Snorkelen of duiken in Silfra?

Met een zicht tot 120 meter is Silfra in het Þingvellir National Park een must voor duikers

Home » Europa » IJsland » Snorkelen of duiken in Silfra?

door | 1 reactie

Silfra is een klein gedeelte van het meer Þingvallavatn in het Þingvellir National Park. Het meer is gevuld met smeltwater van de Langjökull gletsjer dat er ongeveer 30 jaar over heeft gedaan om Silfra te bereiken. De watertemperatuur is er niet veel warmer op geworden, 2-4°C. Er wordt gezegd dat naast het meest heldere water dit het meest lekkere drinkwater van IJsland is. Maar vooral de helderheid maakt het een toplocatie voor duikers en snorkelaars. De vraag voor liefhebbers van de onderwaterwereld is dan ook, ga ik snorkelen of duiken in Silfra? Lars is zo een liefhebber en heeft de kou getrotseerd gewapend met een wetsuit en een snorkelset.

Duiken in Silfra

Duiken in Silfra stond al enige tijd op de bucket list van Lars. Het is één van de plaatsen waar je een keer gedoken MOET hebben. De zichtbaarheid is ongekend en het helderblauwe water kom je op weinig duiklocaties tegen. Na het nodige onderzoek kwam hij uit bij twee organisaties die veel van het gebied weten en waar hij wel een duikexcursie wilde boeken. De prijs, 40.000,- kr. ofwel €320,-, was toch nog een negatief puntje. De duik zou in een drysuit zijn zodat je gewoon thermokleding aan kan doen omdat je lichaam met zo’n pak droog blijft.

Geadviseerd wordt om eerst de drysuitcursus te doen, nog eens €200,- extra. Het voelt hierdoor allemaal wat minder lekker. Toen één van de organisaties ook nog stelde dat je minimaal 20 duiken gemaakt moest hebben en hebben gedoken in de laatste twee jaar, was het klaar. Dit is namelijk niet het geval en juist bij de organisatie die deze eis heeft, wilde Lars boeken. Gelukkig sloeg de stemming snel om toen hij erachter kwam dat je ook kan snorkelen in een wetsuit.

 • Lars kijkt uit over Mývatn
  anemptytextlline
 • Het meer Mývatn in IJsland
  anemptytextlline
 • Goðafoss waterval op zijn mooist
  anemptytextlline
 • Bijzondere plek Hverarönd IJsland
  anemptytextlline
 • Game of Thrones grot in IJsland
  anemptytextlline
 • Uitzicht vanaf de ring road IJsland
  anemptytextlline
 • Vulkanische kleuren in IJsland
  anemptytextlline
 • Selfoss waterval te lopen vanaf Dettifoss
  anemptytextlline
 • Uitzichten die nooit vervelen
  anemptytextlline
 • Hverarönd IJsland
  anemptytextlline
 • IJslands landschap
  anemptytextlline
 • Dettifoss op zijn mooist
  anemptytextlline

Wij Reizen In IJsland

IJsland is magisch, en één van de mooiste landen die wij bezocht hebben. Maar IJsland vraagt wel om een goede voorbereiding. Gelukkig heb je ons gevonden. Vijf weken reden we over het eiland en alles wat je moet weten om niet voor verrassingen te komen staan vind je hier. Zo ga je met een gerust hart genieten van dit epische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Snorkelen in Silfra

De meeste mensen kiezen ervoor om te gaan snorkelen in Silfra. Dit doen ze dan in een drysuit, lekker warm. Het nadeel van een drysuit is dat het niet mogelijk is om te duiken, je dobbert dus als een eendje op het wateroppervlakte en kan alleen maar naar beneden staren. Nu is het zeker mooi genoeg om zo te dobberen maar het wordt pas echt leuk als je ook onderwater kan duiken en vanaf een diepte naar boven kijkt. Gelukkig is er één organisatie, Adventure Vikings, die snorkeltours in een wetsuit aanbiedt. En de prijs, die is ook een stuk schappelijker, maar nog steeds flink: 16.000 kr. ofwel €130,-. Het is zeker een stuk kouder, maar als je hier eenmaal doorheen bent, heb je veel meer vrijheid om Silfra te ontdekken.

Conclusie van snorkelen in een wetsuit

Op de dag dat Lars gaat snorkelen in Silfra komen we ook alle andere mogelijkheden (duiken en snorkelen in drysuit) tegen. En het gekke is, ze zijn allemaal eerder uit het water dan het groepje snorkelaars in een wetsuit. We zijn zelfs ingehaald. Het duiken en snorkelen in Silfra is meer en meer productiewerk geworden. Groep toeristen het water in, zo snel mogelijk het rondje maken en dan kan de volgende groep. Bij Adventure Vikings is dat gelukkig nog niet zo. Aangezien de kou op een gegeven moment toch te erg wordt, zeggen ze: “blijf in het water zolang als je wilt“.

Het eerste deel werd, net zoals bij alle andere groepen, gezamenlijk afgelegd. Maar de vrijheid is er om even te blijven hangen, naar beneden te duiken en je eigen tempo te bepalen. Het laatste stuk mag op eigen houtje verkend worden, tot het te koud wordt.

Achteraf is voor Lars snorkelen in wetsuit de beste keuze geweest, productiewerk staat ons niet zo aan. Dus snorkelen in een drysuit was niets geweest. Maar ook het duiken zag er niet spannend uit, met 20 minuten stonden ze alweer aan de andere kant. Lars lag er twee keer zo lang in en het verschil tussen de onder- en bovenwaterwereld is misschien nog wel het mooiste aan Silfra. En dat maak je alleen mee als je gaat snorkelen. Dus trotseer de kou en ga snorkelen in een wetsuit en vergeet niet te drinken tussendoor 😉

Opmerking: We worden (helaas) niet gesponsord door Adventure Vikings, de ervaring was zo goed dat we niet anders kunnen dan ze hier aan te bevelen.

De mooiste reizen naar IJsland

Meteen boeken toch? Om het nog makkelijker te maken hebben we de leukste IJsland-reizen voor je uitgezocht. Zo hoef jij niet meer al die websites af. Met deze reizen ga je echt genieten van IJsland. Beloofd!

Dasja droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

1 Reactie

 1. irene

  Als je aan duiken denkt, is IJsland niet het eerste land wat me te binnen schiet. Ik heb mijn vriend op dit artikel attent gemaakt en die heeft duiken in Silfra nu ook op zijn bucket list gezet om te duiken. Ikzelf ben een snorkelaar en aarzel nog wat. Een beetje koukleum ben ik wel.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals