Een zomer lang in Portugal

Hoe het is om een hele zomer in Portugal te zijn

Geschreven door: Lars

Na vorig jaar al eens te hebben overwintert in Portugal was het dit jaar tijd om er een hele zomer door te brengen. Voor ons was de reden om te kiezen voor een zomer in Portugal tweedelig; we wilden beter leren surfen maar ook de wetenschap dat we aankomende winter weer naar Marokko gaan speelde mee. Minder kilometers maken. Dit is wat we hebben geleerd tijdens een zomer in Portugal, hopelijk heb je er iets aan.

Het hoogseizoen

Het hoogseizoen van Portugal is, makkelijk gezegd, de hele maand augustus. En dat is te merken ook. Waar je in juli nog lekker alleen staat en het strand bijna de hele dag voor jezelf hebt, is dit in augustus haast ondenkbaar. En al helemaal in de weekeinden wanneer alle Portugezen er op uit lijken te trekken om gezellig met de familie op roadtrip te gaan of juist om met zijn allen te picknicken. Het hoogseizoen betekent in Portugal dus niet direct dat je tussen de andere toeristen komt te zitten. Er is een grote kans dat je gezellig naast een grote Portugese familie plaatsneemt. En zeker, er zijn verschillen tussen Noord- en Zuid-Portugal. Niet alleen de temperatuurverschillen maar ook de populariteit van beide delen ligt anders.

Het verschil tussen Noord- en Zuid-Portugal

Er is, naast temperatuur, nog een duidelijk verschil tussen de twee uiterste delen van Portugal. Zo is het zuiden met de Algarve trekpleister nummer één. Dit is het hele jaar door onder andere terug te zien in de aantallen hotels en vakantieparken. In de zomer wordt dit beeld bevestigd met volle stranden en een overvloed aan toeristen in de gezellige vissersdorpjes die zich meer en meer lijken in te richten op het toerisme.

Een ander populair deel van Portugal is het stuk tussen Lissabon en Porto, vooral onder surfers maar ook als je het strand graag afwisselt met wereldsteden en cultuur (bekijk deze reisroute maar eens). Veel minder populair is het gebied ten noorden van Porto. Dat het hier rustig is dat zul je ons niet horen zeggen, maar massaal is het (nog) niet. Er is nog een duidelijk verschil, de temperatuur.

Lees hieronder verder!
 • beste reistijd portugal
  Met Ninja op Cabo da Roca
  anemptytextlline
 • reisroute noord portugal
  Santuário de Santa Luzia
  anemptytextlline
 • Afife bij zonsondergang <3
  anemptytextlline
 • Traditioneel mais drogen in Lindoso
  anemptytextlline
 • De ankers van Praia do Barril
  anemptytextlline
 • De daken van Evora
  anemptytextlline
 • Het Portugese hooggebergte
  anemptytextlline
 • Wildkamperen langs de kust
  anemptytextlline
 • Vuurtoren van Sagres
  anemptytextlline
 • Mooier dan dit wordt het niet
  anemptytextlline
 • Opeens een kapel vol schelpen
  anemptytextlline
 • Een van de vele stuwmeren in het Estrela NP
  anemptytextlline

Start jouw Portugal rondreis!

Start jouw Portugal rondreis of vakantie met behulp van onze ervaringen, opgedaan in ruim 12 maanden toeren door dit aangename Zuid-Europese land. We hebben alles over Portugal overzichtelijk voor je uitgewerkt in dit eBook. Van de Portugese cultuur tot niet te missen bezienswaardigheden, mooie reisroutes en handige tips & tricks. Kortom, alles wat je nodig hebt om optimaal te genieten van Portugal.

Bekijk het eBook; Reizen In Portugal
UG9ydHVnYWwgcmVpcyBlYm9vaw==

De temperaturen en hoe je daar mee omgaat

Zoals iedereen weet zijn de zomers warm in Portugal. Heet misschien zelfs wel. Zeker in het hoogseizoen liggen de temperaturen in het zuiden en in het binnenland al snel tussen de 30 en 40 graden Celsius. Je wordt dan ook indirect verplicht ergens verkoeling te zoeken, ofwel in de oceaan of in een van de vele meren of rivieren.

Let op: Rond lunchtijd is het heet. De zon is dan op zijn felst en je brandt haast letterlijk weg. Portugezen zul je rond dit tijdstip dan ook haast niet op het strand zien, zij komen 's ochtends vroeg en/of aan het einde van de dag.

Naast dat het minder toeristisch is in het noorden van Portugal heeft het, voor ons, nog een voordeel. Het is een stuk minder warm. In ieder geval langs de kust. Doordat er geregeld een briesje tot een redelijke zeewind staat blijft het met 25 graden prima uit te houden. Maar ook hier zijn uitschieters of brandt de zon flink als je uit de wind zit.

Zodra je het binnenland ingaat, loopt de temperatuur snel omhoog en maakt het koele briesje plaats voor een warme deken van lucht.ΠNou is dit op de iets wat koelere dagen zeker geen straf. Maar in hoogzomer zijn die dagen spaarzaam en is het eerder benauwd warm. Niet voor niets zeggen ze dan ook dat het binnenland het land van uitersten is; moeilijk heet in de zomer, en stervenskoud in de winter.

Ontsnappen aan de drukte

Het voordeel van het Portugese klimaat is dan weer wel dat het over het algemeen redelijk afkoelt in de avond en nacht. Dit maakt dat juist de ochtenden het ideale tijdstip zijn om het land te gaan ontdekken en te ontsnappen aan de drukte die zich vooral langs de kust bevindt. Waar de meeste toeristen verkoeling zoeken in de oceaan is het binnenland vaak een oase van rust. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, meren die goed uitgerust voor een dagje strand en sommige plaatsen zijn meer toeristisch dan andere. Maar als je deze ook links laat liggen zul je schitterende verlaten plekjes tegenkomen, soms zelfs een rivier of meer waarin alleen jij aan het zwemmen bent.

Tijdens onze zomer in Portugal zijn we voornamelijk in Noord-Portugal blijven hangen. Toen er in het hoogseizoen even geen golven waren zijn we het Peneda-Gerês National Park gaan verkennen. Waar we hordes toeristen verwacht hadden bleek het hier haast verlaten. Daar bovenop kwam nog eens dat door de hoogte van het park (sommige delen liggen rond de 1000 meter grens) het relatief koel was. Een beter uitstapje konden we ons niet wensen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nog meer over Portugal?

Check ons eBook Reizen in Portugal. Voor maar €8,50 heb je het eBook Reizen in Portugal al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Portugal.

Bekijk het eBook

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram