In een paar dagen door Noord-IJsland

Het noorden van IJsland is lijp, helaas hebben we te weinig tijd

Geschreven door: Lars

Na de West-Fjorden is het tijd om Noord-IJsland te verkennen. De bedoeling was om hier ruim de tijd voor te nemen, maar slecht weer heeft ons een dag gekost. En als de ferry plotseling een dag eerder vertrekt dan verwacht worden we gedwongen vaart te maken. Daarom stoppen we alles in de twee dagen die we nog hebben. Gelukkig zijn de twee dagen voldoende tijd om een indruk te krijgen van dit schitterende deel van IJsland. Van Akureyri via de Goðafoss watervallen naar Lake Mývatn en door naar de Dettifoss waterval om af te sluiten met misschien wel het mooiste deel van de 1. De 160 kilometer tussen Dettifoss en Egilsstaðir.

Akureyri het Queenstown van IJsland?

In de vallei van Akureyri zeggen we bijna tegelijk tegen elkaar "wow dit lijkt Queenstown (in Nieuw-Zeeland) wel". De bergen, waarvan de toppen al met sneeuw gekleurd zijn, en het fjord die een soort rust uitstraalt zoals het meer dat bij Queenstown doet. De stad is gezellig, niet te druk en heeft duidelijk een mindere focus op toeristen dan Reykjavík.

Het is hier dat we op zoek gaan naar ons souvenir uit IJsland, een schapenvacht. Uiteindelijk eindigen we helaas toch in een toeristische winkel omdat ze nergens anders te vinden zijn.

Schapenvacht tip: Wil je ook een origineel IJslands schapenvacht? In Sauðárkrókur zit het bedrijf dat de vachten 'maakt'. We kregen dit helaas pas te laat door. Maar hier heb je de grootste keuze mogelijkheden.

De vergelijking met Queenstown wordt nog sterker als we in het Kjarnaskógur bos op een mountainbike trail (Hjólabraut) stuiten. Internet leert ons dat de route 'easy' moet zijn maar daar is verdomd weinig van waar. Zo technisch hebben we nog niet eerder gereden maar wat lijp! Smalle paadjes, scheren langs bomen en over lavavelden naar beneden knallen. Letterlijk en figuurlijk. Jammer dat we niet meer tijd hebben om bekend te raken met deze baan.

Lees hieronder verder!
 • Lars kijkt uit over Mývatn
  anemptytextlline
 • Het meer Mývatn in IJsland
  anemptytextlline
 • Goðafoss waterval op zijn mooist
  anemptytextlline
 • Bijzondere plek Hverarönd IJsland
  anemptytextlline
 • Game of Thrones grot in IJsland
  anemptytextlline
 • Uitzicht vanaf de ring road IJsland
  anemptytextlline
 • Vulkanische kleuren in IJsland
  anemptytextlline
 • Selfoss waterval te lopen vanaf Dettifoss
  anemptytextlline
 • Uitzichten die nooit vervelen
  anemptytextlline
 • Hverarönd IJsland
  anemptytextlline
 • IJslands landschap
  anemptytextlline
 • Dettifoss op zijn mooist
  anemptytextlline

Wij Reizen In IJsland

IJsland is magisch, en één van de mooiste landen die wij bezocht hebben. Maar IJsland vraagt wel om een goede voorbereiding. Gelukkig heb je ons gevonden. Vijf weken reden we over het eiland en alles wat je moet weten om niet voor verrassingen te komen staan vind je hier. Zo ga je met een gerust hart genieten van dit epische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wonderschoon Lake Mývatn

Lake Mývatn, het muggenmeer, is nooit echt diep. Het diepste deel is vier en een halve meter en het meer kent veel kleine eilandjes. Dit in combinatie met de begroeiing aan de oevers maakt het een schitterend gebied om rustig langs te rijden en de vele parkeerplaatsen nodigen je uit voor een korte wandeling. Van stukken met kleine kraters die zijn oorsprong kent door stoom explosies tot leuke stukjes bos. Wij treffen Mývatn in haar herfst jas en damn wat is het hier mooi. Lake Mývatn ligt in de buurt van een geothermisch gebied en schijnbaar bevriest een deel van het meer nooit, we hebben dit helaas niet kunnen vinden.

De plek voor Game of Thrones fans

Wel hebben we op een paar kilometer van het meer de lijpste grotten van IJsland gevonden: Grjótagjá. Game of Thrones fans zullen hem misschien kennen als de grot van John Snow en Sigrit. Het gebied rondom Lake Mývatn is namelijk het decor van beyond the wall. Grjótagjá heeft een onderaardse warmwaterbron van bijna 50 graden Celsius. Te warm om lekker in te zwemmen, jammer want de plek is fabelachtig.

Geothermisch genieten doen we op een steenworp afstand. Námafjall Hverir is een van de mooiste geothermische gebieden die we in IJsland hebben gezien. Van modderpoelen met dramatisch roodgekleurde bergen op de achtergrond tot stoom uitblazende kegels. En dit allemaal op een paar kilometer van elkaar verwijderd. Het gebied Mývatn bezoeken is een must!

Meer lezen over de watervallen voor en na Lake Mývatn (Goðafoss en Dettifoss) kan in ons artikel over de mooiste watervallen langs de 1. Na Dettifoss begint een ware roadtrip hemel. 160 kilometer met de heerlijkste uitzichten van IJsland. Dit deel is volgens ons het mooiste stuk van de hele ring road.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in IJsland?

Enthousiast over IJsland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw IJsland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over IJsland

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram