Tips om goedkoop door IJsland te reizen

IJsland staat bekend als duur en dat is het ook, hierbij handige bespaar tips

IJsland staat te boek als “niet goedkoop”. En dat is het ook zeker niet. Maar in de vijf weken die wij doorbrachten op het eiland zijn we tot enkele tips gekomen om de kosten toch beperkt te houden. Zo hoeft IJsland in ieder geval niet duur te zijn. Sommige tips zijn misschien heel logisch, andere zullen je hopelijk verrassen.

Boodschappen doen bij de discount supermarkten

Eten is duur in IJsland, uiteten onbetaalbaar, dus ga zelf boodschappen doen en koken. IJsland kent geen grote Europese discount supermarkten zoals de Lidl en Aldi maar heeft daar wel zijn eigen varianten op; de Bonus (goedkoopst) en de Kronan (gevarieerder aanbod). Maar ook bij deze supermarkten zullen de prijzen voor sommige producten je oren laten wapperen. De prijs van €10,- voor een kilo kip is niet gek. Vis goedkoop? Niets is minder waar, lokale zalm kost €56,- per kilo. 500 gram rundergehakt kost al snel €7,-. Dit zijn maar een paar voorbeelden. Gelukkig zijn er alternatieven, waar goed mee te variëren is.

Goedkoop eten kan bijvoorbeeld met pasta’s, rijstgerechten of mie. Blikjes tonijn kosten maar één euro en er is één bevroren gehaktstaaf 600 gram voor €2,80. Met een beetje creativiteit maak je hier drie gerechten uit, voor vier tot vijf dagen. Het volgende nadeel de verse groenten, wij vonden de prei betaalbaar. Ja de prei, de rest is onmogelijk duur. Maar gelukkig is er voldoende alternatief in de diepvries of ingeblikt.

Tip: Het IJslandse water uit de kraan, rivieren en/of meren is zo schoon dat je overal drinkwater kan scoren voor nop. Kijk bij de campings ook altijd in het keukenblokje of mensen eten hebben achtergelaten. Zo hebben wij bij de camping in de buurt van het vliegveld een doos vol met boodschappen van een vertrekkende toerist gekregen.

Alle kosten voor een IJsland rondreis op een rij

Neem je eigen auto of camper mee

Het klinkt als een dure onderneming maar als je het gaat vergelijken met het huren van een auto of camper dan valt het snel mee. In het hoogseizoen neem je een eigen auto en twee personen mee op de ferry voor €860,-. Voor dit bedrag huur je op IJsland een auto voor zeven dagen. Het enige nadeel is dat de ferry tijd kost, zo een zes dagen extra. Het meebrengen van je eigen camper zal zich na acht dagen terugverdienen (in vergelijking met het huren van een camper op IJsland).

Opmerking: De overtocht met onze camper was na ongeveer twaalf dagen terugverdiend. Wij vielen net buiten het standaardtarief waardoor we extra meters moesten betalen. Meer over de ferry overtocht en de kosten lees je hier.

Ga zelf op onderzoek uit

Georganiseerde tours zijn flink aan de prijs, veel goedkoper is om zelf op onderzoek uit te gaan. Maar ook de commerciële hoogtepunten zoals de Blue Lagoon zijn niet goedkoop. Misschien nog wel leuker is om de kleine gratis hotpots op te zoeken met vaak een spectaculair uitzicht.

Kamperen

Kamperen op IJsland is veel goedkoper dan overnachtingen in hotels of AirBnB’s. Zelfs goedkoper dan hostels. En blijf je lang genoeg in IJsland dan pak je voordeel op de campings met de IJsland kampeerkaart.

Nog meer tips & tricks voordat je naar IJsland gaat

Facebookgroep

Sluit je aan bij de Facebookgroep Iceland Q&A. Naast nuttige tips die hier worden gegeven kan je hier medereizigers vinden en oproepjes plaatsen om samen activiteiten te ondernemen of ritten te delen. Met het delen van ritten bespaar je weer op brandstofkosten, mooi meegenomen!

Liften

Geen zin om reiskosten te maken? Liften is niet ongewoon in IJsland en veelal word je opgepikt door andere toeristen. Met een beetje geluk kan je een dag meerijden en genieten van alle stops en hoogtepunten die zij aandoen. Nadeel, je bent afhankelijk van andere. Maar dat maakt je wel weer extreem flexibel 🙂


«

Comments

  1. Yvonne
    maart 29th

    Jeetje, dat zijn beste prijzen inderdaad. Helaas zijn liften en kamperen voor ons geen opties. Liften doe ik niet met de kinderen en kamperen… daar ben ik echt te veel een koukleum voor en TE gehecht aan m’n comfort van bed en eigen douche, haha. Er zit dus niks anders op: flink sparen! 😉 Eigen auto mee is wel een hele goeie trouwens en de budget supermarkten ook!!

  2. Eva
    maart 27th

    Ik wist wel dat Ijsland niet goedkoop is, maar ik schrik toch nog enigszins van de prijzen die in dit artikel genoemd worden. Gelukkig bieden jullie fijne alternatieven. En zelf op onderzoek uitgaan is altijd een goed idee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *