Zuid-IJsland

Met Reykjavík als uitvalsbasis de plek voor een eerste kennismaking met ongerepte natuur

De populairste regio van IJsland is Zuid-IJsland en dat is niet zonder reden. De mooiste bezienswaardigheden van IJsland liggen hier relatief dichtbij elkaar. De Golden Circle is bijvoorbeeld prima in een dag te rijden en voert langs enkele iconische hoogtepunten zoals Geyser en de Gullfoss waterval. Maar ook de IJslandse zuid kust staat bekend om haar schoonheid met zwarte stranden en de dorpen om de verse vis en schaaldieren. Ook in de winter is de regio goed te bezoeken. Door de grotere steden, met Reykjavik als hoogtepunt, is er voldoende te doen als het spaarzame licht verdwenen is. Om nog maar te zwijgen over het noorderlicht.

Maar het zuiden is ook rijk aan historie en cultuur. Reykjavik was één van de eerste nederzettingen van IJsland en enkele Sagas spelen zich hier af en worden nog steeds levendig gehouden. Een duik nemen in de IJslandse cultuur kan in één van de musea die inzicht geven in de IJslandse tradities en erfgoed. Na een dag genieten van de cultuur of natuur is het tijd om culinair te worden verrast. Zuid-IJsland kent de beste restaurants van het eiland en een gezellige eetcultuur.

Lees hieronder verder!
 • Mud pool bij Geysir IJsland
  anemptytextlline
 • golden circle route ijsland
  Gullfoss waterval golden circle IJsland
  anemptytextlline
 • goedkoop auto huren tips
  4x4 auto huren in IJsland
  anemptytextlline
 • De avond valt bij Jökulsárlón Glacier Lagoon
  anemptytextlline
 • Geothermal park Hverasvæðið
  anemptytextlline
 • Heftige avondlucht boven Reykjavik
  anemptytextlline
 • Höfði in Reykjavik
  anemptytextlline
 • Hraunfossar must see in IJsland
  anemptytextlline
 • Mos begroeiing in IJsland
  anemptytextlline
 • Uitzicht vanaf de brug bij Jökulsárlón Glacier Lagoon
  anemptytextlline
 • Landbouw kiekje
  anemptytextlline
 • Lögberg IJsland
  anemptytextlline
 • Niks is saai in IJsland
  anemptytextlline
 • Nooit genoeg foto's in IJsland
  anemptytextlline
 • tips tricks ijsland
  Blij rondreizen in IJsland
  anemptytextlline
 • Seljalandsfoss waterval in IJsland
  anemptytextlline
 • Snorkelen in Silfra IJsland
  anemptytextlline
 • Svartifoss in het Skaftafell National Park
  anemptytextlline
 • Tektonische platen Thingvellir National Park
  anemptytextlline
 • Vliegtuigwrak Sólheimansandur zuid-IJsland
  anemptytextlline

Wij Reizen In IJsland

IJsland is magisch, en één van de mooiste landen die wij bezocht hebben. Maar IJsland vraagt wel om een goede voorbereiding. Gelukkig heb je ons gevonden. Vijf weken reden we over het eiland en alles wat je moet weten om niet voor verrassingen te komen staan vind je hier. Zo ga je met een gerust hart genieten van dit epische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hoogtepunten van Zuid-IJsland

Reykjavik - de hoofdstad van IJsland en wordt gezien als het centrum van het land. Gek is dat niet, meer dan de helft van de bevolking woont hier. De stad is breed opgezet met veel laagbouw en hierdoor zijn bezienswaardigheden al van ver te zien, bijvoorbeeld de Hallgrímskirkja kerk. Een ander punt die geschiedenisliefhebbers niet mogen missen is Höfði. Hier is de Koude Oorlog tot een halt geroepen. Maar ook hedendaagse architectuur is te vinden in Reykjavik, bijvoorbeeld het concertgebouw Harpa. Reykjavik kent veel gezellige restaurants en ook kunstliefhebbers komen hier aan hun trekken, zelfs op straat!

Jökulsárlón Glacier Lagoon - Als diamanten schitteren deze enorme ijsschotsen je tegemoet. Dit gletsjermeer is een genot om naar te kijken en de zeehonden die er tussendoor zwemmen maken het plaatje helemaal compleet. Wij hebben hier zelfs een nachtje overnacht. Deze spot mag je niet missen!

Skaftafell National Park - IJsland wordt hier samengevat. De contrasten die in dit park te vinden zijn komen overal in IJsland terug. Maar niet zo dicht op elkaar. Groene bossen, zwarte bergen en een gigantische witte gletsjer liggen in de schaduw van IJslands hoogste berg Hvannadalshnjukur.

Watervallen - zijn, net als een groot deel van het land, in Zuid-IJsland rijkelijk aanwezig. Een paar watervallen die niet mogen ontbreken zijn: Gullfoss, Háifoss, Seljalandsfoss, Gljufrabui en Skógafoss. Ook de hoogste waterval van IJsland, de Morsárjökull (239 meter) is in Zuid-IJsland te vinden.

Geysir - is de naamgever aan het fenomeen van omhoog spuitend water. Helaas is deze geiser zelf niet meer actief. Maar een paar meter verderop ligt de geiser Strokkur die om de tien minuten warmwater omhoog spuit tot een hoogte van 20-30 meter.

Vatnajökull National Park - is vernoemd naar de grootste gletsjer van Europa. Naast de gletsjer is ook het gletsjermeer Jökulsárlón glacial lagoon een uniek gezicht. Hier stap je in een bootje om tussen de ijsbergen door te varen. Iets heel anders beleven? Bezoek dan onder begeleiding een van de ijsgrotten in de gletsjer.

Sólheimasandur vliegtuigwrak - herken je misschien wel van het Wie is de Mol seizoen in IJsland. Het op 24 november 1973 neergestorte Amerikaanse DC-3 vliegtuig, ligt nog steeds op dezelfde plek op het zwarte strand. Enkele onderdelen zijn meegenomen maar het aanzicht blijft bijzonder. Het strand is alleen begaanbaar met een 4x4, lopen kan uiteraard ook. Let op de wind want die kan voor harde zandstralen zorgen.

Landmannalaugar Nature Reserve - heeft bergen in ongekende kleuren. Het park is te bereiken met een 4WD bus of auto. Dit park is een must see voor liefhebbers van unieke landschappen.

Reykjanes peninsula - is een geothermisch wonder waar meer vuurtorens te vinden zijn dan dorpen. Het internationale vliegveld is hier gelegen alsook de Blue Lagoon. Misschien wel de drukstbezochte attractie op IJsland. Nergens is de scheiding in de aardkorst tussen de Europese en Amerikaanse tektonische platen zo duidelijk zichtbaar als op het schiereiland Reykjanes.

Met de camper zijn wij door Zuid-IJsland getrokken en hebben hier uiteraard een aantal favorieten hoogtepunten. In Langs de hoogtepunten van Zuid-IJsland laten we je kennis maken met deze spots.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in IJsland?

Enthousiast over IJsland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw IJsland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over IJsland
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram