Een hond adopteren in Portugal

Friends of Canil de Portimão

We hebben ons reisgezelschap uitgebreid met een hond. Hoe dit adoptieproces is verlopen, is te lezen in het artikel met een hond in de camper. Zelf een hond uit Portugal adopteren? Hier lees je er alles over. Voordat wij Ninja adopteerden heeft hij een aantal maanden in de gemeentelijke hondenkennel (canil municipal) van Portimão gezeten. Die wordt gerund door vrijwilligers. Zij doen, met de beperkte middelen die ze hebben, hun uiterste best om zo goed mogelijk te zorgen voor de honden en katten die worden opgevangen.

Honden in Portugal

Portugal kampt met een straathonden probleem. Deze overpopulatie is het gevolg van het probleem dat de honden in Portugal vaak niet gecastreerd of gesteriliseerd worden. Dit omdat men het nut er niet van inziet. Wanneer er een nest puppies is geboren wordt het vaak ergens gedumpt. Of als de schattige puppies groot zijn, worden zij op straat achtergelaten.

Gemeentes pakken regelmatig straathonden op waarna ze naar hondenasiels worden gebracht. Daarnaast worden straathonden ook door mensen (toeristen) opgevangen en gehouden of naar het asiel gebracht. Veel hondenasiels zijn afhankelijk van vrijwilligers en donaties. Zij proberen de honden zo goed mogelijk op te vangen en de gewonde dieren te verzorgen. Ook zoeken zij een liefdevol thuis voor de beestjes.

Hoe het is om met een hond in de camper te reizen

Het adopteren van een hond

Een hond adopteren in Portugal is niet heel moeilijk. Het makkelijkste is het om via een hondenkennel de juiste hond voor jouw situatie te vinden. Heb je de juiste match gevonden en ben je zeker van je zaak vergeet dan niet rekening te houden met de volgende zaken:

  • Zorg dat de hond wordt ingeënt en gechipt. Vaak wordt dit bij de kennel gedaan voordat je de hond mag meenemen. Kosten hiervan liggen rond de €60,-. De chip en rabiës-inenting zijn verplicht. De kennel heeft Ninja een cocktail gegeven en dit raden zij aan. Deze cocktail moet één keer per jaar gegeven worden.
  • Vraag altijd om een internationaal hondenpaspoort. Dit hoort een normale zaak te zijn. In het paspoort wordt bijgehouden wanneer en welke inentingen de hond gehad heeft en is het bewijs dat hij gezond is verklaard. Als je van plan bent te reizen met de hond is het internationale paspoort van groot belang.
  • Misschien niet helemaal het leukste onderwerp, maar een vereiste bij veel kennels is dat de hond gecastreerd of gesteriliseerd wordt voordat hij mee mag. De kennel heeft hier meestal een vaste dierenarts voor. De kosten hiervan hangen af van het gewicht. Wij hebben €90,- voor de castratie en €15,- voor de medicijnen betaald. Dit bedrag is zo laag omdat het via een rescue-organisatie verloopt. Normaal zijn de kosten van een castratie minimaal het dubbele.
  • Als alles in orde is, teken jij een overeenkomst (adoptiecontract) bij de hondenkennel. Hiermee verklaar je goed voor het dier te zorgen, hem te voeden en liefde te geven. Deze overeenkomst is bindend.
  • In een warm land is het van belang dat de hond elke maand ontwormd wordt. Daarnaast is het ook raadzaam om hem een scalibor-band om te doen tegen teken en andere parasieten zoals zandvliegen en hartwormmuggen.

 

Tip: Bovenstaande opsomming is ook belangrijk op het moment dat je een straathond vindt en je wilt hem in huis nemen. Wees wel 100% zeker dat het een straathond is en je niet iemands kameraadje afneemt. Deze zekerheid kan je krijgen door bij de dierenarts de hond te laten checken op een chip, dit is gratis.

Alles over de ontwikkeling van Ninja

Friends of Canil Portimão

Het hondenasiel waar wij Ninja geadopteerd hebben in Portimão, draait op vrijwilligers en is een non-profit organisatie. De organisatie heeft een bestuur bestaande uit drie personen waaronder twee Nederlandse vrouwen, Patricia en Karin. Zij regelen de gang van zaken binnen het hondenasiel en worden daarbij geholpen door een groep vrijwilligers. De honden in het asiel worden ter adoptie aangeboden en het doel is om ze in een liefdevol thuis te plaatsen in Portugal, Nederland, Duitsland of Engeland. Daarvoor werkt Friends of Canil Portimão samen met verschillende organisaties.

De honden in het asiel worden zo goed mogelijk verzorgd en elke donderdagochtend komen de vrijwilligers bij elkaar om ze uit te laten. Iedereen kan hier aan deelnemen, via de e-mail (friendscanilportimao@yahoo.com) kan je je hiervoor aanmelden. Het is leuk om te doen en voor de honden een goede training.

Omdat het hondenasiel afhankelijk is van donaties worden er regelmatig activiteiten georganiseerd om geld in te zamelen. Zo wordt er bijvoorbeeld een yoga workshop door een vrijwilligster gegeven. De deelname kost €7,- en de opbrengst gaat geheel naar de kennel. Een leuke manier om een steentje bij te dragen. Natuurlijk is het ook mogelijk om geld te doneren zonder daar een workshop voor te volgen.

Tip: Geld of spullen doneren aan Friends of Canil Portimão? Alle details zijn te vinden op de website. De vrijwilligers en vooral de honden zijn met elke bijdrage heel blij!


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *