De Bibbulmun Track: 1000 kilometer hiken door zuidwest Australië

Torenhoge bomen en wilde kust langs een van de langste wandeltochten ter wereld

Home » Oceanië » Australië » De Bibbulmun Track: 1000 kilometer hiken door zuidwest Australië

Kijk je op de kaart van Australië, dan beslaat de route van de Bibbulmun Track slechts het kleine stukje linksonder op de kaart, beginnend onder Perth. Maar schijn bedriegt, want met 1003 kilometer is de Bibbulmun Track een van de langste wandelroutes van de wereld.  Het is de perfecte manier om een stukje relatief onontdekt Australië van heel dichtbij te leren kennen en je helemaal onder te dompelen in de prachtige natuur van het gebied.

Twee maanden of een paar dagen

De Bibbulmun Track heeft voor ieder wat wils: je kan korte delen van de route lopen tijdens je roadtrip door het zuidwesten of voor het hele (wandel)avontuur gaan. Over de volledige route doen wandelaars ongeveer zes tot acht weken, al is er ook iemand zo gek geweest hem in twee weken te lopen. De route wordt goed onderhouden en onderweg vind je ongeveer vijftig kampeerplaatsen en blokhutten waar wandelaars kunnen overnachten. Als je af en toe behoefte hebt aan wat meer luxe, overnacht dan in de dorpjes waar de route doorheen komt, zoals het gezellige Pemberton.

Tip: meer informatie nodig? De Bibbulmun Foundation is helemaal op de hoogte van de laatste omstandigheden van de route en kan je op maat advies geven over het lopen van (delen van) de track.

 • De Wallaman Falls in Queensland
  anemptytextlline
 • Zorg dat je niet zonder brandstof komt te zitten
  anemptytextlline
 • Het boerenleven in Australië
  anemptytextlline
 • Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
  anemptytextlline
 • Droogte in de Australische outback
  anemptytextlline
 • Kamperen bij de boer in de wei
  anemptytextlline
 • Opeens lopen er emoes op de weg
  anemptytextlline
 • Road trains in Australië
  anemptytextlline
 • Eagle Bay vineyard in West-Australië
  anemptytextlline
 • Typische campspot nationaal park
  anemptytextlline
 • Sydney CBD
  anemptytextlline
 • Picknicken in Melbourne
  anemptytextlline

Wij Reizen in Australië

Charlotte & Yoeri hebben zeven maanden door Australië getrokken, in een dikke 4WD auto met rooftop tent. Tijdens de rondreis hebben ze gewerkt op farms in de outback en in roadhouses. Ideale ervaringsdeskundige dus voor jouw Australië reisvoorbereiding.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Eerbetoon aan Aboriginal-legendes

De route begint in Kalamunda, ten zuiden van Perth, en eindigt duizend kilometer later in Albany aan de kust. Meer informatie over de route vind je hier. Onderweg kom je door de mooiste nationale parken en natuur, maar ook door een aantal leuke dorpjes. Veel namen van deze plaatsjes eindigen op –up, namen die nog van de Aboriginals afstammen. Van Dwellingup tot Balingup: ze klinken allemaal even exotisch. Ook het icoon van de wandelroute, dat onderweg op felgele bordjes de route aangeeft, stamt af van de Aboriginals. Het is een wagyl, een slang die voorkomt in oude Aboriginal-legendes. Volgens deze oeroude verhalen zou de wagyl het hele gebied waar de Bibbulmun track doorheen loopt hebben gecreëerd. Ook de naam van de wandelroute zelf stamt af van de Aboriginals: de Bibbulman was de naam van een stam die in de regio rondom Perth woonde.

Highlights van de route

Eigenlijk is de hele route mooi, al zijn een paar delen van de route bekender dan andere. Zo kun je rondom Pemberton een aantal reusachtige karri-bomen beklimmen. Deze boomsoort hoort tot de hoogste ter wereld en sommige bomen werden door de bewoners vroeger gebruikt om bosbranden te lokaliseren. Een paar van deze watch towers kan je nog steeds beklimmen, waaronder de Gloucester Tree. Meer ten zuiden van de route kom je door D’Entrecasteaux National Park, waar je vanuit de ruige bossen opeens op witte stranden met heftige kliffen terecht komt. Aan het einde van de route, tussen Walpole en Albany in, kan je letterlijk over de boomtoppen lopen in de Valley of the Giants. Een andere absolute aanrader is West Cape Howe National Park, een prachtig nationaal park met picture perfect witte zandstranden. Een van onze favoriete kampeerplekjes, Shelly Beach, bevindt zich tevens in het park.

Tip: de Bibbulmun track is het best te bewandelen in de lente, voor de hete Australische zomer toeslaat.

Zelf reizen in Australië?

Ben je enthousiast geworden over Australië en ben je al begonnen je backpack in te pakken? De onderstaande reisorganisaties bieden diverse rondreizen aan of kunnen je helpen bij jouw backpack trip. Bekijk het aanbod, vraag een offerte aan of boek direct. Start jouw Reisvirus!

Charlotte
Charlotte is ijs- en reisverslaafd en wordt blij van lange treinreizen en eindeloze roadtrips. Het liefst door troosteloze gebieden als Siberië, de Australische outback of Kazachstan, al is ze zeker ook te porren voor witte stranden of drukke steden. In Nederland studeerde ze Spaans en Politicologie, werkte ze freelance voor verschillende startups en runde ze een kledingbedrijfje met twee vrienden die ze in Mongolië tegen het lijf liep en waarvoor ze samenwerkte met een familie in Vietnam. Inmiddels staat de teller op bijna zestig landen in vijf continenten en bracht ze 2,5 jaar in het buitenland door. Favoriete reisbestemmingen zijn Argentinië, Iran, Australië en de VS.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In

in een camper over de wereld
Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met een camper over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Zoek de beste vliegtickets

Ga zelf op reis

Lezen over reizen is leuk, maar zelf reizen is natuurlijk nog veel leuker! Alle informatie om zelf makkelijk op reis te gaan vind je hier. Maar we hebben ook een selectie met de leukste reizen voor je uitgezocht.

Vind jouw droomreis