Twee dagen op Snæfellsnes

De peninsula net boven Reykjavík

Geschreven door: Lars

Snæfellsnes ligt op een paar uur rijden van Reykjavik. Onderweg verandert het landschap, zoals gewoonlijk in IJsland, om de zoveel kilometer. Het eerste deel van de route volgen we de 1, zoals we gewend zijn, om na Borgarnes de 54 aan te houden tot het hoogtepunt van Snæfellsnes; Snæfellsjökul. Dit is de gletsjer gelegen op de vulkaan op het uiterste puntje van Snæfellsnes. Maar de peninsula in West-IJsland heeft meer verrassingen. Gekleurde bergen, een schitterende kloof en als kers op de taart krijgen we een waar noorderlicht schouwspel.

De Raudfeldar Canyon

Na een korte stop waar we ons vergapen aan de gekleurde bergen op Snæfellsnes (niet zo mooi als die in Landmannalaugar, maar een goed alternatief) zien we een parkeerplaats vol met auto's. We zijn eigenlijk op zoek naar een manier om het brede strand op te komen maar bij de parkeerplaats zien we iets wat zich het beste beschrijft als een scheur in de rotsen. Op de rem en die parkeerplaats op. De grot is vernoemd naar een trol, het kan ook haast niet anders in IJsland, die zo af en toe nog in de grot te vinden is. Op onderzoek uit dus!

Over de boven het water uitstekende stenen lopen we de Raudfeldar canyon binnen. Na een paar meter wordt het iets breder en is er ruimte om 'droog' te staan. De paar mensen die hier met ons staan, kijken tevreden omhoog maar wij willen meer. We zijn toch in een canyon, laten we kijken hoe diep hij gaat dan! Via de droogliggende stenen en rotsen is het mogelijk, met een beetje lef, om dieper naar binnen te klimmen. Pas wel op, want hoe dieper je komt des te meer dode dieren je tegenkomt. Vooral meeuwen maar we kwamen ook iets tegen dat nog het meeste lijkt op een wezel. Uiteindelijk wordt het klauter avontuur abrupt afgebroken door een waterval van bijna drie meter hoog. Hoewel er een touw langs hangt, komen we tot de conclusie dat we niet gekleed zijn om door een waterval omhoog te gaan.

Uitdaging: Klim jij verder de Raudfeldar Canyon in? Dan zien we graag de foto's (of video's) van hoe het er uitziet na de waterval. Alvast een tip: trek iets aan waarin je nat mag worden.

Lees hieronder verder!
 • Aanzicht Rauðfeldsgjá Gorge IJsland
  anemptytextlline
 • Dit haaienvlees blijft enkele maanden drogen
  anemptytextlline
 • Nu mag Lars mee met de IJslandse vissersschepen
  anemptytextlline
 • kamperen in ijsland
  Op de camping in IJsland
  anemptytextlline
 • Eerste Noorderlicht ervaring in IJsland
  anemptytextlline