Coimbra en het Romeinse dorp

Wat is de geschiedenis toch bizar indrukwekkend

Geschreven door: Dasja

De westkust van Portugal is heerlijk, vol met kleine en grote stranden. Landinwaarts zijn ook hoogtepunten te vinden. Zoals de opgravingen van een Romeins dorp vlakbij Coimbra, maar de stad zelf heeft ook zijn historische waarde. Coimbra was de hoofdstad van Portugal in de middeleeuwen en huisvest één van de eerste universiteiten van Europa.

Conimbriga: Romeinse opgravingen

Op een paar kilometer afstand van Condeixa a Nova liggen de opgravingen van een voormalig Romeins dorp; Conimbriga. Onze research leert dat het één van de beste en meest complete Romeinse opgravingen is in heel Portugal. Vooral de mozaïekvloeren horen geniaal te zijn. Na wat onduidelijkheid over de weg ernaartoe, er staat namelijk nog een Roman Village op de borden aangegeven. Maar we vinden Conimbriga net voor sluitingstijd. Op de parkeerplaats overnachten we om de volgende ochtend als eerste een kaartje te kopen en onszelf in alle rust te verwonderen over de mozaïeken die duizenden jaren geleden zijn aangelegd.

Tip: Het Romeinse dorp Conimbriga is per auto makkelijk te bereiken vanuit Coimbra. Rij tot Condeixa a Nova, en volg de borden Conimbriga. Standaard toegang kost €4,- en voor studenten en 65+ geldt een gereduceerd tarief. Dit is een echte aanrader, we hebben regelmatig meer betaald voor minder!

Lees hieronder verder!
 • beste reistijd portugal
  Met Ninja op Cabo da Roca
  anemptytextlline
 • reisroute noord portugal
  Santuário de Santa Luzia
  anemptytextlline
 • Afife bij zonsondergang <3
  anemptytextlline
 • Traditioneel mais drogen in Lindoso
  anemptytextlline
 • De ankers van Praia do Barril
  anemptytextlline
 • De daken van Evora
  anemptytextlline
 • Het Portugese hooggebergte
  anemptytextlline
 • Wildkamperen langs de kust
  anemptytextlline
 • Vuurtoren van Sagres
  anemptytextlline
 • Mooier dan dit wordt het niet
  anemptytextlline
 • Opeens een kapel vol schelpen
  anemptytextlline
 • Een van de vele stuwmeren in het Estrela NP
  anemptytextlline

Start jouw Portugal rondreis!

Start jouw Portugal rondreis of vakantie met behulp van onze ervaringen, opgedaan in ruim 12 maanden toeren door dit aangename Zuid-Europese land. We hebben alles over Portugal overzichtelijk voor je uitgewerkt in dit eBook. Van de Portugese cultuur tot niet te missen bezienswaardigheden, mooie reisroutes en handige tips & tricks. Kortom, alles wat je nodig hebt om optimaal te genieten van Portugal.

Bekijk het eBook; Reizen In Portugal
UG9ydHVnYWwgcmVpcyBlYm9vaw==

Wat je ziet in Conimbriga

Om 10:00 uur gaan de deuren open en lopen we als eerste door de poortjes. Direct stuiten we op twee mozaïekvloeren die uit een onbekende ruimte naar deze plek zijn verplaatst. Hoewel Lars vaak de initiatiefnemer is voor dit soort bezoeken, is het Dasja die als eerste roept; "Wow dit is vet! Dat ze dit soort dingen toen al maakten". Vervolgens blijkt dit nog maar het topje van de ijsberg te zijn, in the house of the fountains vallen onze monden echt open. De details, de vormgeving en de originaliteit in de mozaïeken zijn ziek! Van rituelen tijdens de jacht tot doolhoven met de duivel in het midden. Er lijken hele verhalen te worden verteld waar andere meer voor de sier zijn.

Ook de rijken lieten de vloeren van hun huizen sieren met mozaïek. Zo zijn in het House of the Swastika cross enkele vloeren rijkelijk versierd. Onder andere met hakenkruizen waar het huis nu naar is vernoemd. Ondanks dat deze vloeren al geruime tijd aan het zonlicht worden blootgesteld zijn de kleuren nog steeds duidelijk te onderscheiden.

De rest van het Romeinse dorp, die een belangrijke plek innam in de route tussen Noord- en Zuid-Portugal, blijft beperkt tot opgravingen van muren, een aquaduct en oude badhuizen. Een deel is gerestaureerd om een beter beeld te schetsen. Spectaculair is het niet, maar met wat voorstellingsvermogen is het een indrukwekkend gezicht. Met verschillende openbare baden en pleinen, waarvan de grootste met een fantastisch uitzicht over de rivier, moet het hier een levendig gebeuren zijn geweest.

Coimbra

Na een rondje door de natuur om Conimbriga heen vervolgen we onze route naar Coimbra, de hoofdstad van Portugal tijdens de middeleeuwen. Een groot park siert de oevers van de rivier. Direct is de sfeer van een studentenstad te voelen. Die sfeer zal hier al een lange tijd hangen, Coimbra kent een van de oudste universiteiten van Europa en daarmee van de wereld.

De universiteit staat boven op een heuvel, gezellige straatjes kronkelen omhoog en geven zo steeds beter uitzicht over de stad. Barretjes en cafés zitten op de gekste plekken verstopt, helemaal in het gedeelte waar de studentenhuizen zich bevinden. We lopen langs enkele hoogtepunten, o.a. de kathedraal maar ondertussen hebben we al zoveel kerken en oude gebouwen bezocht dat we liever nog even verdwalen in de smalle straatjes om via het park de camper weer op te zoeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nog meer over Portugal?

Check ons eBook Reizen in Portugal. Voor maar €8,50 heb je het eBook Reizen in Portugal al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Portugal.

Bekijk het eBook

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram