In een paar dagen door Noord-IJsland

Het noorden van IJsland is lijp, helaas hebben we te weinig tijd

Home » Europa » IJsland » In een paar dagen door Noord-IJsland

door | 0 Reacties

Na de West-Fjorden is het tijd om Noord-IJsland te verkennen. De bedoeling was om hier ruim de tijd voor te nemen, maar slecht weer heeft ons een dag gekost. En als de ferry plotseling een dag eerder vertrekt dan verwacht worden we gedwongen vaart te maken. Daarom stoppen we alles in de twee dagen die we nog hebben. Gelukkig zijn de twee dagen voldoende tijd om een indruk te krijgen van dit schitterende deel van IJsland. Van Akureyri via de Goðafoss watervallen naar Lake Mývatn en door naar de Dettifoss waterval om af te sluiten met misschien wel het mooiste deel van de 1. De 160 kilometer tussen Dettifoss en Egilsstaðir.

Akureyri het Queenstown van IJsland?

In de vallei van Akureyri zeggen we bijna tegelijk tegen elkaar ‰”wow dit lijkt Queenstown (in Nieuw-Zeeland) wel‰“. De bergen, waarvan de toppen al met sneeuw gekleurd zijn, en het fjord die een soort rust uitstraalt zoals het meer dat bij Queenstown doet. De stad is gezellig, niet te druk en heeft duidelijk een mindere focus op toeristen dan Reykjavík.

Het is hier dat we op zoek gaan naar ons souvenir uit IJsland, een schapenvacht. Uiteindelijk eindigen we helaas toch in een toeristische winkel omdat ze nergens anders te vinden zijn.

Schapenvacht tip: Wil je ook een origineel IJslands schapenvacht? In Sauðárkrókur zit het bedrijf dat de vachten ‰’maakt‰’. We kregen dit helaas pas te laat door. Maar hier heb je de grootste keuze mogelijkheden.

De vergelijking met Queenstown wordt nog sterker als we in het Kjarnaskógur bos op een mountainbike trail (Hjólabraut) stuiten. Internet leert ons dat de route ‰’easy‰‘ moet zijn maar daar is verdomd weinig van waar. Zo technisch hebben we nog niet eerder gereden maar wat lijp! Smalle paadjes, scheren langs bomen en over lavavelden naar beneden knallen. Letterlijk en figuurlijk. Jammer dat we niet meer tijd hebben om bekend te raken met deze baan.

 • Lars kijkt uit over Mývatn
  anemptytextlline
 • Het meer Mývatn in IJsland
  anemptytextlline
 • Goðafoss waterval op zijn mooist
  anemptytextlline
 • Bijzondere plek Hverarönd IJsland
  anemptytextlline
 • Game of Thrones grot in IJsland
  anemptytextlline
 • Uitzicht vanaf de ring road IJsland
  anemptytextlline
 • Vulkanische kleuren in IJsland
  anemptytextlline
 • Selfoss waterval te lopen vanaf Dettifoss
  anemptytextlline
 • Uitzichten die nooit vervelen
  anemptytextlline
 • Hverarönd IJsland
  anemptytextlline
 • IJslands landschap
  anemptytextlline
 • Dettifoss op zijn mooist
  anemptytextlline

Wij Reizen In IJsland

IJsland is magisch, en één van de mooiste landen die wij bezocht hebben. Maar IJsland vraagt wel om een goede voorbereiding. Gelukkig heb je ons gevonden. Vijf weken reden we over het eiland en alles wat je moet weten om niet voor verrassingen te komen staan vind je hier. Zo ga je met een gerust hart genieten van dit epische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wonderschoon Lake Mývatn

Lake Mývatn, het muggenmeer, is nooit echt diep. Het diepste deel is vier en een halve meter en het meer kent veel kleine eilandjes. Dit in combinatie met de begroeiing aan de oevers maakt het een schitterend gebied om rustig langs te rijden en de vele parkeerplaatsen nodigen je uit voor een korte wandeling. Van stukken met kleine kraters die zijn oorsprong kent door stoom explosies tot leuke stukjes bos. Wij treffen Mývatn in haar herfst jas en damn wat is het hier mooi. Lake Mývatn ligt in de buurt van een geothermisch gebied en schijnbaar bevriest een deel van het meer nooit, we hebben dit helaas niet kunnen vinden.

De plek voor Game of Thrones fans

Wel hebben we op een paar kilometer van het meer de lijpste grotten van IJsland gevonden: Grjótagjá. Game of Thrones fans zullen hem misschien kennen als de grot van John Snow en Sigrit. Het gebied rondom Lake Mývatn is namelijk het decor van beyond the wall. Grjótagjá heeft een onderaardse warmwaterbron van bijna 50 graden Celsius. Te warm om lekker in te zwemmen, jammer want de plek is fabelachtig.

Geothermisch genieten doen we op een steenworp afstand. Námafjall Hverir is een van de mooiste geothermische gebieden die we in IJsland hebben gezien. Van modderpoelen met dramatisch roodgekleurde bergen op de achtergrond tot stoom uitblazende kegels. En dit allemaal op een paar kilometer van elkaar verwijderd. Het gebied Mývatn bezoeken is een must!

Meer lezen over de watervallen voor en na Lake Mývatn (Goðafoss en Dettifoss) kan in ons artikel over de mooiste watervallen langs de 1. Na Dettifoss begint een ware roadtrip hemel. 160 kilometer met de heerlijkste uitzichten van IJsland. Dit deel is volgens ons het mooiste stuk van de hele ring road.

De mooiste reizen naar IJsland

Meteen boeken toch? Om het nog makkelijker te maken hebben we de leukste IJsland-reizen voor je uitgezocht. Zo hoef jij niet meer al die websites af. Met deze reizen ga je echt genieten van IJsland. Beloofd!

Lars
Lars is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In

in een camper over de wereld
Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met een camper over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Zoek de beste vliegtickets

Ga zelf op reis

Lezen over reizen is leuk, maar zelf reizen is natuurlijk nog veel leuker! Alle informatie om zelf makkelijk op reis te gaan vind je hier. Maar we hebben ook een selectie met de leukste reizen voor je uitgezocht.

Vind jouw droomreis