De Ringroad van IJsland

Ervaar de schoonheid en diversiteit van IJsland in 2+ weken

De IJslandse ringroad, ofwel de 1, is de ideale reisroute om zo veel mogelijk van IJsland te zien in relatief beperkte tijd, lees minimaal twee weken. Ga je deze reisroute in minder dagen proberen af te werken dan durven we stellig te zeggen dat je IJsland niet op de juiste manier gaat beleven. IJsland is niet het land om gehaast door heen te knallen, neem de tijd en laat je verbazen door het natuurgeweld. De ringroad is een populaire route en langs de hele route vind je genoeg overnachtingsmogelijkheden. Van hotels en B&B's tot campings. De ringroad is prima te rijden met eigen vervoer, een huurauto of met een gehuurde camper. Zelfs in de winter is het niet noodzakelijk om een 4x4 auto te rijden op de ringroad (extreme uitzonderingen daargelaten).

Wat is de ringroad?

De ringroad klinkt als een ringweg om een grote stad zoals we dat in Nederland kennen. Niets is minder waar, het is weliswaar een weg ergens omheen, namelijk om het hele binnenland maar daar houdt de vergelijking op. Geen tweebaanswegen met geluidsmuren, nee de ringroad is een simpele weg met op sommige momenten meer gehuurde auto's dan gekochte. Heel gek is het niet, de ringroad verbindt alle delen van IJsland met elkaar. En daarmee een heel aantal van de mooiste bezienswaardigheden van het land. Zo kom je een tal van watervallen tegen, die het water nog net niet op de weg laten vallen, maar rij je ook langs geothermische gebieden, gletsjers en unieke rauwe landschappen. Daarnaast kom je langs pittoreske dorpjes waar de tijd soms lijkt stil te hebben gestaan.

Lees hieronder verder!
 • Campervakantie IJsland
  anemptytextlline
 • liften ijsland
  Roadtrippen in IJsland
  anemptytextlline
 • IJsschottsen in het gletsjermeer
  anemptytextlline
 • Heftige avondlucht boven Reykjavik
  anemptytextlline
 • Mos dat groeit op lava
  anemptytextlline
 • IJsland Hvalnes Nature Reserve Beach
  anemptytextlline
 • Uitzicht vanaf de ring road IJsland
  anemptytextlline
 • Imposante waterval Skógafoss
  anemptytextlline
 • hot pot Hveragerdi hot water stream
  In de Hveragerdi hot water stream kom je wel tot rust
  anemptytextlline
 • Oost-IJsland langs de ring road
  anemptytextlline
 • Klimmen in IJsland
  anemptytextlline
 • Uitzicht vanaf de brug bij Jökulsárlón Glacier Lagoon
  anemptytextlline
 • Ontelbare vulkanen bij Mývatn IJsland
  anemptytextlline
 • Seljalandsfoss waterval in IJsland
  anemptytextlline
 • Goðafoss waterval op zijn mooist
  anemptytextlline

Wij Reizen In IJsland

IJsland is magisch, en één van de mooiste landen die wij bezocht hebben. Maar IJsland vraagt wel om een goede voorbereiding. Gelukkig heb je ons gevonden. Vijf weken reden we over het eiland en alles wat je moet weten om niet voor verrassingen te komen staan vind je hier. Zo ga je met een gerust hart genieten van dit epische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

De route over de ringroad

De eerste vraag is in welke richting je de ringroad wilt gaan afleggen; met de klok mee of tegen de klok in? Veel maakt het niet uit, over het algemeen is Zuid-IJsland drukker dus als je hier absoluut niet van houdt is het slim om dit als laatste te doen. Dan heb je al zoveel watervallen gezien dat een kort bezoek aan die in Zuid-IJsland genoeg is. Om deze reden adviseren wij om de route met de klok mee te rijden.

Startpunt ringroad

Vanaf Reykjavik vertrek je in noordelijke richting, onderweg naar de tweede grootste stad van het land (Akureyri) kom je voor het eerst in aanraking met de magische vergezichten van IJsland. De glooiende grasheuvels worden afgewisseld met witte bolletjes schaap of bruine IJslandse paarden. Nee deze weg zal niet snel vervelen. Akureyri staat bekend om zijn mogelijkheden om walvissen en dolfijnen te spotten, dus staat dat op je bucketlist dan heb je hier een grote kans om het af te strepen.

Noordoostelijk deel ringroad

Na Akureyri volgen een aantal hoogtepunten van deze reisroute elkaar snel op; de Goðafoss waterval, Lake Myvatn, Grjótagjá cave en Námafjall Hverir geothermal area. En hoewel hij officieel niet aan de ringroad ligt, mag de Dettifoss waterval niet ontbreken. Het is de krachtigste waterval van IJsland en is sinds kort per geasfalteerde weg te bereiken. Daarna volgt een relatief lange weg waar het lastig is om je ogen op de weg te houden, de uitzichten zijn te gruwelijk, tot Eglisstadir. Hier vind je wederom epische watervallen op een kleine afstand van de ringroad. Heb je wat tijd over, rij dan zeker op en neer naar Seydisfjördur.

Zuid IJsland

Na Eglisstadir volgt het eerste deel gravel op de ringroad, het is een flink stuk en eventueel te vermijden. Het tweede deel gravel is niet te vermijden maar stelt niet zo veel voor. De weg neemt je mee langs de kust en de eerste tekenen van Europa's grootste gletsjer doemen op. Voor je het weet kom je aan bij één van de hoogtepunten van Zuid-IJsland, de Jökulsárlón glacial lagoon. Hier wil je echt de tijd voor nemen. Het Skaftafell National Park volgt daar snel op en haal hier de wandelschoenen tevoorschijn. Er gaan schitterende wandelingen door het park, van 30 minuten tot 8 uur. Iets van de ringroad vandaan ligt de Fjadrárgljúfur canyon welke gek genoeg niet druk bezocht wordt maar zeer de moeite waard is.

Terug op de ringroad word je verrast door eeuwenoud onwerkelijk mos, zover het oog kan zien. Rondom Vík is het de moeite om de omgeving te verkennen. Dit is, in het seizoen, ook een ideale plek om de papegaaiduikers te spotten. Na Vík volgen een paar van IJslands bekendste watervallen, maar in sommige seizoenen lijken deze helaas attracties in een pretpark. Gelukkig zitten er nog mooie plekjes verstopt, zoals het warm water zwembad Seljavellir en sla ook zeker de warmwaterrivier bij Hveragerði niet over. Wederom verstopt ligt de Arnarker cave en na een bezoek aan deze grot is het tijd om de weg terug naar Reykjavik af te leggen.

Uitbreiding op de ringroad route

Een mooie uitbreiding op deze reisroute, of beter gezegd aanvulling, is de Golden Circle. Deze is zelfs al in één dag te rijden en zorgt ervoor dat je zo goed als alles wat IJsland te bieden heeft te zien krijgt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in IJsland?

Enthousiast over IJsland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw IJsland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over IJsland
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram