Watervallen in IJsland (langs de ring road)

Het water komt van alle kanten, met bizarre watervallen tot gevolg

Geschreven door: Lars

IJsland wordt vaak het land van vuur en ijs genoemd. Het resultaat van deze twee uitersten is water en dat water lijkt overal en nergens vandaan te komen. In de meeste gevallen stroomt het water via een stroom of stroompje de berg af maar vaak genoeg uit het zich in gruwelijke watervallen. Je hoeft er vaak niet eens ver voor te rijden (als je de ring road toch al rijdt). Hier zetten we de mooiste watervallen langs de ring road op een rijtje.

Goed om te weten: Foss betekend in het IJslands waterval, zie je dus ...foss op een bordje staan, dan weet je wat je te wachten staat.

Fardagafoss (in de buurt van Egilsstaðir)

Op vijf kilometer van Egilsstaðir ligt de Fardagafoss verscholen. Aan de weg van Egilsstaðir naar Seyðisfjörður (wat een van de mooiste wegen van IJsland schijnt te zijn) ligt aan de rechterkant een parkeerplaats. Vanaf hier start een wandeling van een klein halfuur tot aan de Fardagafoss waterval. Het mooie van deze waterval is dat er een soort van grot achter ligt. Door over de stenen heen te klimmen bereik je de achterkant van de waterval en zo kun je er helemaal achterlangs lopen! Misschien nog wel het mooiste aan deze waterval, hij is niet zo massaal als enkele andere watervallen in IJsland. Terwijl het zeker een van de mooiere is.

Svartifoss (in het Skaftafell National Park)

Vanaf het visitor center van het Skaftafell National Park gaat een duidelijk gemarkeerde wandeling van 1,8 kilometer naar de Svartifoss waterval. Wat deze waterval speciaal maakt zijn de kolommen van zwart basalt, waar hij ook zijn naam aan dankt: Zwarte waterval. Met zijn 25 meter is het zeker niet de hoogste maar desalniettemin is het een populaire waterval. Vooral dankzij het gekristalliseerde lava wat een unieke achtergrond maakt.

Stjórnarfoss (net buiten Kirkjubæjarklaustur)

Slechts een paar kilometer van de 1 af ligt deze waterval voor het grote publiek verscholen. In tegenstelling tot de populaire watervallen van IJsland dendert de Stjórnarfoss s geen meters naar beneden. Het water rolt over een grote begroeide rots naar beneden. Op een warme dag is het ideaal afkoelen in de stroom onder de waterval, op koude dagen blijft het bij maken van schitterende foto's.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Dettifoss op zijn mooist
  anemptytextlline
 • Dettifoss waterval IJsland
  anemptytextlline
 • Gljúfrabúi waterval is minder toeristisch
  anemptytextlline
 • Uitloper van de Goðafoss waterval
  anemptytextlline
 • Hraunfossar must see in IJsland
  anemptytextlline