Openbaar vervoer in IJsland

IJsland verkennen met de bus

Net als zoveel dingen op IJsland is ook het openbaar vervoer duur. En niet alleen dat, het is ook nog heel beperkt. Maar dat wil niet zeggen dat er niet met het openbaar vervoer door IJsland gereisd kan worden. Dat zeker niet, je moet het alleen wel goed plannen. Zelfs in het hoogseizoen is het niet zo dat er een dienstregeling is waarbij je zomaar even naar de bushalte loopt en er met tien minuten een bus aan komt rijden. Wel kan je praktisch over het hele eiland reizen met de bus.

Openbaar vervoer alleen in het hoogseizoen

Dit is misschien het eerste wat je moet checken, rijden er überhaupt wel bussen in de periode dat jij naar IJsland wilt gaan? Over het algemeen genomen rijden de bussen alleen in het hoogseizoen (met uitzondering van sommige lijnen) maar zelfs dan zijn ze afhankelijk van de weersomstandigheden. Wil je tussen half juni en begin september reizen? Dan is het mogelijk om de bus te nemen! Val je (net) buiten deze periode dubbel check dan of de lijn die jij van plan bent te nemen ook wel echt gaat.

Opmerking: Hoewel er op de website stond vermeld dat begin september de bus naar Landmannalaugar niet meer reed konden we hem, na dubbel checken, toch gewoon boeken.

De verschillende routes en mogelijkheden

Reykjavík Excursions is de grootste busmaatschappij van IJsland, en rijdt in het hoogseizoen door heel IJsland. Ook al doet de naam anders vermoeden. Let wel op, want goedkoop is het zeker niet! Reykjavík Excursions biedt o.a. de volgende routes;

Circle Passport

Het Circle Passport neemt je mee over de Ring Road en biedt de mogelijkheid om uit te stappen waar jij wilt. Je moet wel één kant van reizen kiezen, ga je met de klok mee of er tegenin. Een Circle Passport kost ongeveer €400,-.

Combo Passport

Met dit passport kan je alle wegen (waar bussen rijden) af gaan. Hiermee kan je dus een flink deel van IJsland zien. Het is zelfs mogelijk om op en neer te reizen. Het grote nadeel van deze pas is dat je hem koopt voor een bepaald aantal dagen; 7, 11 of 15 dagen. Een Combo Passport is er vanaf ongeveer €560,-.

Beautiful South Passport

Enkel Zuid-IJsland verkennen met het openbaar vervoer? Dan is dit de ideale manier. De bus stopt bij de meeste bezienswaardigheden en rijdt in het hoogseizoen meerdere keren per dag. Ook dit passport koop je voor een bepaald aantal dagen; 3, 5, 7, 9 of 11 dagen. Het Beautiful South Passport is er vanaf ongeveer €240,-.ijsland openbaar vervoer


openbaar vervoer ijsland

Highlights Passport

Trek je liever het binnenland in? Dan is dit passport misschien iets voor jou! Naast dat het langs alle hoogtepunten van Zuid-IJsland gaat trekt het ook dwars door het binnenland naar Noord-IJsland. Zo kom je o.a. langs de gruwelijke landschappen van Landmannalaugar. Het Highlights Passport is er in 7, 9, 11, 13 of 15 dagen en kost ongeveer €450,-.

Uiteraard is het ook mogelijk om losse kaartjes in de bus te kopen, maar dit is vaak wel stukken duurder dan de bovenstaande passports. Helaas zit er niets anders op als je net even anders wil reizen. Hier (PDF) is een compleet overzicht te vinden van de busdiensten op IJsland.

Is het openbaar vervoer toch niet helemaal jouw ideale manier van door IJsland reizen? Kijk dan of liften dat wel is, of overweeg om een auto of camper te huren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *