Oud en nieuw in Lissabon

Als vleermuizen verkennen we Lissabon in het donker

Het vieren van oud en nieuw in een ander land geeft een unieke kijk in de cultuur. Zo komt in Lissabon de uitbundigheid van de Portugezen naar boven. Maar tegelijkertijd wordt er vastgehouden aan tradities. Net zoals in Nederland zijn er verschillende manieren om oud en nieuw te vieren in Lissabon. Aan het strand, in de haven, boven op het fort, in één van de vele clubs of zoals wij doen; op het grootse plein van Portugal.

Lissabon verkennen, op zoek naar de oud en nieuw locatie

Lissabon kent verschillende openbare locaties waar gezamenlijk oud en nieuw gevierd wordt. Aangezien de stad voor ons nog onbekend is, besluiten we op 30 december alvast op onderzoek uit te gaan om zo de beslissing te maken voor onze ultieme oud en nieuw locatie.

Hoewel er enkele opties zijn om de camper gratis te parkeren langs een drukke weg besluiten we op de stadscamping te gaan staan. Absurd duur (€35,- voor drie personen per nacht) maar dan zijn er wel faciliteiten. Met de bus is het bijna een uur naar het centrum. Na het uitstappen staan we direct bij de eerste locatie: Praca do Comércio, het grootste plein van Portugal. Het podium voor oudejaarsavond wordt opgebouwd. Met de geplande vuurwerkshow op het water en de Arca da Rua Augusta op de achtergrond een schitterende plek.

Dwalend door de straten en steegjes komt ineens het fort naar voren. Gelegen op een heuvel overkijkt het de stad. Op het internet is te lezen dat het fort tijdens oud en nieuw open is om de vuurwerkshow te aanschouwen. Maar wij willen dichterbij de actie staan. Het wordt al laat en de honger neemt toe, via een blog weten we van het bestaan af van Time Out een foodcourt met wereldse keukens op één plek. Dasja en Wouter zijn er van overtuigd dat het gesloten is maar de vastberadenheid van Lars zorgt ervoor dat we onze buik vol eten aan pizza, sushi, hamburgers, makarons en taart. Als blijkt dat er op nog geen minuut lopen een couchsurf meet-up is hebben we een avondplanning. Van enkele locals leren we direct meer over Lissabon en oud en nieuw. En er komen nieuwe opties bij, een couchsurf diner (€18,- p.p.) en daarna oud en nieuw vieren in een club (€30,- p.p.). Het plein blijft toch onze favoriet. Met 200.000 man buiten staan is al een hele belevenis.

Breid je Oud & Nieuw trip uit: reisroute Porto – Lissabon

Tip: Voor de Portugezen is oud en nieuw een echte feestdag, zelfs in Lissabon blijven veel restaurants en kleinere (snack)bars 31 december en 1 januari gesloten. Bij de tentjes die wel open zijn is het druk en moet je van te voren reserveren.

Oud en nieuw op het Praca do Comércio

Oudejaarsdag worden we brak wakker na een avond stappen in het studentengebied Bairro Alto. Heel fijn om een douche in de buurt te hebben op de stadscamping. Het is begin middag als de bus ons weer naar het centrum brengt. Eerst staan er nog enkele bezienswaardigheden op het programma voordat we een plekje opeisen op het Praca do Comércio. Te beginnen bij Mosteiro dos Jerónimos, een oud klooster met een indrukwekkende kerk. Het klooster doet dienst als museum dat wij links laten liggen. Vervolgens is het de rivier stroomopwaarts volgen tot uiteindelijk het plein tevoorschijn komt. Maar voor het zo ver is nog langs Torre de Belém, Padrão dos Descombrimentos en het hippe havengebied met restaurants en clubs.

Rond negen uur is het aardig druk op het Praca do Comércio. Live muziek begint helaas pas tegen half elf. Best gek gezien de hoeveelheid mensen. Een Portugese band komt op, oude rotten. De eerste paar nummers zijn vrolijk en de heupen beginnen los te komen. Dan kakt het in en laat de band zich misschien het beste vergelijken met Marco Borsato. Alle oude Portugezen om ons heen zingen elk liedje mee, het heeft wel wat maar is niet zoals we verwacht hadden. De band speelt tot bijna twaalf uur. Mensen worden onrustig, het eerste vuurwerk gaat al de lucht in en een scherm begint af te tellen. Iedereen ontkurkt zijn champagne en de vuurwerkshow barst los. Een kwartier lang wordt er waanzinnig vuurwerk de lucht ingeschoten. Het plein loopt wat leeg, zou dit het zijn…? Gelukkig wordt er druk gebouwd op het podium en rond half één staat de nieuwe band klaar: Richie Campbell & the 911 Band. Up tempo reggae beats tot half drie! Het plein verandert bij het eerste nummer direct van een tam publiek in een springende menigte. Die Portugezen kunnen wel een feestje bouwen!

Bekijk de leukste reizen naar Portugal

Tip: Het is niet ongebruikelijk om je eigen drank en champagne mee te nemen. Ideaal voor ons Nederlanders, lekker goedkoop. Van jong tot oud loopt met zijn eigen fles te toosten met andere die zo slim zijn een fles mee te nemen.


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *