Snorkelen of duiken in Silfra?

Met een zicht tot 120 meter is Silfra in het Þingvellir National Park een must voor duikers

Geschreven door: Dasja

Silfra is een klein gedeelte van het meer Þingvallavatn in het Þingvellir National Park. Het meer is gevuld met smeltwater van de Langjökull gletsjer dat er ongeveer 30 jaar over heeft gedaan om Silfra te bereiken. De watertemperatuur is er niet veel warmer op geworden, 2-4°C. Er wordt gezegd dat naast het meest heldere water dit het meest lekkere drinkwater van IJsland is. Maar vooral de helderheid maakt het een toplocatie voor duikers en snorkelaars. De vraag voor liefhebbers van de onderwaterwereld is dan ook, ga ik snorkelen of duiken in Silfra? Lars is zo een liefhebber en heeft de kou getrotseerd gewapend met een wetsuit en een snorkelset.

Duiken in Silfra

Duiken in Silfra stond al enige tijd op de bucket list van Lars. Het is één van de plaatsen waar je een keer gedoken MOET hebben. De zichtbaarheid is ongekend en het helderblauwe water kom je op weinig duiklocaties tegen. Na het nodige onderzoek kwam hij uit bij twee organisaties die veel van het gebied weten en waar hij wel een duikexcursie wilde boeken. De prijs, 40.000,- kr. ofwel €320,-, was toch nog een negatief puntje. De duik zou in een drysuit zijn zodat je gewoon thermokleding aan kan doen omdat je lichaam met zo'n pak droog blijft.

Geadviseerd wordt om eerst de drysuitcursus te doen, nog eens €200,- extra. Het voelt hierdoor allemaal wat minder lekker. Toen één van de organisaties ook nog stelde dat je minimaal 20 duiken gemaakt moest hebben en hebben gedoken in de laatste twee jaar, was het klaar. Dit is namelijk niet het geval en juist bij de organisatie die deze eis heeft, wilde Lars boeken. Gelukkig sloeg de stemming snel om toen hij erachter kwam dat je ook kan snorkelen in een wetsuit.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Lars kijkt uit over Mývatn
  anemptytextlline
 • Het meer Mývatn in IJsland
  anemptytextlline
 • Goðafoss waterval op zijn mooist
  anemptytextlline
 • Bijzondere plek Hverarönd IJsland
  anemptytextlline
 • Game of Thrones grot in IJsland
  anemptytextlline
 • Uitzicht vanaf de ring road IJsland
  anemptytextlline
 • Vulkanische kleuren in IJsland
  anemptytextlline
 • Selfoss waterval te lopen vanaf Dettifoss
  anemptytextlline