De mooiste watervallen van IJsland

IJsland is het land van de watervallen en je kijkt je ogen uit!

Geschreven door: Dasja

Uiteraard kunnen we alleen uit eigen ervaring spreken. Helaas hebben we niet alle watervallen van IJsland bezocht, daarvoor was veel meer tijd nodig. Van de vijf weken die we op IJsland hadden zijn dit onze vijf mooiste watervallen. En het zal je misschien niet verrassen, het zijn niet de meest toeristische trekpleisters. Wij houden niet zo van massatoerisme en dat speelt mee in onze beoordeling. Enkele watervallen in onze top vijf liggen niet langs de ring road. Mooie watervallen langs de ring road vind je hier.

1. Glymur, de hoogste waterval van IJsland

De Glymur waterval is met 196 meter de hoogste waterval van IJsland. En het mooiste is misschien wel dat hij over het algemeen niet druk bezocht is. Terwijl hij maar een uur rijden van Reykjavik af ligt. Vanaf de parkeerplaats is het nog ongeveer een uur lopen tot je zicht hebt op deze lijpe waterval en de schitterend uitgeslepen vallei. Het pad gaat over privéterrein en is redelijk puur, geen touwtjes die je zeggen wat wel en niet mag. Dus als iedereen zich gewoon netjes en normaal blijft gedragen blijft dit hopelijk nog vele jaren zo. Na de eerste blik op de Glymur is het mogelijk om nog verder omhoog te lopen in een poging een nog beter zicht te krijgen op deze sicke waterval. Het enige nadeel is dat je hem nooit helemaal lekker te zien krijgt, hij valt namelijk gedeeltelijk weg tussen de rotsen.

Hoe kom je er? De afslag naar de Glymur ligt aan de 47, op het puntje van de Hvalfjördur fjord. Het laatste stukje, naar de parkeerplaats, gaat over gravel. Maar dit is prima te rijden in een normale auto of camper.

2. Dynjandi, een watervalpark

Dynjandi is meer dan één mooie waterval, het lijkt vanaf de parkeerplaats het meeste op een watervalpark. Waarbij de Dynjandi waterval met een hoogte van 100 meter het letterlijke hoogtepunt is. Nadat het water van de Dynjandi afgedonderd is, valt het nog zeker van vier andere (kleinere) watervallen. Een duidelijk gemarkeerd pad loopt langs de andere watervallen tot de onderkant van de Dynjandi. Onderweg zijn er uitkijkposten gemaakt, bankjes geplaatst en met mooi weer is het prima genieten hier. Het mooiste van alles is nog dat er gratis overnacht mag worden (zowel campers als tenten). Zo is Dynjandi de ideale stop om de gravelweg op te breken voor een nacht met het geluid van één van de hoogste watervallen van IJsland.

Hoe kom je er? Aan de gravelweg 60 tussen Flóklundur en Þingeyri ligt de Dynjandi. De 60 is redelijk goed te rijden met normale auto‰'s en campers. Al zul je je in een eigen auto of camper wat rustiger aan willen rijden.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Glymur waterval in IJsland
  anemptytextlline
 • Dettifoss op zijn mooist
  anemptytextlline
 • Spot Dasja bij de Dynjandi waterval
  anemptytextlline
 • Mega waterval Dettifoss IJsland
  anemptytextlline
 • Dettifoss waterval IJsland
  anemptytextlline