Surfen in Viana do Castelo

Eén van de beste surfspots in Noord-Portugal, zeker voor beginners

Dat je goed kan surfen in Portugal wist je misschien al, maar hoewel vooral de zuidelijke spots en die rondom Peniche en Ericeira alom bekend zijn willen wij de surfspot van Noord-Portugal graag wat bekender maken. Niet te bekend, anders krijgen we dezelfde praktijken als op die andere hotspots. Daarom hier een extra liefdesbetuiging aan Viana do Castelo maar dan specifiek op het surfen gericht. Ontdek waar je moet zijn, wanneer en bij welke surfschool je volgens ons het beste surfles kan nemen. Wat moet je nog meer weten voor een heerlijke surfvakantie in Noord-Portugal?

De surfstranden rondom Viana do Castelo

Viana do Castelo is de ideale uitvalsbasis voor een surfvakantie, met meerdere goede surfstranden op een figuurlijke steenworp afstand is er bijna altijd wel een golf te surfen. Behalve dan als de wind op komt zetten. En helaas doet hij dat met regelmaat. Waarom wij alsnog lyrisch zijn over Viana als het om surfen gaat, is dat de wind haast zo voorspelbaar is als een Zwitsers horloge. Zo rond een uur of één steekt hij op en komen de wind- en kitesurfers naar buiten. Het zijn dus voornamelijk ochtendsessies, maar dan kan je wel lekker bijkomen de rest van de dag.

Als je puur naar het aantal stranden kijkt zijn er twee goede surfstranden net buiten Viana do Castelo. De eerste is Praia do Cabedelo, aan de andere kant van de rivier. Deze wordt echter opgedeeld, halverwege het strand veranderd het strand van naam in Praia do Rodanho. Hier zijn over het algemeen hogere golven te vinden dan op Cabedelo.

Iets verder van de stad verwijderd (twaalf kilometer noordelijk) ligt Praia de Afife welke ook weer in tweeën te delen is, hier geldt eigenlijk hetzelfde. Het zuidelijk gelegen deel (Praia da Arda) kent vaker hogere golven dan het noordelijke Praia de Afife. Aangezien deze stranden direct aan de Atlantische Oceaan liggen zijn de golven hier ruiger, sterker en is er meer stroming. Dus in normale omstandigheden is het vooral voor gevorderde surfers een ideaal (en rustig) strand. Maar als Cabedelo en Rodanho vlak zijn kunnen ook de beginners vaak alsnog golven pakken op Arda.

Cabedelo, ideaal voor surflessen

Gek genoeg vind je op de beste surfspots van Portugal vaak de meeste surfscholen en dus ook surflessen. In dit geval zijn de beste surfspots juist de spots die voor (meer) ervaren surfers goed zijn. Beginnende surfers hebben hier in de meeste gevallen niets te zoeken. Simpelweg omdat de golven te hoog zijn of de stroming te gevaarlijk.

Viana do Castelo heeft met Cabedelo juist een ideaal strand voor beginnende (en gevorderde) surfers. Doordat Praia do Cabedelo beschut in een baai ligt is er nagenoeg nooit een onderstroming, ook zijn de golven rustiger ten opzichte van stranden direct aan de Atlantische Oceaan. Het is dus makkelijker naar buiten peddelen en de golven zijn vaak veel cleaner. Door de baai is er een natuurlijk verloop in golfhoogte. Rechts, direct langs de pier is de golf het laagst en hoe verder je naar links loopt (ook wel Praia Rodanho) hoe hoger de golven worden. Zo kan je dus opbouwen maar zeker niet onbelangrijk, op de mindere dagen is er (bijna) altijd wel ergens een golfje te vinden!

Surfscholen in Viana do Castelo

Dan komt uiteraard de vraag waar en bij wie ga je surflessen nemen. Hoewel de eerste surfschool van Portugal hier te vinden is raden wij liever een andere aan. Namelijk Viana Locals. En dat heeft twee redenen; de eerste is dat Surf Clube de Viana zich vooral op de lokale bevolking richt en nogal massale klassen hanteert. Het zijn vooral kids die de lessen krijgen en veel persoonlijke aandacht lijkt er niet te zijn. De tweede reden is dat tijden heilig lijken te zijn, er wordt geen rekening gehouden met het getijde en zelfs als er geen golven zijn wordt er vrolijk het water ingegaan. Bij Viana Locals is dat anders, hoewel het vervelend is als een les niet doorgaat is het nog vervelender om in 2 uur les maar één golf te pakken. Wanneer de lessen wel doorgaan ben je er zeker van dat je ook echt les krijgt. Na een goede warming-up ga je het water in en zal je ook daadwerkelijk een golf pakken. De instructeur(s) zijn behulpzaam en geven je goede tips. Naast surfles voor beginners zijn er ook intermediate lessen. Dus kan je al surfen maar wil je je techniek bijspijkeren pak een intermediate les. Wij hebben hier veel aan gehad en onwijs leuke (lokalen) mensen leren kennen!

Wat kost een surfles?

De prijzen zijn afhankelijk van het aantal lessen dat je afneemt, hier een overzicht. In alle gevallen betreft een surfles ongeveer 2 uur in het water.

  • 1 les: €25
  • 5 lessen: €20 per les
  • 10 lessen: €15 per les

Het mooie van dit alles is dat de lessen niet persoonsgebonden zijn. Je kan dus snel besparen als je met meerdere personen bent door een pakket van meerdere lessen te kopen en deze lessen onder te verdelen.

Goede surfsessies gehad in Viana do Castelo? Of juist helemaal niet? Laat in de comments weten wat jij van deze spot vindt.


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *