Openbaar vervoer in IJsland

IJsland verkennen met de bus

Net als zoveel dingen op IJsland is ook het openbaar vervoer duur. En niet alleen dat, het is ook nog heel beperkt. Zo rijden er geen treinen, maar dat wil niet zeggen dat er niet met het openbaar vervoer op IJsland gereisd kan worden. Dat zeker niet, je moet het alleen goed plannen. Zelfs in het hoogseizoen is het niet zo dat er een dienstregeling is waarbij je zomaar naar de bushalte loopt en er met tien minuten een bus aan komt rijden. Wel kan je praktisch over het hele eiland reizen met de bus. De afgelopen jaren is het IJslandse openbaar vervoer flink veranderd, met onder andere een verschuiving in organisaties en dienstregelingen. We proberen je hier van actuele informatie te voorzien, maar dit kan (ook per seizoen) afwijken van de werkelijke situatie.

Met de bus IJsland ontdekken

Waar je voorheen moest zijn bij Reykjavík Excursions (RE.is) voor praktisch al het busvervoer is dat tegenwoordig niet meer het geval. Deze organisatie lijkt zich enkel nog te focussen op de kern van hun bestaan: excursies. Er zijn geen hop-on / hop-off buspassen meer en ook de verschillende “Passports” waarmee je delen van het land per bus kon ontdekken worden niet meer aangeboden. Wel hebben ze nog enkele interessante opties voor hikers, hier komen we later op terug.

Wil je het eiland per bus verkennen, helemaal of enkel een gedeelte, dan is de grootste kans dat dit lukt met Strætó. Helaas biedt Strætó geen buspassen of dergelijke aan, je zult dus losse tickets moeten kopen. De bussen rijden op basis van een dienstregeling welke op de website te bekijken is. Hier kan je ook routes plannen, de Strætó app downloaden en (losse) tickets kopen. De website is goed beschikbaar in het Engels. Het busnetwerk van Strætó is uitgebreid en dekt praktisch het hele eiland. Zo is het mogelijk, in het juiste seizoen of met behulp van lokale busnetwerken (in de Oost- en Westfjorden), om het gehele eiland rond te reizen. Let bij het plannen van je reis goed op het zomer- en winterschema en of dat de bus die specifieke dag wel rijdt. Doe desnoods navraag.

Is het openbaar vervoer toch niet helemaal jouw ideale manier van door IJsland reizen? Kijk dan of liften dat wel is, of overweeg om een auto of camper te huren.

Lees hieronder verder!
 • Herfst in IJsland
  anemptytextlline
 • Lars kijkt uit over Mývatn
  anemptytextlline
 • Ontelbare vulkanen bij Mývatn IJsland
  anemptytextlline
 • Episch noorderlicht Seyðisfjörður IJsland
  anemptytextlline
 • Oost-IJsland langs de ring road
  anemptytextlline
 • Wandeling bij Hvalnes Nature Reserve Beach
  anemptytextlline
 • golden circle route ijsland
  Gullfoss waterval golden circle IJsland
  anemptytextlline
 • Landschap Reykjanes Peninsula IJsland
  anemptytextlline
 • Svartifoss in het Skaftafell National Park
  anemptytextlline
 • Tektonische platen IJsland
  anemptytextlline
 • Uitzicht vanaf de brug bij Jökulsárlón Glacier Lagoon
  anemptytextlline
 • Dit haaienvlees blijft enkele maanden drogen
  anemptytextlline
 • Mooie landschappen in de Westfjorden van IJsland
  anemptytextlline
 • Mountainbiken in IJsland
  anemptytextlline
 • kamperen in ijsland
  Op de camping in IJsland
  anemptytextlline

Wij Reizen In IJsland

IJsland is magisch, en één van de mooiste landen die wij bezocht hebben. Maar IJsland vraagt wel om een goede voorbereiding. Gelukkig heb je ons gevonden. Vijf weken reden we over het eiland en alles wat je moet weten om niet voor verrassingen te komen staan vind je hier. Zo ga je met een gerust hart genieten van dit epische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Openbaar vervoer alleen in het hoogseizoen

Dit is misschien het eerste wat je moet checken, rijden er überhaupt wel bussen in de periode dat jij naar IJsland wilt gaan? Over het algemeen genomen rijden de bussen alleen in het hoogseizoen (met uitzondering van sommige lijnen) maar zelfs dan zijn ze afhankelijk van de weersomstandigheden. Wil je tussen half juni en begin september reizen? Dan is het mogelijk om de bus te nemen! Val je (net) buiten deze periode dubbelcheck dan of de lijn die jij van plan bent te nemen ook wel echt gaat.

Opmerking: Hoewel er op de website stond vermeld dat begin september de bus naar Landmannalaugar niet meer reed konden we hem, na dubbelchecken, toch gewoon boeken.

Openbaar vervoer naar de Highlands (voor hikers)

Als je de kaart van IJsland al een beetje bestudeerd hebt dan is je vast opgevallen dat de dienstregeling van Strætó het binnenland, en specifiek de Highlands, niet aandoet. Ze volgen voornamelijk hoofdwegen (de Ringroad) met enkele uitstapjes zoals een deel van de Golden Circle of lijnen waarmee je schiereilanden Snæfellsnes en Reykjanes kunt ontdekken. Dit betekent echter niet dat je de Highlands uit je hoofd moet zetten als je enkel bent aangewezen op het openbaar vervoer.

Voor het binnenland van IJsland zijn speciale 4x4 bussen nodig, hier zijn de wegen namelijk niet verhard en er moet soms door rivieren gereden worden om te komen tot de mooiste gebieden zoals Þorsmörk and Landmannalaugar. Alleen deze trip is het al waard, maar de hikes die daar gelopen kunnen worden maken het helemaal af.

Deze busdiensten worden dan weer opgepakt door de eerdergenoemde Reykjavík Excursions, welke een specifiek aanbod hebben onder de noemer “Highland Bus”. Hier worden specifieke tours aangeboden maar voor wie liever zelf op pad gaat is de “Hiking Pass” interessant. Dit is een open buspas vanaf Reykjavik naar drie populaire wandelroutes in het zuiden van IJsland en weer terug naar Reykjavik. Deze dienst is actief vanaf 15 juni tot en met 11 september. Het wordt aanbevolen om na aanschaf van de Hiking Pass wel nog een reservering te maken voor de specifieke bus die je wilt pakken, zo heb je gegarandeerd een plekje naar de start van de hike of terug naar Reykjavik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in IJsland?

Enthousiast over IJsland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw IJsland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over IJsland
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram