Een hond adopteren in Portugal

Friends of Canil de Portimão

Home » Europa » Portugal » Een hond adopteren in Portugal

door | 0 Reacties

We hebben ons reisgezelschap uitgebreid met een hond. Hoe dit adoptieproces is verlopen, is te lezen in het artikel met een hond in de camper. Zelf een hond uit Portugal adopteren? Hier lees je er alles over. Voordat we Ninja adopteerden heeft hij anderhalf jaar in de gemeentelijke hondenkennel (canil municipal) van Portimão gezeten. Die wordt gerund door vrijwilligers. Zij doen, met de beperkte middelen die ze hebben, hun uiterste best om zo goed mogelijk te zorgen voor de honden en katten die worden opgevangen.

Honden in Portugal

Portugal kampt met een straathonden probleem. Deze overpopulatie is het gevolg van het probleem dat de honden in Portugal vaak niet gecastreerd of gesteriliseerd worden. Dit omdat men het nut er niet van inziet. Wanneer er een nest puppies is geboren wordt het vaak ergens gedumpt. Of als de schattige puppies groot zijn, worden zij op straat achtergelaten.

Gemeentes pakken regelmatig straathonden op waarna ze naar hondenasiels worden gebracht. Daarnaast worden straathonden ook door mensen (toeristen) opgevangen en gehouden of naar het asiel gebracht. Veel hondenasiels zijn afhankelijk van vrijwilligers en donaties. Ze proberen de honden zo goed mogelijk op te vangen en de gewonde dieren te verzorgen. Ook zoeken ze een liefdevol thuis voor de beestjes.

 • Met Ninja op Cabo da Roca
  anemptytextlline
 • Santuário de Santa Luzia
  anemptytextlline
 • Afife bij zonsondergang <3
  anemptytextlline
 • Traditioneel mais drogen in Lindoso
  anemptytextlline
 • De ankers van Praia do Barril
  anemptytextlline
 • De daken van Evora
  anemptytextlline
 • Het Portugese hooggebergte
  anemptytextlline
 • Wildkamperen langs de kust
  anemptytextlline
 • Vuurtoren van Sagres
  anemptytextlline
 • Mooier dan dit wordt het niet
  anemptytextlline
 • Opeens een kapel vol schelpen
  anemptytextlline
 • Een van de vele stuwmeren in het Estrela NP
  anemptytextlline

Wij Reizen In Portugal

Portugal is één van de fijnste landen om in rond te reizen. Of het een korte vakantie is, of een complete rondreis. Niet gek dat wij er langer dan een jaar zijn blijven hangen. Gebruik onze ervaringen in jouw reisvoorbereiding en je haalt het maximale uit jouw bezoek aan Portugal. Van tips & tricks tot de mooiste plekjes om te chillen.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Het adopteren van een hond

Een hond adopteren in Portugal is niet moeilijk. Het makkelijkste is het om via een hondenkennel de juiste hond voor jouw situatie te vinden. Heb je de juiste match gevonden en ben je zeker van je zaak vergeet dan niet rekening te houden met de volgende zaken:

 • Zorg dat de hond wordt ingeënt en gechipt. Vaak wordt dit bij de kennel gedaan voordat je de hond mag meenemen. Kosten hiervoor liggen rond de €60,-. De chip en rabiësinenting zijn verplicht. De kennel heeft Ninja een cocktail gegeven, dit raden zij aan. Deze cocktail moet één keer per jaar gegeven worden.
 • Vraag altijd om een internationaal hondenpaspoort. Dit hoort een normale zaak te zijn. In het paspoort wordt bijgehouden wanneer en welke inentingen de hond gehad heeft en is het bewijs dat hij gezond is verklaard. Als je van plan bent te reizen met de hond is het internationale paspoort van groot belang.
 • Misschien niet helemaal het leukste onderwerp, maar een vereiste bij veel kennels is dat de hond gecastreerd of gesteriliseerd wordt voordat hij mee mag. De kennel heeft hier meestal een vaste dierenarts voor. De kosten hiervan hangen af van het gewicht. Wij hebben €90,- voor de castratie en €15,- voor de medicijnen betaald. Dit bedrag is zo laag omdat het via een rescue-organisatie verloopt. Normaal zijn de kosten van een castratie minimaal het dubbele.
 • Als alles in orde is, teken jij een overeenkomst (adoptiecontract) bij de hondenkennel. Hiermee verklaar je goed voor het dier te zorgen, hem te voeden en liefde te geven. Deze overeenkomst is bindend.
 • In een warm land is het van belang dat de hond elke maand ontwormd wordt. Daarnaast is het ook raadzaam om hem een scalibor-band om te doen tegen teken en andere parasieten zoals zandvliegen en hartwormmuggen.

Tip: Bovenstaande opsomming is ook belangrijk op het moment dat je een straathond vindt en je wilt hem in huis nemen. Wees wel 100% zeker dat het een straathond is en je niet iemands kameraadje afneemt. Deze zekerheid kun je krijgen door bij de dierenarts de hond te laten checken op een chip, dit is gratis.

Friends of Canil Portimão

Het hondenasiel waar we Ninja geadopteerd hebben in Portimão, draait op vrijwilligers en is een non-profit organisatie. De organisatie heeft een bestuur bestaande uit drie personen waaronder twee Nederlandse vrouwen, Patricia en Karin. Zij regelen de gang van zaken binnen het hondenasiel en worden daarbij geholpen door een groep vrijwilligers. De honden in het asiel worden ter adoptie aangebodenŒ en het doel is om zeŒ in een liefdevol thuis te plaatsen in Portugal, Nederland, Duitsland of Engeland. Daarvoor werkt Friends of Canil Portimão samen met verschillende organisaties.

De honden in het asiel worden zo goed mogelijk verzorgd en elke donderdagochtend komen de vrijwilligers bij elkaar om ze uit te laten. Iedereen kan hier aan deelnemen, via de e-mail (friendscanilportimao@yahoo.com) kun je je hiervoor aanmelden. Het is leuk om te doen en voor de honden een goede training.

Omdat het hondenasiel afhankelijk is van donaties worden er regelmatig activiteiten georganiseerd om geld in te zamelen. Zo wordt er bijvoorbeeld een yoga workshop door een vrijwilligster gegeven. De deelname kost €7,- en de opbrengst gaat geheel naar de kennel. Een leuke manier om een steentje bij te dragen. Natuurlijk is het ook mogelijk om geld te doneren zonder daar een workshop voor te volgen.

Tip: Geld of spullen doneren aan Friends of Canil Portimão? Alle details zijn te vinden op de website. De vrijwilligers en vooral de honden zijn met elke bijdrage heel blij!

Nog meer over Portugal?

Check ons eBook Reizen in Portugal. Voor €8,50 heb je het eBook Reizen in Portugal al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Portugal.

Dasja droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals