Noord-Portugal ontdekken

Een road trip door het hoge noorden van Portugal

Dat Noord-Portugal vol zit met unieke landschappen en adembenemende natuur wisten we stiekem al. Rondom Viana do Castelo hebben we namelijk een aantal verborgen watervallen gevonden en de kustlijn is ook niet bepaald lelijk te noemen. Reden genoeg om Noord-Portugal verder te ontdekken. Het eerste deel van deze ontdekkingstocht was het Peneda-Gerês National Park wat zo episch was dat het zijn eigen blog post kreeg. Maar Noord-Portugal, in dit geval het hoge noorden dat haast direct aan Spanje grenst, misstaat ook zeker niet.

Afkoelen in één van de velen rivieren, meren of stroompjes

In de zomer, wanneer het kwik in het binnenland van Portugal zonder problemen naar de 35-40°C oploopt, is afkoelen soms bittere noodzaak. Nou kan dit prima in de grote rivieren (de Lima, Rio Tinto of de Douro) die het noorden van Portugal doorkruisen. Nog leuker zijn de meren die soms speciaal aangelegd lijken te zijn voor een lekker middagje luieren afgewisseld met een frisse duik. Enkele heerlijke meren vind je rondom Chaves, in het Montesinho National Park of bij Macedo de Cavaleiros. Maar elke keer als je het bordje “Barragem” ziet weet je dat een frisse duik nooit ver weg is. De ultieme manier van afkoelen? Dat is in een fris bergstroompje met een waterval in de buurt. Eén van de mooiste was voor ons Cascadas do Pincho, maar ook het Peneda-Gerês National Park zit bomvol schitterende watervallen. Let wel op, bij sommige watervallen kan het aardig druk worden.

Genieten van stilte en rust in de natuur

Nu je weet waar je kunt afkoelen, kan Noord-Portugal met een gerust hart in de zomer worden verkend. Want stilte en rust in de natuur is waar het hier omdraait. Dat doet het overigens ook buiten de zomer, maar let op want in de winter kan het hier aardig koud worden. Het is haast een wereld van uitersten. De N103 neemt je mee vanaf het Peneda-Gerês National Park tot aan het Montesinho National Park. Dit park kent uitdagende wandelingen maar ook vanuit de auto, als onderdeel van een road trip, zal je genieten van de inkijk in pittoresk Portugal. Want hier is alles nog zoals dat vroeger ook was. Lieve kleine weggetjes kronkelen zich door de natuur met het ene uitzicht nog mooier dan het andere. De sfeer die het platteland ademt lijkt te zijn overgeslagen op de grotere stad net onder het park, Bragança. De grote trekpleister is het middeleeuwse kasteel, dat uitzonderlijk goed bewaard is gebleven. Tijdens het jaarlijkse festival lijk je zonder problemen terug de tijd in te gaan. Mocht je nog niet genoeg natuur hebben gehad dan zijn er nog het Douro National Park en het park rondom het meer van Azibo. Keuze genoeg dus.

De grote steden van Noord-Portugal

Mocht je niet alleen willen opgaan in de natuur dan zijn er voldoende grote steden waar je de Portugese urban vibes kan voelen. Porto is nooit ver weg en is zeer de moeite waard. Maar er zijn meer steden te bewonderen. Eén die ons hart heeft veroverd is Viana do Castello. Mede door de ligging, uitbundige festivals in de zomer en goede surfspots. Maar ook Braga is tof. De sfeer is nog net iets gemoedelijker als die van Porto, een aanrader is de gratis wandel tour. Guimarães staat te boek als een van de meest romantische steden van Portugal en dat is vaak reden genoeg om deze stad te bezoeken.

Ben jij al op ontdekkingstocht geweest in Noord-Portugal en staat jouw favoriete spot hier niet tussen? Laat het aan ons weten in de comments. Altijd goed om leuke, mooie of interessante plekken met elkaar te delen.


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *