Surfen in Viana do Castelo

Eén van de beste surfspots in Noord-Portugal, zeker voor beginners

Geschreven door: Lars

Dat je goed kan surfen in Portugal wist je misschien al, maar waar vooral de zuidelijke spots en die rondom Peniche en Ericeira alom bekend zijn willen wij de surfspot van Noord-Portugal graag wat bekender maken. Niet te bekend, anders krijgen we dezelfde praktijken als op die andere hotspots. Daarom hier een extra liefdesbetuiging aan Viana do Castelo maar dan specifiek op het surfen gericht. Ontdek waar je moet zijn, wanneer en bij welke surfschool je volgens ons het beste surfles kan nemen. Wat moet je nog meer weten voor een heerlijke surfvakantie in Noord-Portugal?

De surfstranden rondom Viana do Castelo

Viana do Castelo is de ideale uitvalsbasis voor een surfvakantie, met meerdere goede surfstranden op een figuurlijke steenworp afstand is er bijna altijd wel een golf te surfen. Behalve dan als de wind op komt zetten. En helaas doet hij dat met regelmaat. Waarom we alsnog lyrisch zijn over Viana als het om surfen gaat, is dat de wind haast zo voorspelbaar is als een Zwitsers horloge. Zo rond een uur of één steekt hij op en komen de wind- en kitesurfers naar buiten. Het zijn dus voornamelijk ochtendsessies, maar dan kun je wel lekker bijkomen de rest van de dag.

Als je puur naar het aantal stranden kijkt zijn er twee goede surfstranden net buiten Viana do Castelo. De eerste is Praia do Cabedelo, aan de andere kant van de rivier. Deze wordt echter opgedeeld, halverwege het strand veranderd het strand van naam in Praia do Rodanho. Hier zijn over het algemeen hogere golven te vinden dan bij Cabedelo.

Iets verder van de stad verwijderd (twaalf kilometer noordelijk) ligt Praia de Afife welke ook weer in tweeën te delen is, hier geldt eigenlijk hetzelfde. Het zuidelijk gelegen deel (Praia da Arda) kent vaker hogere golven dan het noordelijke Praia de Afife. Doordat deze stranden direct aan de Atlantische Oceaan liggen zijn de golven hier ruiger, sterker en is er meer stroming. Dus in normale omstandigheden is het vooral voor gevorderde surfers een ideaal (en rustig) strand. Maar als Cabedelo en Rodanho vlak zijn kunnen ook de beginners vaak alsnog golven pakken op Arda.

Tekst gaat hieronder verder!
  • beste reistijd portugal
    Met Ninja op Cabo da Roca
    anemptytextlline
  • reisroute noord portugal
    Santuário de Santa Luzia
    anemptytextlline
  • Afife bij zonsondergang <3
    anemptytextlline
  • Traditioneel mais drogen in Lindoso
    anemptytextlline
  • De ankers van Praia do Barril
    anemptytextlline
  • De daken van Evora
    anemptytextlline
  • Het Portugese hooggebergte
    anemptytextlline
  • Wildkamperen langs de kust
    anemptytextlline
  • Vuurtoren van Sagres
    anemptytextlline
  • Mooier dan dit wordt het niet
    anemptytextlline
  • Opeens een kapel vol schelpen
    anemptytextlline
  • Een van de vele stuwmeren in het Estrela NP
    anemptytextlline

Start jouw Portugal rondreis!

Start jouw Portugal rondreis of vakantie met behulp van onze ervaringen, opgedaan in ruim 12 maanden toeren door dit aangename Zuid-Europese land. We hebben alles over Portugal overzichtelijk voor je uitgewerkt in dit eBook. Van de Portugese cultuur tot niet te missen bezienswaardigheden, mooie reisroutes en handige tips & tricks. Kortom, alles wat je nodig hebt om optimaal te genieten van Portugal.

Bekijk het eBook

Cabedelo, ideaal voor surflessen

Gek genoeg vind je op de beste surfspots van Portugal vaak de meeste surfscholen en dus ook surflessen. In dit geval zijn de beste surfspots juist de spots die voor (meer) ervaren surfers goed zijn. Beginnende surfers hebben hier in de meeste gevallen niets te zoeken. Simpelweg omdat de golven te hoog zijn of de stroming te gevaarlijk.

Viana do Castelo heeft met Cabedelo juist een ideaal strand voor beginnende (en gevorderde) surfers. Doordat Praia do Cabedelo beschut in een baai ligt, is er bijna nooit een onderstroming. Ook zijn de golven rustiger ten opzichte van stranden direct aan de Atlantische Oceaan. Het is dus makkelijker naar buiten peddelen en de golven zijn vaak veel cleaner. Door de baai is er een natuurlijk verloop in golfhoogte. Rechts, direct langs de pier is de golf het laagst en hoe verder je naar links loopt (ook wel Praia Rodanho) hoe hoger de golven worden. Zo kun je dus opbouwen maar zeker niet onbelangrijk, op de mindere dagen is er (bijna) altijd wel ergens een golfje te vinden!

Surfscholen in Viana do Castelo

Dan komt uiteraard de vraag waar en bij wie ga je surflessen nemen. Hoewel de eerste surfschool van Portugal hier te vinden is raden we liever een andere aan. Namelijk Viana Beach Center. En dat heeft twee redenen; de eerste is dat Surf Clube de Viana zich vooral op de lokale bevolking richt en nogal massale klassen hanteert. Het zijn vooral kids die de lessen krijgen en veel persoonlijke aandacht lijkt er niet te zijn. De tweede reden is dat tijden heilig lijken te zijn, er wordt geen rekening gehouden met het getijde en zelfs als er geen golven zijn wordt er vrolijk het water ingegaan. Bij Viana Beach Center is dat anders. Ondanks dat het vervelend is als een les niet doorgaat, is het nog vervelender om in 2 uur les maar één golf te pakken.Œ Wanneer de lessen wel doorgaan ben je er zeker van dat je ook echt les krijgt. Na een goede warming-up ga je het water in en zul je ook daadwerkelijk een golf pakken. De instructeur(s) zijn behulpzaam en geven je goede tips. Naast surfles voor beginners zijn er ook intermediate lessen. Dus kun je al surfen maar wil je je techniek bijspijkeren pak een intermediate les. Wij hebben hier veel aan gehad en onwijs leuke (lokale) mensen leren kennen!

Wat kost een surfles?

De prijzen zijn afhankelijk van het aantal lessen dat je afneemt, hier een overzicht. In alle gevallen betreft een surfles ongeveer 2 uur in het water.

  • 1 les: €25
  • 5 lessen: €20 per les
  • 10 lessen: €15 per les

Het mooie van dit alles is dat de lessen niet persoonsgebonden zijn. Je kunt dus snel besparen als je met meerdere personen bent door een pakket van meerdere lessen te kopen en deze lessen onderling te verdelen.

Goede surfsessies gehad in Viana do Castelo? Of juist helemaal niet? Laat in de comments weten wat jij van deze spot vindt.

Geschreven door:
Lars
is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

Nog meer over Portugal?

Check ons eBook Reizen in Portugal. Voor maar €8,50 heb je het eBook Reizen in Portugal al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Portugal.

Bekijk het eBook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram