Inwoners
Marokko heeft sinds de jaren vijftig grote sociale veranderingen doorgemaakt. De traditionele stammenstructuur maakte plaats voor een op het gezin gebaseerde samenleving. De Berberse en Arabische bevolking leven in harmonie samen in dit Noord-Afrikaanse land dat ervoor heeft gezorgd om een etnisch en cultureel evenwicht in stand te houden. Op Egypte en Algerije na is Marokko het volkrijkste Arabische land. In 2013 woonden er 33,01 miljoen mensen. Het inwoneraantal groeit rap door, in 2020 woonden er 36,91 miljoen mensen in Marokko. Het overgrote deel van de Marokkaanse bevolking is (zeer) jong.
Taal
Het (standaard) Arabisch is de officiële taal en wordt op scholen onderwezen. Ook wordt in vrijwel alle officiële communicatie Arabisch gebruikt. Echter spreekt het overgrote deel van de bevolking het Marokkaans-Arabisch (Darija) dialect. Daarnaast zijn er verschillende Berbertalen zoals Tarifit, Tashelhiyt en Tamazight.
Door de vroegere Europese invloeden in Marokko is de Franse taal de tweede taal van het land en heeft nog steeds een belangrijke plaats in het dagelijkse leven. In het noorden, het voormalige Spaans-Marokko, wordt Spaans als tweede taal gehoord. Door deze geschiedenis kun je je in Marokko vaak goed verstaanbaar maken in het Frans. Maar ook zie je in openbare plaatsen communicatie-uitingen in het Frans en wordt er binnen bedrijven, winkels en restaurants vaak Frans gesproken. Engels is minder normaal en wordt alleen in de toeristensector gebruikt.
Religie
Marokko is een Islamitisch land waar het malikisme de staatsgodsdienst is. Het overgrote deel van de bevolking (98,7%) zijn soennitische moslims, 1,1% zijn christenen en 0,2% is joods. In het dagelijks leven staat het geloof centraal. Zo bidden veel moslims vijf keer per dag, de mannen doen dit vaak in een moskee, wordt er geen varkensvlees gegeten en heeft de jaarlijkse Ramadan een grote invloed op het dagelijkse leven van de Marokkanen.
Tradities en Etiquette
Wanneer je in een vreemd land bent is het handig om te weten wat de tradities en etiquette zijn. Zoals wij in Nederland onze gebruiken en gewoontes hebben heeft ook Marokko die. Daarom is het goed om jezelf hierop voor te bereiden zodat je voorkomt dat je per ongeluk iemand beledigd. De meest belangrijke tradities en etiquette zijn hieronder voor je uitgewerkt.
Opmerkelijk: Wist je dat heel veel Marokkanen bang zijn voor honden? Dit komt doordat de Islam honden als onrein bestempeld. Toch zagen we een kleine verandering, Marokkaanse families en jongeren wilden met Ninja op de foto en sommige vertrouwde ons toe dat ze thuis ook een hond hadden. Je kunt prima met je hond of kat naar Marokko op reis. Hou rekening met alle papieren die je hiervoor moet regelen. Alle benodige informatie over het meenemen van je hond of kat naar Marokko lees je hier.
4 reacties
Natasja
Fijne tips, dankuwel! Ik ben uitgenodigd voor de lunch bij een marrokaanse familie. Is het gebruikelijk om iets mee te nemen, een kadootje of een bloemetje? Hartelijk dank voor uw advies
Lars
Het is niet verplicht, maar de Marokkaanse cultuur stelt het zeker wel op prijs als er iets wordt meegenomen. Dit kan al iets eenvoudigs zijn als nootjes, gebak of bloemen. Ga je op bezoek in Marokko dan worden westerse snacks ook erg gewaardeerd (stroopkoeken bijvoorbeeld).
Pascal Blancquaert
Beste,
Wij kennen in Vlaanderen het gebruik dat kinderen op 11 november verkleed huis-aan-huis “Sint Maarten” liederen zingen.
Ik hoorde naar aanleiding van deze gelegenheid dat er in Marokko een ‘gelijkaardig’ gebruik bestaat waarbij de kinderen dan een huisgebakken zoet broodje krijgen, versierd met noten, amandelen, etc…
Kent u dit gebruik? … en kent u ook de Arabische benaming ervan?
Leuk als u me dit kan laten weten 🙂
Aisha
Dag Pascal, In marokko is er een gelijksoortige traditie heet “Achoura”