De hoogste berg van Portugal; Roadtrip tip

Rustige wegen en adembenemende uitzichten

Home » Europa » Portugal » De hoogste berg van Portugal; Roadtrip tip

door | 0 Reacties

Na de stadscentra en de vele indrukken die dat met zich meebrengt vinden we een idyllisch plekje in Barril de Alva langs de rivier Rio Alva. Vanaf hier starten we één van de meest epische roadtrips tot nu toe. We stellen de camper op de proef, tot en over de hoogste berg van het Portugese vasteland; de Torre (1993 meter). Om via de vallei richting Manteigas weer een berg te beklimmen (1200 meter) waarna de bergketen wordt verlaten in de richting van Viseu.

Het begin van de roadtrip

Barril de Alva is een klein, uitgestorven plaatsje en daardoor heerlijk rustig. Na hier twee dagen te hebben genoten van de rust begint de roadtrip langs de hoogste berg van Portugal, de Torre (1993 meter). De Rio Alva, die langs het dorp stroomt, voert helder smeltwater naar lager gelegen delen. Het eerste stuk van de roadtrip volgt de rivier omhoog via de N230. Een prima weg door dorpjes afgewisseld met fijne uitzichten op de rivier en het landschap dat hij heeft gevormd.

Aangekondigde wegwerkzaamheden (in de richting van Covilhã) dwingen ons om over te stappen op de N231. Het begint steil met een stijgingspercentage van 14% maar de camper geeft geen kick. Na een paar kilometer doemen de eerste besneeuwde bergtoppen op. De uitzichten zijn adembenemend en met bijna geen ander verkeer op de weg nemen we de tijd om alles in ons op te nemen, het ultieme roadtrip gevoel.

 • Met Ninja op Cabo da Roca
  anemptytextlline
 • Santuário de Santa Luzia
  anemptytextlline
 • Afife bij zonsondergang <3
  anemptytextlline
 • Traditioneel mais drogen in Lindoso
  anemptytextlline
 • De ankers van Praia do Barril
  anemptytextlline
 • De daken van Evora
  anemptytextlline
 • Het Portugese hooggebergte
  anemptytextlline
 • Wildkamperen langs de kust
  anemptytextlline
 • Vuurtoren van Sagres
  anemptytextlline
 • Mooier dan dit wordt het niet
  anemptytextlline
 • Opeens een kapel vol schelpen
  anemptytextlline
 • Een van de vele stuwmeren in het Estrela NP
  anemptytextlline

Wij Reizen In Portugal

Portugal is één van de fijnste landen om in rond te reizen. Of het een korte vakantie is, of een complete rondreis. Niet gek dat wij er langer dan een jaar zijn blijven hangen. Gebruik onze ervaringen in jouw reisvoorbereiding en je haalt het maximale uit jouw bezoek aan Portugal. Van tips & tricks tot de mooiste plekjes om te chillen.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

De N239 naar de Torre

De weg blijft schitterend en al snel staat de Torre op de borden. Via de N238 komen we uit op de N239 die naar de top van Portugal’s hoogste berg loopt. Hoewel de top per auto (of in ons geval per camper) te bereiken is, met een stijgingspercentages tot 15%, stoppen we iets voor het letterlijke hoogtepunt. Het pak sneeuw langs de kant van de weg wordt steeds dikker en er is een mooie wandeling vanaf de parkeerplaats langs enkele meren tot aan de top. De parkeerplaatsen zijn bepakt met sneeuw en bij een P-bord in de buurt van een meer zetten we de camper stil. De wandelroute vinden we niet maar met de mooie uitzichten over half dichtgevroren meren en de Torre is dat niet erg. Ninja gaat dol in de sneeuw, het is zijn eerste kennismaking hiermee. Als onze schoenen en vooral sokken nat zijn van het steeds tot de knieën wegzakken in de sneeuw, lopen we uitgeput terug naar de camper om onze roadtrip te vervolgen.

Het dak van Portugal

Op 1993 meter staan we op de hoogste berg van Portugal. Er is hier zelfs een skilift met twee pistes. De bergen rondom de Torre liggen in nevel, een onbeschrijfelijk aanzicht. Volgens Portugees bijgeloof zijn bergen vanaf 2000 meter magisch. Dit maakt het extra zuur voor hen dat de hoogste berg op het vasteland zeven meter te kort komt. Maar daar is iets op verzonnen, iets waar de berg nu zijn naam aan dankt. Een toren van precies zeven meter maakt dat de Portugezen toch de magische grens van 2000 meter bereiken.

De vallei richting Manteigas

Vanaf de top van de Torre dalen we via de N239Œ af om vervolgens af te slaan naar de N232 richting Manteigas. Een vallei uitgeslepen door ooit een gletsjer maakt de roadtrip compleet. Wat een uitzichten! Van steile bergweggetjes tot brede uitzichten, nu hebben we alles gehad. Maar hier blijft het niet bij, de dag is nog niet voorbij dus we zetten door. Vanaf Manteigas gaat het weer bergop (tot 1200 meter). Ditmaal door de bossen om zo nog één keer goed uit te kijken over de lager gelegen dorpen rondom de bergketen, het lijkt haast vlak daar beneden. Met deze beelden op ons netvlies rijden we naar Viseu. Eenmaal ‘beneden’ blijkt het toch niet zo vlak te zijn als gedacht. Heuvels vormen hier het landschap.

Nog meer over Portugal?

Check ons eBook Reizen in Portugal. Voor €8,50 heb je het eBook Reizen in Portugal al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Portugal.

Lars is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals