Autorijden in IJsland

Tips & tricks met de auto door IJsland

Autorijden in IJsland is niet te vergelijken met autorijden in Nederland of België. Zijn het niet de wegen die anders zijn dan is het wel wat er zich allemaal buiten de auto afspeelt. De schitterende landschappen leiden snel af en een ongeluk zit in een klein hoekje. Tip één, hou je volledige aandacht bij het autorijden. Stop een paar keer extra, op de daarvoor aangegeven plekken, om de omgeving in je op te nemen. Onderstaande video geeft op een leuke manier inzicht in de regels die gelden voor het rijden in IJsland.

Snelheidslimiet

Anders dan in de meeste Europese landen plaatst IJsland niet bij elke weg een snelheidsbord. Je dient de maximumsnelheden voor de verschillende wegen te kennen. Snelheidsborden staan er alleen als de maximumsnelheid afwijkt van de, hieronder benoemde, standaard. Net als in Nederland wordt er op plekken een adviessnelheid gegeven middels een blauw vierkant bord. Het is niet gebruikelijk dat de maximumsnelheid via een snelheidsbord wordt verlaagd op gevaarlijke punten, dit dien je zelf in te schatten. Let daarvoor goed op de verkeersborden waaraan je ziet wat voor een situatie eraan komt.
De maximumsnelheden in IJsland zijn:

 • 30 km/u in woonwijken
 • 50 km/u in de bebouwde kom
 • 60 km/u op tussenwegen
 • 80 km/u op gravelwegen
 • 90 km/u op asfaltwegen

Let op: Snelheidslimietborden zijn niet geplaatst tenzij andere snelheidsbeperkingen gelden. IJsland kent veel flitspalen en een streng politie toezicht op snelheidsovertredingen, wees dus gewaarschuwd. De boetes kunnen oplopen tot 750 euro, auw..

Lees hieronder verder!
 • Met de camper in IJsland
  anemptytextlline
 • Rauw IJslands landschap
  anemptytextlline
 • liften ijsland
  Roadtrippen in IJsland
  anemptytextlline
 • Uitzicht vanaf de ring road IJsland
  anemptytextlline
 • Oost-IJsland langs de ring road
  anemptytextlline
 • Campervakantie IJsland
  anemptytextlline
 • goedkoop auto huren tips
  4x4 auto huren in IJsland
  anemptytextlline
 • Heftige avondlucht boven Reykjavik
  anemptytextlline
 • ijsland geografie flora fauna
  IJslands mos is erg kwetsbaar
  anemptytextlline
 • Nooit genoeg foto's in IJsland
  anemptytextlline
 • 4x4 rijden in IJsland
  anemptytextlline
 • Landbouw kiekje
  anemptytextlline
 • Offroad rijden in IJsland
  anemptytextlline
 • Uitdagende weg naar Rauðasandur (rode strand)
  anemptytextlline
 • Watervallen langs de wegen in IJsland
  anemptytextlline
 • Roadtrippen in de Westfjorden van IJsland
  anemptytextlline
 • Bezoekje aan Garðar BA 64 Scheepswrak
  anemptytextlline
 • Gravelwegen zijn nooit ver weg in IJsland
  anemptytextlline
 • ijsland klimaat
  IJslandse bewolking in de Westfjorden
  anemptytextlline
 • Kamperen net buiten het Snæfellsjökul NP
  anemptytextlline

Wij Reizen In IJsland

IJsland is magisch, en één van de mooiste landen die wij bezocht hebben. Maar IJsland vraagt wel om een goede voorbereiding. Gelukkig heb je ons gevonden. Vijf weken reden we over het eiland en alles wat je moet weten om niet voor verrassingen te komen staan vind je hier. Zo ga je met een gerust hart genieten van dit epische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Verkeersborden en gevaarlijke punten op de weg

Overgang tussen verharde weg en gravelweg - verminder hier in snelheid. De overgang kan ervoor zorgen dat je de controle over de auto verliest door los liggend grind.

Gravelwegen - zijn vaak vrij smal en bij het passeren van tegemoetkomende auto's moet je opletten. Probeer zo ver mogelijk naar rechts uit te wijken.

Blinde heuvels en/of bochten - komen veel voor in IJsland. Benader deze bochten voorzichtig en hou altijd rekening met tegenliggers.

Eenbaansbruggen - hebben geen voorrangsborden zoals wij die kennen. In IJsland geldt dat de dichtstbijzijnde auto als eerste over de brug mag. Dit is niet altijd even makkelijk in te schatten, het is verstandig om snelheid te minderen (en te stoppen) om te kijken wat de andere bestuurder doet.

Vee op de weg - is makkelijker te zien dan het noorderlicht. Naast dat het een uniek beeld geeft, is het zeker niet zonder gevaar. Minder vaart op de aangegeven plekken, jij wordt namelijk verantwoordelijk gehouden in geval van een aanrijding.

Verplichting in de auto

Het dragen van een gordel is voor alle inzittende verplicht, ongeacht het type voertuig of zitplaats. Dit is, het is een open deur, voor je eigen veiligheid. Door het type ongelukken dat vaak voorkomt kan het dragen van een gordel het verschil zijn tussen leven en dood. Een wat gekke verplichting, de verlichting moet altijd aan staan tijdens het rijden. Dag en nacht. Logisch maar goed om te weten er mag alleen handsfree gebeld worden tijdens het rijden.

Verboden in IJsland

Het is niet toegestaan om offroad te rijden, blijf dus altijd op de aangegeven wegen. Offroad rijden kan de begroeiing ernstige schade toebrengen dat jaren nodig heeft om te herstellen. Sommige wegen in IJsland zijn alleen toegankelijk voor auto's met vierwielaandrijving, dit zijn over het algemeen alle onverharde (berg)wegen in het binnenland.
Rijden na het nuttigen van alcohol of andere bedwelmende middelen is niet toegestaan. Hier staan zware straffen op, zeker als je een ongeluk veroorzaakt.

Tanken en brandstofprijzen

Tanken is iets waar, vooral bij het volgen van de rondweg, rekening mee gehouden moet worden. Het kan soms slim zijn om eerder te tanken dan je gewend bent. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Bijna alle tankstations zijn open van 07:30 uur tot 20:00 uur en vaak nog later. Steeds vaker zie je ook nachtautomaten waar met briefgeld of creditcard betaald kan worden.

Actuele informatie

Het weer in IJsland kan erg verraderlijk zijn en de condities van de wegen beïnvloeden. Daarom is het belangrijk altijd de actuele informatie op road.is bij te houden of loop een Tourist Information Centre binnen. De officiële brochure inzien over het rijden in IJsland kan hier (PDF).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in IJsland?

Enthousiast over IJsland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw IJsland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over IJsland
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram