Openbaar vervoer in IJsland

IJsland verkennen met de bus

Net als zoveel dingen op IJsland is ook het openbaar vervoer duur. En niet alleen dat, het is ook nog heel beperkt. Zo rijden er geen treinen, maar dat wil niet zeggen dat er niet met het openbaar vervoer op IJsland gereisd kan worden. Dat zeker niet, je moet het alleen goed plannen. Zelfs in het hoogseizoen is het niet zo dat er een dienstregeling is waarbij je zomaar naar de bushalte loopt en er met tien minuten een bus aan komt rijden. Wel kan je praktisch over het hele eiland reizen met de bus. De afgelopen jaren is het IJslandse openbaar vervoer flink veranderd, met onder andere een verschuiving in organisaties en dienstregelingen. We proberen je hier van actuele informatie te voorzien, maar dit kan (ook per seizoen) afwijken van de werkelijke situatie.

Met de bus IJsland ontdekken

Waar je voorheen moest zijn bij Reykjavík Excursions (RE.is) voor praktisch al het busvervoer is dat tegenwoordig niet meer het geval. Deze organisatie lijkt zich enkel nog te focussen op de kern van hun bestaan: excursies. Er zijn geen hop-on / hop-off buspassen meer en ook de verschillende “Passports” waarmee je delen van het land per bus kon ontdekken worden niet meer aangeboden. Wel hebben ze nog enkele interessante opties voor hikers, hier komen we later op terug.

Wil je het eiland per bus verkennen, helemaal of enkel een gedeelte, dan is de grootste kans dat dit lukt met Strætó. Helaas biedt Strætó geen buspassen of dergelijke aan, je zult dus losse tickets moeten kopen. De bussen rijden op basis van een dienstregeling welke op de website te bekijken is. Hier kan je ook routes plannen, de Strætó app downloaden en (losse) tickets kopen. De website is goed beschikbaar in het Engels. Het busnetwerk van Strætó is uitgebreid en dekt praktisch het hele eiland. Zo is het mogelijk, in het juiste seizoen of met behulp van lokale busnetwerken (in de Oost- en Westfjorden), om het gehele eiland rond te reizen. Let bij het plannen van je reis goed op het zomer- en winterschema en of dat de bus die specifieke dag wel rijdt. Doe desnoods navraag.

Is het openbaar vervoer toch niet helemaal jouw ideale manier van door IJsland reizen? Kijk dan of liften dat wel is, of overweeg om een auto of camper te huren.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Herfst in IJsland
  anemptytextlline
 • Lars kijkt uit over Mývatn
  anemptytextlline
 • Ontelbare vulkanen bij Mývatn IJsland
  anemptytextlline
 • Episch noorderlicht Seyðisfjörður IJsland
  anemptytextlline
 • Oost-IJsland langs de ring road
  anemptytextlline
 • Wandeling bij Hvalnes Nature Reserve Beach
  anemptytextlline