Reisroute door Noord-Marokko

Ontdek de Marokkaanse Middellandse-Zee kust en het Rifgebergte

Noord-Marokko en dan vooral het Rifgebergte komen niet altijd positief in het nieuws. Dit schrikt misschien af om hier op rondreis te gaan, maar juist dit deel van Marokko is nog authentiek en kent ongekende landschappen en schitterende natuur. Zelfs de mensen lijken hier nog vriendelijker en behulpzamer. Ons advies is om gewoon te gaan en te genieten van dit bijzondere deel van Marokko. Hou voor de zekerheid rekening met het nieuws of het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en mijdt eventuele plaatsen waar demonstraties kunnen plaatsvinden.

Opmerking: Voor het gemak (van een vliegveld) start de reisroute in Fèz. Maak je de oversteek met de ferry naar Marokko dan rij je met een paar uur vanaf Tanger-Med naar Tétouan en pak je de route daar op.

Reisroute langs de hoogtepunten van Noord-Marokko

Aangekomen in Marokko is het slim om eerst even te acclimatiseren, wennen aan de cultuur en het dagelijkse leven. Fèz is hier de ideale stad voor, er wordt goed Engels gesproken en het gaat er niet zo opdringerig aan toe. Je vermaakt je dan ook makkelijk twee dagen met al het moois wat er in deze koningsstad te zien is. Enkele hoogtepunten zijn de medina met daarin de leerlooierijen en schitterende gebouwen. Bezoek ook één van de parken en loop naar het uitkijkpunt over de stad bij de Merinidische graven.

Via Ketama naar Chefchaouen

Hoewel dit niet de kortste route is, of de makkelijkste, is het wel de mooiste. En juist daarom adviseren we deze weg. Trek er wel een hele dag voor uit, want hoewel 260 kilometer makkelijk te doen klinkt ben je er goed zeven uur zoet mee. Als het mee zit. We zouden je graag adviseren om de route op te breken, maar wij vonden helaas geen campings onderweg en ook het aantal hotels op deze route is minimaal. Wij zijn daarom in één keer doorgereden.

Kijk niet vreemd op als je onderweg wordt geconfronteerd met de vraag of je hasj wilt kopen. Het gebied rondom het kleine dorpje Ketama is namelijk de wietschuur van Marokko en te pas en onpas word je hier mee geconfronteerd. In de meeste reisgidsen wordt er gesproken over opdringerige verkopers, die je zouden verplichten hasj te kopen. Wij hebben dit totaal niet zo ervaren, en hebben vooral dubbel gelegen om de overvloed aan hasj die op verschillende manieren kenbaar werd gemaakt. Elke keer vriendelijk zeggen dat je geen interesse hebt werkte prima voor ons.

Na een lange, maar heerlijke, dag rijden kom je waarschijnlijk moe en voldaan in Chefchaouen. Mocht je nog energie hebben (en niet op de camping staan) dan loont het om de zonsondergang vanaf de bergen te bekijken. De lucht boven de blauwe parel is simpelweg genieten. Ga de volgende dag uitgerust dwalen door de blauwe straten van Chefchaouen. Voor de actievelingen onder ons is een hike de berg op nog een optie voor spectaculaire uitzichten.

Van Chefchaouen naar Tétouan

De reden dat we Tétouan hebben opgenomen in deze reisroute is voor het contrast met Chefchaouen. Waar blauw de kleur is in Chefchaouen, is Tétaouen helemaal wit. Dit geeft de medina een serene en rustige uitstraling. Haast klinisch. Maar eerst is er onderweg nog de mogelijkheid om te genieten van de natuur die dit deel van Marokko te bieden heeft. Op ongeveer 20 minuten van Chefchaouen ligt de Cascades d’Akchour, een heerlijke wandeling van drie uur (op en neer) langs de rivier brengt je naar deze waterval. Check van tevoren wel of er water stroomt, want een waterval zonder water is een flinke domper.

De Middellandse Zeekust van Marokko

Na het binnenland wordt het tijd voor welverdiend genieten aan de kust, en waar kan dat nou beter dan aan de Middellandse zee. Hoewel dit gebied redelijk wat toerisme kent (wel handig voor overnachten natuurlijk) zijn er nog genoeg verlaten stranden en baaien te vinden. De ene nog mooier dan de ander. Kalab Iris bijvoorbeeld waar rust en eenzaamheid de boventoon voert. Vergeet je zeker ook niet te vergapen aan de ruige (en zwarte) kliffen langs de Marokkaanse Middellandse-Zee. De route volgt de kust tot net voorbij Nador waar de schoonheid van het binnenland weer wordt opgezocht. Een aanrader is om de P6012 door de Zegzelkloof te volgen, langs de weg staan vele grotten aangegeven. Als je geluk hebt zijn de poorten van de Grotte du Chameau open en kan je genieten van heerlijk warm bronwater.

Terug de Midden-Atlas in naar Fèz

Wederom is het tijd om kilometers te maken in de richting van Fèz, maar niet voordat we één van de hoogtepunten van de Midden-Atlas aandoen. Het Nationaal Park Jbel Tazzeka bestaat uit schitterende cederbossen en je kunt er verschillende watervallen vinden. Maar misschien nog mooier zijn de uitzichten over het Rifgebergte, bijvoorbeeld vanaf de Jbel Tazzeka (1.980 meter). Voor het laatste deel van deze reisroute volgen we de snelweg richting Fèz, er kan nog gestopt worden bij Sefrou maar na alles wat je onderweg al hebt gezien is dit niets nieuws meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *