Coimbra en het Romeinse dorp

Wat is de geschiedenis toch bizar indrukwekkend

Home » Europa » Portugal » Coimbra en het Romeinse dorp

door | 0 Reacties

De westkust van Portugal is heerlijk, vol met kleine en grote stranden. Landinwaarts zijn ook hoogtepunten te vinden. Zoals de opgravingen van een Romeins dorp vlakbij Coimbra, maar de stad zelf heeft ook zijn historische waarde. Coimbra was de hoofdstad van Portugal in de middeleeuwen en huisvest één van de eerste universiteiten van Europa.

Conimbriga: Romeinse opgravingen

Op een paar kilometer afstand van Condeixa a Nova liggen de opgravingen van een voormalig Romeins dorp; Conimbriga. Onze research leert dat het één van de beste en meest complete Romeinse opgravingen is in heel Portugal. Vooral de mozaïekvloeren horen geniaal te zijn. Na wat onduidelijkheid over de weg ernaartoe, er staat namelijk nog een Roman Village op de borden aangegeven. Maar we vinden Conimbriga net voor sluitingstijd. Op de parkeerplaats overnachten we om de volgende ochtend als eerste een kaartje te kopen en onszelf in alle rust te verwonderen over de mozaïeken die duizenden jaren geleden zijn aangelegd.

Tip: Het Romeinse dorp Conimbriga is per auto makkelijk te bereiken vanuit Coimbra. Rij tot Condeixa a Nova, en volg de borden Conimbriga. Standaard toegang kost €4,- en voor studenten en 65+ geldt een gereduceerd tarief. Dit is een echte aanrader, we hebben regelmatig meer betaald voor minder!

 • Met Ninja op Cabo da Roca
  anemptytextlline
 • Santuário de Santa Luzia
  anemptytextlline
 • Afife bij zonsondergang <3
  anemptytextlline
 • Traditioneel mais drogen in Lindoso
  anemptytextlline
 • De ankers van Praia do Barril
  anemptytextlline
 • De daken van Evora
  anemptytextlline
 • Het Portugese hooggebergte
  anemptytextlline
 • Wildkamperen langs de kust
  anemptytextlline
 • Vuurtoren van Sagres
  anemptytextlline
 • Mooier dan dit wordt het niet
  anemptytextlline
 • Opeens een kapel vol schelpen
  anemptytextlline
 • Een van de vele stuwmeren in het Estrela NP
  anemptytextlline

Wij Reizen In Portugal

Portugal is één van de fijnste landen om in rond te reizen. Of het een korte vakantie is, of een complete rondreis. Niet gek dat wij er langer dan een jaar zijn blijven hangen. Gebruik onze ervaringen in jouw reisvoorbereiding en je haalt het maximale uit jouw bezoek aan Portugal. Van tips & tricks tot de mooiste plekjes om te chillen.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wat je ziet in Conimbriga

Om 10:00 uur gaan de deuren open en lopen we als eerste door de poortjes. Direct stuiten we op twee mozaïekvloeren die uit een onbekende ruimte naar deze plek zijn verplaatst. Hoewel Lars vaak de initiatiefnemer is voor dit soort bezoeken, is het Dasja die als eerste roept; “Wow dit is vet! Dat ze dit soort dingen toen al maakten”. Vervolgens blijkt dit nog maar het topje van de ijsberg te zijn, in the house of the fountains vallen onze monden echt open. De details, de vormgeving en de originaliteit in de mozaïeken zijn ziek! Van rituelen tijdens de jacht tot doolhoven met de duivel in het midden. Er lijken hele verhalen te worden verteld waar andere meer voor de sier zijn.

Ook de rijken lieten de vloeren van hun huizen sieren met mozaïek. Zo zijn in het House of the Swastika cross enkele vloeren rijkelijk versierd. Onder andere met hakenkruizen waar het huis nu naar is vernoemd. Ondanks dat deze vloeren al geruime tijd aan het zonlicht worden blootgesteld zijn de kleuren nog steeds duidelijk te onderscheiden.

De rest van het Romeinse dorp, die een belangrijke plek innam in de route tussen Noord- en Zuid-Portugal, blijft beperkt tot opgravingen van muren, een aquaduct en oude badhuizen. Een deel is gerestaureerd om een beter beeld te schetsen. Spectaculair is het niet, maar met wat voorstellingsvermogen is het een indrukwekkend gezicht. Met verschillende openbare baden en pleinen, waarvan de grootste met een fantastisch uitzicht over de rivier, moet het hier een levendig gebeuren zijn geweest.

Coimbra

Na een rondje door de natuur om Conimbriga heen vervolgen we onze route naar Coimbra, de hoofdstad van Portugal tijdens de middeleeuwen. Een groot park siert de oevers van de rivier. Direct is de sfeer van een studentenstad te voelen. Die sfeer zal hier al een lange tijd hangen, Coimbra kent een van de oudste universiteiten van Europa en daarmee van de wereld.

De universiteit staat boven op een heuvel, gezellige straatjes kronkelen omhoog en geven zo steeds beter uitzicht over de stad. Barretjes en cafés zitten op de gekste plekken verstopt, helemaal in het gedeelte waar de studentenhuizen zich bevinden. We lopen langs enkele hoogtepunten, o.a. de kathedraal maar ondertussen hebben we al zoveel kerken en oude gebouwen bezocht dat we liever nog even verdwalen in de smalle straatjes om via het park de camper weer op te zoeken.

Nog meer over Portugal?

Check ons eBook Reizen in Portugal. Voor €8,50 heb je het eBook Reizen in Portugal al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Portugal.

Dasja droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals