Surfen in Viana do Castelo

Eén van de beste surfspots in Noord-Portugal, zeker voor beginners

Geschreven door: Lars

Dat je goed kan surfen in Portugal wist je misschien al, maar waar vooral de zuidelijke spots en die rondom Peniche en Ericeira alom bekend zijn willen wij de surfspot van Noord-Portugal graag wat bekender maken. Niet te bekend, anders krijgen we dezelfde praktijken als op die andere hotspots. Daarom hier een extra liefdesbetuiging aan Viana do Castelo maar dan specifiek op het surfen gericht. Ontdek waar je moet zijn, wanneer en bij welke surfschool je volgens ons het beste surfles kan nemen. Wat moet je nog meer weten voor een heerlijke surfvakantie in Noord-Portugal?

De surfstranden rondom Viana do Castelo

Viana do Castelo is de ideale uitvalsbasis voor een surfvakantie, met meerdere goede surfstranden op een figuurlijke steenworp afstand is er bijna altijd wel een golf te surfen. Behalve dan als de wind op komt zetten. En helaas doet hij dat met regelmaat. Waarom we alsnog lyrisch zijn over Viana als het om surfen gaat, is dat de wind haast zo voorspelbaar is als een Zwitsers horloge. Zo rond een uur of één steekt hij op en komen de wind- en kitesurfers naar buiten. Het zijn dus voornamelijk ochtendsessies, maar dan kun je wel lekker bijkomen de rest van de dag.

Als je puur naar het aantal stranden kijkt zijn er twee goede surfstranden net buiten Viana do Castelo. De eerste is Praia do Cabedelo, aan de andere kant van de rivier. Deze wordt echter opgedeeld, halverwege het strand veranderd het strand van naam in Praia do Rodanho. Hier zijn over het algemeen hogere golven te vinden dan bij Cabedelo.

Iets verder van de stad verwijderd (twaalf kilometer noordelijk) ligt Praia de Afife welke ook weer in tweeën te delen is, hier geldt eigenlijk hetzelfde. Het zuidelijk gelegen deel (Praia da Arda) kent vaker hogere golven dan het noordelijke Praia de Afife. Doordat deze stranden direct aan de Atlantische Oceaan liggen zijn de golven hier ruiger, sterker en is er meer stroming. Dus in normale omstandigheden is het vooral voor gevorderde surfers een ideaal (en rustig) strand. Maar als Cabedelo en Rodanho vlak zijn kunnen ook de beginners vaak alsnog golven pakken op Arda.

Tekst gaat hieronder verder!
 • beste reistijd portugal
  Met Ninja op Cabo da Roca
  anemptytextlline
 • reisroute noord portugal
  Santuário de Santa Luzia
  anemptytextlline
 • Afife bij zonsondergang <3
  anemptytextlline
 • Traditioneel mais drogen in Lindoso
  anemptytextlline
 • De ankers van Praia do Barril
  anemptytextlline
 • De daken van Evora
  anemptytextlline
 • Het Portugese hooggebergte
  anemptytextlline
 • Wildkamperen langs de kust
  anemptytextlline