Langs de hoogtepunten van Zuid-IJsland

Zuid-IJsland heeft ontzettend veel te bieden, als je het weet te vinden

Home » Europa » IJsland » Langs de hoogtepunten van Zuid-IJsland

door | 0 Reacties

Veel van de toeristen die IJsland bezoeken komen niet veel verder dan Zuid-IJsland. Misschien om tijd redenen maar ook omdat deze regio ontzettend veel te bieden heeft. Helaas leidt dit op sommige plekken wel tot, wat zich het beste laat omschrijven als, massatoerisme. We hebben gelukkig enkele gave hoogtepunten gevonden waar dit massatoerisme nog niet is, uiteraard zijn er ook bezienswaardigheden waar je nooit alleen zult zijn. Watervallen komen hier niet aan bod, die zijn besproken in de mooiste watervallen (langs de ring road) en waarom de glacier lagoon niet mag ontbreken lees je hier.

Fjadrárgljúfur canyon

Een kleine gravelweg leidt naar de goed verstopte canyon Fjadrárgljúfur. Dit is een typisch hoogtepunt dat nog niet door het massatoerisme is ontdekt. Hoewel goed aangegeven nemen maar weinig mensen de slecht onderhouden gravelweg. Het ravijn is uitgeslepen door een helderblauwe rivier dat een prachtig contrast geeft met het groene mos op de achtergebleven rotsen. Er zijn twee manieren om de Fjadrárgljúfur canyon te verkennen; onderlangs of bovenlangs. De meeste mensen gaan bovenlangs om het simpele feit dat je dan droge voeten houdt. Onderlangs moet je namelijk een paar keer de koude rivier door, maar de uitzichten zijn het wel waard. Dus neem je waterschoenen mee en ga op ontdekking.

Vic en Dyrhólaey headland

Vic is een grotere stad, gelegen aan de 1, ongeveer in het midden tussen de glacier lagoon en Reykjavik. Het is een populaire stopplek voor georganiseerde tours, maar Vic heeft meer te bieden dan souvenirwinkels. De zwarte zandstranden die de stad bedreigen zijn zwarter dan waar ook in IJsland. Maar zelfs dat is niet de attractie waar Vic om bekend staat. In het papegaaiduikers seizoen (april tot september) is dit de plek om deze aparte vogels te spotten. Helaas is het seizoen net voorbij als wij Vic bezoeken en dus is er geen papegaaiduiker te bekennen.

Dyrhólaey headland ligt op een paar kilometer van Vic en is direct een stuk minder druk bezocht. Er stoppen hier geen tourbussen. Als je iets meer tijd neemt dan loop je er rond zonder gestoord te worden. Vanaf de grote geasfalteerde parkeerplaats ben je in een kwartiertje bij de vuurtoren. Vanaf hier heb je uitzicht op het enorme gat in headland Dyrhólaey. Helaas is het niet langer toegestaan om op Dyrhólaey te lopen en ook het strand is niet bereikbaar. Gelukkig maakt het uitzicht veel goed.

 • Mos dat groeit op lava
  anemptytextlline
 • Vliegtuigwrak Sólheimansandur IJsland
  anemptytextlline
 • Vuurtoren bij Vic
  anemptytextlline
 • Arnarker cave, lava grot
  anemptytextlline
 • Blij rondreizen in IJsland
  anemptytextlline
 • Dyrhólaey headland Vic
  anemptytextlline
 • Lava plafond van de Arnarker cave
  anemptytextlline
 • Fjadrárgljúfur canyon in zuid-IJsland
  anemptytextlline
 • Vliegtuigwrak Sólheimansandur zuid-IJsland
  anemptytextlline
 • Dyrhólaey headland IJsland
  anemptytextlline
 • Relaxen in Hveragerdi hot water stream
  anemptytextlline
 • Bijzondere plek de Fjadrárgljúfur canyon
  anemptytextlline

Wij Reizen In IJsland

IJsland is magisch, en één van de mooiste landen die wij bezocht hebben. Maar IJsland vraagt wel om een goede voorbereiding. Gelukkig heb je ons gevonden. Vijf weken reden we over het eiland en alles wat je moet weten om niet voor verrassingen te komen staan vind je hier. Zo ga je met een gerust hart genieten van dit epische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Vliegtuigwrak Sólheimansandur

Niet ver van Dyrhólaey headland ligt onze volgende stop, het vliegtuigwrak van Sólheimansandurr. Sommigen zullen dit wrak nog kennen van het Wie is de Mol seizoen waar het wrak de ster van de eerste aflevering was. Een wandeling van vier kilometer (acht op en neer) gaat van de parkeerplaats naar het strand. Helaas is het niet zoals Wie is de Mol ons deed geloven, het is een populaire toeristische attractie en hier alleen willen zijn, betekent vroeg opstaan of tot laat blijven. In geen van beide opties hebben we zin. Dus we lopen met nog tien anderen rondom het vliegtuigwrak. Het is grappig om te zien, maar speciaal is het niet meer doordat het toch wat massaal aanvoelt. Een breed pad, veel mensen en uiteindelijk is het gewoon een oud vliegtuig op een strand.

Nog niet genoeg beelden gezien? Ontdek dan nog meer gruwelijke spots in Zuid-IJsland!

Hot pool tips: Seljavellir en Hveragerdi

In Zuid-IJsland beginnen voor ons, we rijden met de klok mee vanaf Seljavellir, de hot pools in beeld te komen. De eerste die we aandoen zit verscholen tussen de meest bekende watervallen van IJsland, de Skógafoss en Seljalandsfoss. Seljavellir is een zwembad gebouwd in een vallei op ongeveer 20 minuten lopen van een paar huizen. Het bad is tegen een rotswand aangebouwd en heeft eigenlijk maar drie wanden, de vierde is de rots. Een klein stroompje vult het bad aan met warm water en het is genieten hier! Het water is warm genoeg om zonder problemen een paar uur in door te brengen. Het lijkt erop dat steeds meer mensen dit zwembad weten te vinden, maar de massa weet gelukkig nog van niets.

Hveragerdi daarentegen is een stuk bekender, maar zeker niet minder vet. Hveragerdi zelf stelt niet veel voor, het thermal park is niet de moeite waard (300 kr. voor een nietszeggend park) maar de Reykjadalur trail is genieten. En dan vooral na drie kilometer, waar de watertemperatuur ideaal is voor een ontspannen bad. Over een lengte van een paar honderd meter zijn dammetjes gebouwd waardoor privé badjes zijn ontstaan. Zoek een leeg badje, stap er in, leg je hoofd in het gras en genieten maar.

Tip: Loop iets verder door naar rechts of links als je niet van een mensenmassa houdt. Hier is het rustiger en het water is er net zo lekker.

Arnarker cave

Deze 500 meter lange lavagrot is wat lastiger te vinden. Daardoor misschien wel stukken rustiger dan de gemiddelde hoogtepunten in Zuid-IJsland. Met een lichtje en goede schoenen kan deze grot verkend worden. En dat is de moeite waard. Na een meter of 300 verandert het plafond van ‰’gewone‰’ lava in iets wat het meest lijkt op stalactieten gordijnen. Een onwerkelijk patroon van ongeveer 100 meter lang. Daarna gaat het weer over in lava en heb je het hoogtepunt eigenlijk wel gehad.

Hoe kom je hier: Sla op het kruispunt (op de 1) bij Hveragerdi niet af het dorp in maar juist de weg op die het dorp in de rug houdt. Blijf deze weg volgen tot je het gebouw ziet van Icelandic Glacier Water. Hoewel het bord zegt dat de weg is afgesloten kun je deze prima volgen tot een kleine parkeerplaats op 100 meter van de ingang van de Arnarker cave.

De mooiste reizen naar IJsland

Meteen boeken toch? Om het nog makkelijker te maken hebben we de leukste IJsland-reizen voor je uitgezocht. Zo hoef jij niet meer al die websites af. Met deze reizen ga je echt genieten van IJsland. Beloofd!

Lars is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals