Covão dos Conchos, een waterval in een meer

In het Serra da Estrela Nationaal Park vind je een bizarre waterval

Home » Europa » Portugal » Covão dos Conchos, een waterval in een meer

door | 0 Reacties

Normaal gesproken vertellen we iets over een gebied en wat je daar allemaal kan gaan zien. Nu hebben we zoiets gaafs ontdekt dat we er een heel blog aan wijden, namelijk het stuwmeer Covão dos Conchos in het Serra da Estrela Nationaal Park. Dat dit een heerlijk natuurgebied is dat wisten we al, hier vertellen we waarom je een roadtrip moet maken naar de hoogste berg van Portugal. Maar het stuwmeer Covão dos Conchos geeft je nu een tweede reden om naar Serra da Estrela te gaan; een waterval in een meer. Het mooiste is dat de roadtrip en een bezoek aan het meer ideaal met elkaar te combineren zijn. De top van de Torre (1993 meter) ligt iets verder dan het beginpunt van de wandeling naar Covão dos Conchos en zijn waterval.

Een waterval in een meer, hoe dan?

Wij wisten niet goed wat we precies konden verwachten toen we het voor het eerst hoorden. Een waterval in een meer, hoe dan? Is het een sinkhole, is er een komeet ingeslagen of zijn er andere natuurlijke of juist buitenaardse krachten in het spel? Helaas is de oorsprong van deze waterval in het stuwmeer een stuk minder mythisch. Het is namelijk ‘gewoon’ aangelegd door de mens. De waterval is een tunnel, gebouwd in 1955, die het overtollige water afvoert van Ribeira das Naves naar het lager gelegen meer Lagoa Comprida. Nu klinkt dat misschien minder spectaculair, maar als je oog in oog staat met de opening naar deze 1519 meter lange tunnel dan komt dezelfde vraag weer even boven, hoe dan? Hoewel je de contouren van de tunnel goed ziet, lijkt het door de begroeiing een poort naar een andere wereld. Dat mensen dit hebben kunnen bouwen is misschien even knap als dat het een natuurverschijnsel zou zijn geweest.

 • Met Ninja op Cabo da Roca
  anemptytextlline
 • Santuário de Santa Luzia
  anemptytextlline
 • Afife bij zonsondergang <3
  anemptytextlline
 • Traditioneel mais drogen in Lindoso
  anemptytextlline
 • De ankers van Praia do Barril
  anemptytextlline
 • De daken van Evora
  anemptytextlline
 • Het Portugese hooggebergte
  anemptytextlline
 • Wildkamperen langs de kust
  anemptytextlline
 • Vuurtoren van Sagres
  anemptytextlline
 • Mooier dan dit wordt het niet
  anemptytextlline
 • Opeens een kapel vol schelpen
  anemptytextlline
 • Een van de vele stuwmeren in het Estrela NP
  anemptytextlline

Wij Reizen In Portugal

Portugal is één van de fijnste landen om in rond te reizen. Of het een korte vakantie is, of een complete rondreis. Niet gek dat wij er langer dan een jaar zijn blijven hangen. Gebruik onze ervaringen in jouw reisvoorbereiding en je haalt het maximale uit jouw bezoek aan Portugal. Van tips & tricks tot de mooiste plekjes om te chillen.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

De waterval in actie zien?

Lange tijd wist bijna niemand af van het bestaan van deze unieke locatie, totdat het onderstaande filmpje opeens werd gedeeld. Sindsdien wint de wandeling naar Covão dos Conchos aan populariteit, maar zwart van de mensen ziet het er zeker niet. De wandeling is een goede tien kilometer en is op een paar lastige delen (vooral als er sneeuw of ijs ligt) na makkelijk te noemen. Het pad is vrij goed te volgen, ook al staat het niet heel duidelijk aangegeven. Vanaf de parkeerplaats bij het grote stuwmeer Lagoa Comprida, aan de N339, gaat een 4×4 pad links langs de souvenirwinkel. Deze volgt het meer tot het einde om vervolgens iets links af te buigen richting het kleine stuwmeer Covão dos Conchos. De waterval ligt een beetje verscholen in een hoek van het meer. Steek eerst de twee dammetjes over om de waterval te zien liggen. Hier vind je een duidelijke route met gedetailleerde omschrijving.Niet het hele jaar: Om de waterval in actie te zien is er een overvloed aan water nodig. De beste periode om naar Covão dos Conchos te wandelen is daarom in de winter of lente. En zelfs dan moet je geluk hebben want er is niet altijd voldoende water. Hopen op regen dus!

Voorbereiding op de wandeling

Een goede uitrusting is aan te raden. De waterval werkt als er een overvloed aan water is en dat betekent in de periode dat er sneeuw ligt of als het net veel geregend heeft. Hierdoor kan het pad modderig zijn, bevroren of onder een laag sneeuw liggen. Sommige delen kunnen goed glad zijn, vooral de stukken over de stenen. Zorg voor stevige waterdichte wandelschoenen en trek voldoende lagen aan tegen de kou en eventuele neerslag. Laat je hier absoluut niet door afschrikken, want de wandeling is prima af te leggen en echt een aanrader als je in de buurt bent! Vooral de spanning of de waterval werkt of niet 😉

Nog meer over Portugal?

Check ons eBook Reizen in Portugal. Voor maar €10,- heb je het eBook Reizen in Portugal al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Portugal.

Lars
Lars is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In

in een camper over de wereld
Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met een camper over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Zoek de beste vliegtickets

Ga zelf op reis

Lezen over reizen is leuk, maar zelf reizen is natuurlijk nog veel leuker! Alle informatie om zelf makkelijk op reis te gaan vind je hier. Maar we hebben ook een selectie met de leukste reizen voor je uitgezocht.

Vind jouw droomreis