De mooiste watervallen van IJsland

IJsland is het land van de watervallen en je kijkt je ogen uit!

Geschreven door: Dasja

Uiteraard kunnen we alleen uit eigen ervaring spreken. Helaas hebben we niet alle watervallen van IJsland bezocht, daarvoor was veel meer tijd nodig. Van de vijf weken die we op IJsland hadden zijn dit onze vijf mooiste watervallen. En het zal je misschien niet verrassen, het zijn niet de meest toeristische trekpleisters. Wij houden niet zo van massatoerisme en dat speelt mee in onze beoordeling. Enkele watervallen in onze top vijf liggen niet langs de ring road. Mooie watervallen langs de ring road vind je hier.

1. Glymur, de hoogste waterval van IJsland

De Glymur waterval is met 196 meter de hoogste waterval van IJsland. En het mooiste is misschien wel dat hij over het algemeen niet druk bezocht is. Terwijl hij maar een uur rijden van Reykjavik af ligt. Vanaf de parkeerplaats is het nog ongeveer een uur lopen tot je zicht hebt op deze lijpe waterval en de schitterend uitgeslepen vallei. Het pad gaat over privéterrein en is redelijk puur, geen touwtjes die je zeggen wat wel en niet mag. Dus als iedereen zich gewoon netjes en normaal blijft gedragen blijft dit hopelijk nog vele jaren zo. Na de eerste blik op de Glymur is het mogelijk om nog verder omhoog te lopen in een poging een nog beter zicht te krijgen op deze sicke waterval. Het enige nadeel is dat je hem nooit helemaal lekker te zien krijgt, hij valt namelijk gedeeltelijk weg tussen de rotsen.

Hoe kom je er? De afslag naar de Glymur ligt aan de 47, op het puntje van de Hvalfjördur fjord. Het laatste stukje, naar de parkeerplaats, gaat over gravel. Maar dit is prima te rijden in een normale auto of camper.

2. Dynjandi, een watervalpark

Dynjandi is meer dan één mooie waterval, het lijkt vanaf de parkeerplaats het meeste op een watervalpark. Waarbij de Dynjandi waterval met een hoogte van 100 meter het letterlijke hoogtepunt is. Nadat het water van de Dynjandi afgedonderd is, valt het nog zeker van vier andere (kleinere) watervallen. Een duidelijk gemarkeerd pad loopt langs de andere watervallen tot de onderkant van de Dynjandi. Onderweg zijn er uitkijkposten gemaakt, bankjes geplaatst en met mooi weer is het prima genieten hier. Het mooiste van alles is nog dat er gratis overnacht mag worden (zowel campers als tenten). Zo is Dynjandi de ideale stop om de gravelweg op te breken voor een nacht met het geluid van één van de hoogste watervallen van IJsland.

Hoe kom je er? Aan de gravelweg 60 tussen Flóklundur en Þingeyri ligt de Dynjandi. De 60 is redelijk goed te rijden met normale auto‰'s en campers. Al zul je je in een eigen auto of camper wat rustiger aan willen rijden.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Glymur waterval in IJsland
    anemptytextlline
  • Lang was Glymur de hoogste waterval van IJsland
    anemptytextlline
  • Hraunfossar stroomt uit een lavaveld
    anemptytextlline
  • In de Westfjorden ligt de Dynjandi waterval
    anemptytextlline
  • Hraunfossar waterval in IJsland
    anemptytextlline
  • Kamperen bij de Dynjandi waterval in IJsland
    anemptytextlline
  • Dettifoss op zijn mooist
    anemptytextlline
  • Dettifoss waterval IJsland
    anemptytextlline
  • Spot Dasja bij de Dynjandi waterval
    anemptytextlline
  • Hraunfossar must see in IJsland
    anemptytextlline
  • Onze favo waterval van IJsland Glymur
    anemptytextlline
  • Onderste stukje van de Dynjandi waterval
    anemptytextlline
  • Mega waterval Dettifoss IJsland
    anemptytextlline
  • Bovenste gedeelte van de Dynjandi waterval in IJsland
    anemptytextlline

Wij Reizen In IJsland

IJsland is magisch, en één van de mooiste landen die wij bezocht hebben. Maar IJsland vraagt wel om een goede voorbereiding. Gelukkig heb je ons gevonden. Vijf weken reden we over het eiland en alles wat je moet weten om niet voor verrassingen te komen staan vind je hier. Zo ga je met een gerust hart genieten van dit epische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

3. Dettifoss, de krachtigste waterval van Europa

Door zijn breedte van 100 meter en een hoogte van 44 meter is de Dettifoss al een imposante waterval. Als er dan ook nog 500 m3 water per seconde overheen dondert, heb je de meest krachtige waterval van Europa. En dat is een gruwelijk aanzicht. De waterval is vanaf beide oevers te bezichtigen, waarvan de westkant de meest gekozen optie is doordat de weg hier is geasfalteerd. Helaas staat de wind hier ongunstig, waardoor het spatwater vaak over alle uitzichtpunten waait. De oostkant is wat dat opzicht een betere kant, helaas dat hier een slecht onderhouden gravelweg naar toe leidt.

Hoe kom je er? De westkant is te bereiken via de recent geasfalteerde weg 862. Deze leidt tot een grote parkeerplaats vanaf waar het nog zo een 500 meter lopen is tot de Dettifoss. Gravelweg 864 loopt langs de oostkant van de waterval. Beide wegen zijn vanaf de ringroad te bereiken.

4. Fardagafoss, verscholen schoonheid

De bovenstaande watervallen zijn redelijk bekend, maar gelukkig valt het massatoerisme erg mee. Om het feit dat er in die gebieden veel minder toeristen zijn. De Fardagafoss is veel minder bekend, maar wel makkelijk te bereiken. In totaal is de waterval rond de 80 meter hoog en het leukste aan deze waterval is dat er met een beetje geklauter achterlangs gelopen kan worden.

Vanaf de parkeerplaats gaat er een pad die je in 30 minuten tot de waterval brengt. De vallei, waar het water doorheen stroomt, is rustgevend tot de waterval opdoemt. Touwen bieden stevigheid in de ‰'afdaling‰' tot waar het water de grond weer raakt. Vanaf hier kan er achter de waterval langs gelopen worden. Er hoort een gastenboek te liggen, maar die konden we niet vinden.

Hoe kom je er? Rij bij Egilsstaðir de 93 op richting Seyðisfjörður, na vijf kilometer van Egilsstaðir is er rechts een kleine parkeerplaats vanaf waar het pad naar de Fardagafoss loopt.

5. Hraunfossar, stromend uit een lavaveld

Als laatste in onze lijst van mooiste watervallen van IJsland mag Hraunfossar niet ontbreken. Hoewel het zeker niet de meest imposante waterval is, gaat het in dit geval om de manier waarop het water de rivier bereikt. We zijn gewend aan water dat over de rand van een rots valt of stroomt. Daar zijn de bovengenoemde watervallen allemaal het voorbeeld van. Hraunfossar is anders. Hier stroomt het water namelijk tussen de lagen lava door, half ondergronds dus. En dat is uniek om te zien.

Hoe kom je er? De Hraunfossar ligt aan de (geasfalteerde) weg 518 die vanaf de 50 te bereiken is. Maar ook via de 52 en 550 (beide gravel) kun je bij deze waterval komen. Vanaf de parkeerplaats is het nog geen 100 meter lopen.

Geschreven door:
Dasja
droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

Zelf reizen in IJsland?

Enthousiast over IJsland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw IJsland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over IJsland

4 comments on “De mooiste watervallen van IJsland”

  1. IJsland heeft prachtige watervallen. Zeker wanneer de zon een beetje schijnt en er kleine regenbogen ontstaan - magisch. Ik bezocht IJsland in de winter en toen waren sommige watervallen (deels) bevroren.

  2. IJsland staat denk ik als hoogste land op mijn bucket list. Wat wil ik graag naar dit land. Zit er over te denken om dit jaar te gaan. Even kijken hoe de geld stroom na mijn vakantie in Zambia is haha. Maar mooie tips over de watervallen. Ga er zeker een paar op mijn lijstje zetten.

  3. Ik vind watervallen altijd zo mooi om te zien. Dit is ook 1 van de redenen dat IJsland heel hoog op de wishlist staat. Lijkt mij prachtig om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram