Covão dos Conchos, een waterval in een meer

In het Serra da Estrela Nationaal Park vind je een bizarre waterval

Geschreven door: Lars

Normaal gesproken vertellen we iets over een gebied en wat je daar allemaal kan gaan zien. Nu hebben we zoiets gaafs ontdekt dat we er een heel blog aan wijden, namelijk het stuwmeer Covão dos Conchos in het Serra da Estrela Nationaal Park. Dat dit een heerlijk natuurgebied is dat wisten we al, hier vertellen we waarom je een roadtrip moet maken naar de hoogste berg van Portugal. Maar het stuwmeer Covão dos Conchos geeft je nu een tweede reden om naar Serra da Estrela te gaan; een waterval in een meer. Het mooiste is dat de roadtrip en een bezoek aan het meer ideaal met elkaar te combineren zijn. De top van de Torre (1993 meter) ligt iets verder dan het beginpunt van de wandeling naar Covão dos Conchos en zijn waterval.

Een waterval in een meer, hoe dan?

Wij wisten niet goed wat we precies konden verwachten toen we het voor het eerst hoorden. Een waterval in een meer, hoe dan? Is het een sinkhole, is er een komeet ingeslagen of zijn er andere natuurlijke of juist buitenaardse krachten in het spel? Helaas is de oorsprong van deze waterval in het stuwmeer een stuk minder mythisch. Het is namelijk 'gewoon' aangelegd door de mens. De waterval is een tunnel, gebouwd in 1955, die het overtollige water afvoert van Ribeira das Naves naar het lager gelegen meer Lagoa Comprida. Nu klinkt dat misschien minder spectaculair, maar als je oog in oog staat met de opening naar deze 1519 meter lange tunnel dan komt dezelfde vraag weer even boven, hoe dan? Hoewel je de contouren van de tunnel goed ziet, lijkt het door de begroeiing een poort naar een andere wereld. Dat mensen dit hebben kunnen bouwen is misschien even knap als dat het een natuurverschijnsel zou zijn geweest.

Lees hieronder verder!
 • beste reistijd portugal
  Met Ninja op Cabo da Roca
  anemptytextlline
 • reisroute noord portugal
  Santuário de Santa Luzia
  anemptytextlline
 • Afife bij zonsondergang <3
  anemptytextlline
 • Traditioneel mais drogen in Lindoso
  anemptytextlline
 • De ankers van Praia do Barril
  anemptytextlline
 • De daken van Evora
  anemptytextlline
 • Het Portugese hooggebergte
  anemptytextlline
 • Wildkamperen langs de kust
  anemptytextlline
 • Vuurtoren van Sagres
  anemptytextlline
 • Mooier dan dit wordt het niet
  anemptytextlline
 • Opeens een kapel vol schelpen
  anemptytextlline
 • Een van de vele stuwmeren in het Estrela NP
  anemptytextlline

Start jouw Portugal rondreis!

Start jouw Portugal rondreis of vakantie met behulp van onze ervaringen, opgedaan in ruim 12 maanden toeren door dit aangename Zuid-Europese land. We hebben alles over Portugal overzichtelijk voor je uitgewerkt in dit eBook. Van de Portugese cultuur tot niet te missen bezienswaardigheden, mooie reisroutes en handige tips & tricks. Kortom, alles wat je nodig hebt om optimaal te genieten van Portugal.

Bekijk het eBook; Reizen In Portugal
UG9ydHVnYWwgcmVpcyBlYm9vaw==

De waterval in actie zien?

Lange tijd wist bijna niemand af van het bestaan van deze unieke locatie, totdat het onderstaande filmpje opeens werd gedeeld. Sindsdien wint de wandeling naar Covão dos Conchos aan populariteit, maar zwart van de mensen ziet het er zeker niet. De wandeling is een goede tien kilometer en is op een paar lastige delen (vooral als er sneeuw of ijs ligt) na makkelijk te noemen. Het pad is vrij goed te volgen, ook al staat het niet heel duidelijk aangegeven. Vanaf de parkeerplaats bij het grote stuwmeer Lagoa Comprida, aan de N339, gaat een 4x4 pad links langs de souvenirwinkel. Deze volgt het meer tot het einde om vervolgens iets links af te buigen richting het kleine stuwmeer Covão dos Conchos. De waterval ligt een beetje verscholen in een hoek van het meer. Steek eerst de twee dammetjes over om de waterval te zien liggen. Hier vind je een duidelijke route met gedetailleerde omschrijving.

Niet het hele jaar: Om de waterval in actie te zien is er een overvloed aan water nodig. De beste periode om naar Covão dos Conchos te wandelen is daarom in de winter of lente. En zelfs dan moet je geluk hebben want er is niet altijd voldoende water. Hopen op regen dus!

Voorbereiding op de wandeling

Een goede uitrusting is aan te raden. De waterval werkt als er een overvloed aan water is en dat betekent in de periode dat er sneeuw ligt of als het net veel geregend heeft. Hierdoor kan het pad modderig zijn, bevroren of onder een laag sneeuw liggen. Sommige delen kunnen goed glad zijn, vooral de stukken over de stenen. Zorg voor stevige waterdichte wandelschoenen en trek voldoende lagen aan tegen de kou en eventuele neerslag. Laat je hier absoluut niet door afschrikken, want de wandeling is prima af te leggen en echt een aanrader als je in de buurt bent! Vooral de spanning of de waterval werkt of niet 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nog meer over Portugal?

Check ons eBook Reizen in Portugal. Voor maar €8,50 heb je het eBook Reizen in Portugal al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Portugal.

Bekijk het eBook

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram