De Laugavegur trail

In vier dagen van Landmannalaugar naar Þórsmörk hiken

Geschreven door: Dasja

De Laugavegur is één van IJslands mooiste hike trails en staat zelfs hoog in de lijst van mooiste wandelroutes ter wereld. De tocht is 53 kilometer lang en loopt van Landmannalaugar naar Þórsmörk (of andersom). De route kan zelfs nog naar eigen inzicht worden uitgebreid. Onderweg kan er in hutten worden overnacht maar het is ook mogelijk om bij de hutten te kamperen. Aangezien we aan het einde van het seizoen lopen kiezen we voor het comfort van de vooraf gereserveerde hutten. In totaal hebben we in vijf dagen 60 kilometer gelopen, waarvan de Laugavegur trail vier dagen in beslag nam.

Voorbereiding

De Laugavegur is een populaire wandeltocht maar zeker niet zonder gevaar. Tijdens onze hike hebben we mensen zien opgeven en zelfs onderkoeld zien raken. De juiste kleding, voor elk weertype, is essentieel. Het weer in IJsland is verraderlijk, maar in dit gebied is het nog net even iets erger. Sneeuw komt het hele jaar door voor, om nog maar niet over de regen te beginnen.

Naast de juiste kleding is het belangrijk om te bepalen waar je gaat overnachten. Neem je een eigen tent mee en ga je kamperen of maak je gebruik van het comfort van de hutten. Op sommige dagen waren wij maar wat blij met de hutten. De tent opzetten in de sneeuw en vervolgens alle natte spullen in de tent proberen te drogen is onbegonnen werk. Er zit wel een groot prijsverschil tussen de twee opties: overnachten op de camping kost ongeveer €10,- per persoon waar één bed in een hut €55,- kost.

Het laatste punt in je voorbereiding op de Laugavegur hike is het transport naar Landmannalaugar en van Þórsmörk terug (of andersom). Er zijn verschillende busmaatschappijen die rijden naar het begin- en/of eindpunt van de trail. Hou rekening met vier uur reistijd vanaf Reykjavik. Er zijn breed genomen twee opties, een ticket op vaste data of een hiking pass die geen vaste datum heeft. Wij gaan voor de laatste optie, mocht er iets tussenkomen dan zijn we zeker dat we ook eerder of later met de bus terug kunnen. Het is natuurlijk ook mogelijk om (als de bus nog niet vol zit) een kaartje in de bus te kopen.

Opmerking: Het boeken van de hutten kun je het beste vooraf doen, zeker in het hoogseizoen. Ga je buiten het seizoen let dan goed op of de bussen (nog) rijden.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Meerdaagse hike IJsland
  Mos kleurt het landschap.
  anemptytextlline
 • hiken naar Þórsmörk
  Het wordt weer groen bij Þórsmörk
  anemptytextlline
 • Uitzicht tijdens Laugavegur trail
  Uitzichten vanaf het hoogste punt
  anemptytextlline
 • Laugavegur wandeltocht IJsland
  De eerste ijsbruggen langs de Laugavegur trail
  anemptytextlline
 • IJsland Laugavegur huttentocht
  De hike naar Hrafntinnusker is het zwaarst
  anemptytextlline