De hoogste berg van Portugal

Roadtrip tip; rustige wegen en adembenemende uitzichten

Geschreven door: Lars

Na de stadscentra en de vele indrukken die dat met zich meebrengt vinden we een idyllisch plekje in Barril de Alva langs de rivier Rio Alva. Vanaf hier starten we één van de meest epische roadtrips tot nu toe. We stellen de camper op de proef, tot en over de hoogste berg van het Portugese vasteland; de Torre (1993 meter). Om via de vallei richting Manteigas weer een berg te beklimmen (1200 meter) waarna de bergketen wordt verlaten in de richting van Viseu.

Het begin van de roadtrip

Barril de Alva is een klein, uitgestorven plaatsje en daardoor heerlijk rustig. Na hier twee dagen te hebben genoten van de rust begint de roadtrip langs de hoogste berg van Portugal, de Torre (1993 meter). De Rio Alva, die langs het dorp stroomt, voert helder smeltwater naar lager gelegen delen. Het eerste stuk van de roadtrip volgt de rivier omhoog via de N230. Een prima weg door dorpjes afgewisseld met fijne uitzichten op de rivier en het landschap dat hij heeft gevormd.

Aangekondigde wegwerkzaamheden (in de richting van Covilhã) dwingen ons om over te stappen op de N231. Het begint steil met een stijgingspercentage van 14% maar de camper geeft geen kick. Na een paar kilometer doemen de eerste besneeuwde bergtoppen op. De uitzichten zijn adembenemend en met bijna geen ander verkeer op de weg nemen we de tijd om alles in ons op te nemen, het ultieme roadtrip gevoel.

Lees hieronder verder!
 • beste reistijd portugal
  Met Ninja op Cabo da Roca
  anemptytextlline
 • reisroute noord portugal
  Santuário de Santa Luzia
  anemptytextlline
 • Afife bij zonsondergang <3
  anemptytextlline
 • Traditioneel mais drogen in Lindoso
  anemptytextlline
 • De ankers van Praia do Barril
  anemptytextlline
 • De daken van Evora
  anemptytextlline
 • Het Portugese hooggebergte
  anemptytextlline
 • Wildkamperen langs de kust
  anemptytextlline
 • Vuurtoren van Sagres
  anemptytextlline
 • Mooier dan dit wordt het niet
  anemptytextlline
 • Opeens een kapel vol schelpen
  anemptytextlline
 • Een van de vele stuwmeren in het Estrela NP
  anemptytextlline

Start jouw Portugal rondreis!

Start jouw Portugal rondreis of vakantie met behulp van onze ervaringen, opgedaan in ruim 12 maanden toeren door dit aangename Zuid-Europese land. We hebben alles over Portugal overzichtelijk voor je uitgewerkt in dit eBook. Van de Portugese cultuur tot niet te missen bezienswaardigheden, mooie reisroutes en handige tips & tricks. Kortom, alles wat je nodig hebt om optimaal te genieten van Portugal.

Bekijk het eBook; Reizen In Portugal
UG9ydHVnYWwgcmVpcyBlYm9vaw==

De N239 naar de Torre

De weg blijft schitterend en al snel staat de Torre op de borden. Via de N238 komen we uit op de N239 die naar de top van Portugal's hoogste berg loopt. Hoewel de top per auto (of in ons geval per camper) te bereiken is, met een stijgingspercentages tot 15%, stoppen we iets voor het letterlijke hoogtepunt. Het pak sneeuw langs de kant van de weg wordt steeds dikker en er is een mooie wandeling vanaf de parkeerplaats langs enkele meren tot aan de top. De parkeerplaatsen zijn bepakt met sneeuw en bij een P-bord in de buurt van een meer zetten we de camper stil. De wandelroute vinden we niet maar met de mooie uitzichten over half dichtgevroren meren en de Torre is dat niet erg. Ninja gaat dol in de sneeuw, het is zijn eerste kennismaking hiermee. Als onze schoenen en vooral sokken nat zijn van het steeds tot de knieën wegzakken in de sneeuw, lopen we uitgeput terug naar de camper om onze roadtrip te vervolgen.

Het dak van Portugal

Op 1993 meter staan we op de hoogste berg van Portugal. Er is hier zelfs een skilift met twee pistes. De bergen rondom de Torre liggen in nevel, een onbeschrijfelijk aanzicht. Volgens Portugees bijgeloof zijn bergen vanaf 2000 meter magisch. Dit maakt het extra zuur voor hen dat de hoogste berg op het vasteland zeven meter te kort komt. Maar daar is iets op verzonnen, iets waar de berg nu zijn naam aan dankt. Een toren van precies zeven meter maakt dat de Portugezen toch de magische grens van 2000 meter bereiken.

De vallei richting Manteigas

Vanaf de top van de Torre dalen we via de N239 af om vervolgens af te slaan naar de N232 richting Manteigas. Een vallei uitgeslepen door ooit een gletsjer maakt de roadtrip compleet. Wat een uitzichten! Van steile bergweggetjes tot brede uitzichten, nu hebben we alles gehad. Maar hier blijft het niet bij, de dag is nog niet voorbij dus we zetten door. Vanaf Manteigas gaat het weer bergop (tot 1200 meter). Ditmaal door de bossen om zo nog één keer goed uit te kijken over de lager gelegen dorpen rondom de bergketen, het lijkt haast vlak daar beneden. Met deze beelden op ons netvlies rijden we naar Viseu. Eenmaal 'beneden' blijkt het toch niet zo vlak te zijn als gedacht. Heuvels vormen hier het landschap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nog meer over Portugal?

Check ons eBook Reizen in Portugal. Voor maar €8,50 heb je het eBook Reizen in Portugal al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Portugal.

Bekijk het eBook

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram