onderlangs moet je namelijk een paar keer de koude rivier door, maar de uitzichten zijn het wel waard. Dus neem je waterschoenen mee en ga op ontdekking.

Vic en Dyrhólaey headland

Vic is een grotere stad, gelegen aan de 1, ongeveer in het midden tussen de glacier lagoon en Reykjavik. Het is een populaire stopplek voor georganiseerde tours, maar Vic heeft meer te bieden dan souvenirwinkels. De zwarte zandstranden die de stad bedreigen zijn zwarter dan waar ook in IJsland. Maar zelfs dat is niet de attractie waar Vic om bekend staat. In het papegaaiduikers seizoen (april tot september) is dit de plek om deze aparte vogels te spotten. Helaas is het seizoen net voorbij als wij Vic bezoeken en dus is er geen papegaaiduiker te bekennen.

Dyrhólaey headland ligt op een paar kilometer van Vic en is direct een stuk minder druk bezocht. Er stoppen hier geen tourbussen. Als je iets meer tijd neemt dan loop je er rond zonder gestoord te worden. Vanaf de grote geasfalteerde parkeerplaats ben je in een kwartiertje bij de vuurtoren. Vanaf hier heb je uitzicht op het enorme gat in headland Dyrhólaey. Helaas is het niet langer toegestaan om op Dyrhólaey te lopen en ook het strand is niet bereikbaar. Gelukkig maakt het uitzicht veel goed.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Vliegtuigwrak Sólheimansandur IJsland
  anemptytextlline
 • Lava plafond van de Arnarker cave
  anemptytextlline
 • Arnarker cave, lava grot
  anemptytextlline
 • Vuurtoren bij Vic
  anemptytextlline
 • Fjadrárgljúfur canyon in zuid-IJsland
  anemptytextlline