Openbaar vervoer in Marokko

Verken Marokko middels het openbaar vervoer

Het is misschien niet de meest voor de hand liggende manier om Marokko te verkennen, maar het is goed te doen om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Hoewel wij normaal gesproken taxi's niet zien als openbaar vervoer, zullen die hier toch meegenomen worden. In Marokko zijn deeltaxi's namelijk heel normaal, en goedkoop. Andere vormen van openbaar vervoer zijn bussen en een treinnetwerk waar de rest van Afrika jaloers op is.

Met de bus door Marokko

Het klinkt romantisch, toch zullen de meeste Marokkanen je voor gek verklaren. Hoewel het erg goedkoop is zijn bussen niet het vervoermiddel om het hele land mee door te crossen. De Marokkaanse buslijnen zijn moeilijk te onderscheiden en als je dan al de goede bus vindt zit deze vaak tot de nok toe vol. Maar dan ook echt vol! Leuk is anders. Al zijn de prijzen erg schappelijk, een kaartje voor de stadsbus kost vaak maar vijf dirham (€0,50). De bussen tussen de grote steden zijn meestal beter geregeld, maar dan is de trein al snel een (veel) beter advies.

Met de trein door Marokko

Marokkaanse treinen zijn vaak erg comfortabel en voorzien van airconditioning en (meestal) schone toiletten. Alleen deze ene regel geeft al aan waarom het fijner is om met de trein door Marokko te reizen dan een bus te pakken. Zeker als je de grotere steden aan wilt doen, zo is er bijvoorbeeld een goede treinverbinding tussen de vier koningssteden van Marokko (Fès, Meknès, Marrakesh en Rabat). Maar ook de andere grote steden zijn prima bereikbaar per trein.

Er zijn twee hoofdspoorwegen:

 1. Van Tanger naar Marrakesh, via Rabat en Casablanca
 2. Van Oujda of Nador naar Marrakesh, via Fès en Meknès om vervolgens vanaf Rabat dezelfde route naar Marrakesh te vervolgen

Sinds eind 2018 is er een TGV-traject in gebruik genomen. Deze TGV rijdt tussen TangerRabat en Casablanca en haalt drie uur van de rit af. Doordat sommige trajecten vrij lang duren vind je in Marokko ook slaaptreinen. Bijvoorbeeld tussen Tanger en Marrakesh en Oujda en Casablanca. Naast het treinnetwerk beheert het ONCF ook een busdienst waardoor veel bestemmingen aansluiten op het treinnetwerk.

Of toch een auto huren?

Toch liever alle vrijheid pakken en niet afhankelijk zijn van vertrek- en aankomsttijden? Dan is het verstandig om een auto te huren. In Marokko kun je veilig rijden, afgeraden wordt wel om in het donker te rijden. Je komt namelijk de gekste weggebruikers tegen. Van ezels en geiten tot mensen die in de berm iets aan het zoeken zijn. Wij raden je aan om een auto te huren bij Sunny Cars. Het grote voordeel van Sunny Cars is dat alle verhuurders werken volgens de huurvoorwaarden van Sunny Cars. Gunstig voor jou! Welke auto je ook kiest, je krijgt dezelfde voorwaarden, 24/7 een Nederlandse supportafdeling ter beschikking en altijd all-inclusive prijzen.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Leerlooierij in het centru van Fez
  anemptytextlline
 • Uitzicht over Marrakech vanaf het El Badi Palace
  anemptytextlline
 • Lars en Ninja genieten van de Ouzoud waterval
  anemptytextlline
 • Ook hier wordt de was gedaan
  anemptytextlline