Ouarzazate en de zuidelijke oases

Stap letterlijk een filmset binnen

Aan de rand van de Sahara woestijn ligt Ouarzazate. Deze stad kenmerkt zich door haar palmbomen, zandstraten, fort-achtige gebouwen en komt in vele filmsets terug op het grote scherm. De naam Ouarzazate staat voor "rustige plek" en vergeleken met andere Marokkaanse dorpen en steden hangt hier ook een rustige aangename sfeer. De Atlas filmstudio's bestrijken een 30.000 vierkante meter groot stuk woestijn en voorzien in het levensonderhoud van een flink deel van de bevolking. Binnen in de stad zijn moderne hotels te vinden maar buiten de stadsmuren is waar het om gaat, de Sahara.

Het leven in deze regio concentreert zich rond drie grote rivieren. De Draa, de Dadès, en de Ziz hebben spectaculaire kloven uitgesleten in de hellingen van de Hoge-Atlas en Anti-Atlas. Door het water van de rivieren ontstaat er hier leven dat leidt tot palmbossen die bezaaid zijn met kasba's en ksour. De Dadèsvallei strekt zich over een lengte van 120 kilometer uit tussen Ouarzazate en Boumalne du Dadès. Dit hele gebied zal je betoveren met haar schoonheid. Tot aan Bouamlne du Dadès is de weg goed begaanbaar daarna is de Dadèskloof verder te verkennen te voet of per terreinwagen.

De Oases

Talloze oases zijn te vinden in zuidelijk en oostelijk Marokko. Dankzij de aanwezigheid van water, ofwel grondwater of rivierwater, vormen zich de wonderlijke oases. De oases rijgen zich als een snoer aaneen in de valleien van de Dadès, de Draa en de Ziz. Doordat de oases uiterst kwetsbaar zijn zorgen dammen ervoor dat het rivierwater in toom gehouden wordt. Zo wordt bij hoogwater de oase niet verwoest.

Lees hieronder verder!
 • De tijd eist zijn tol
  anemptytextlline
 • Lars genietend van het uitzicht
  anemptytextlline
 • reisroute door zuid-marokko
  De laatste camping van Mhamid
  anemptytextlline
 • Heerlijke zonsondergang bij Ait Ben Haddou
  anemptytextlline
 • Dasja geniet van de ondergaande zon
  anemptytextlline
 • Het perfecte Sahara plaatje
  anemptytextlline
 • Even de benen strekken na een dag rijden
  anemptytextlline
 • backpacken Marokko
  Ninja in de Sahara
  anemptytextlline
 • Kamelen in wilde rucolavelden
  anemptytextlline
 • Ait Ben Haddou vanaf de rivier
  anemptytextlline
 • Marokko rondreis
  Een Kasba in de Dadel kloof
  anemptytextlline
 • Wat een heerlijke weg richting de Dadel kloof
  anemptytextlline
 • Prima kamp voor een nacht
  anemptytextlline
 • Kasba in Ait Ben Haddou
  anemptytextlline
 • Je kunt uren kijken naar deze rotsformaties
  anemptytextlline
 • Gruwelijk imposant die Todra kloof
  anemptytextlline
 • Heerlijke uitzichten onderweg naar de Sahara
  anemptytextlline
 • Wat een heerlijke weg richting de Sahara
  anemptytextlline
 • Soms moet je stoppen om te genieten
  anemptytextlline
 • Een verlaten deel boven de palmbossen
  anemptytextlline

Wij Reizen In Marokko

Marokko kan de eerste keer best spannend zijn. Maar de super vriendelijke en gastvrije Marokkanen heten je van harte welkom. Ruim zeven maanden trekken we door Marokko, zonder problemen. Ontdek al onze tips & tricks om een ontspannen rondreis door Marokko te maken.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hoogtepunten Ouarzazate en de zuidelijke oases

Eigenlijk is deze regio een groot hoogtepunt. Het is ook onmogelijk voor ons om alle must sees te benoemen. We geven je daarom een kleine greep van toffe plekken maar raden je echt aan om zelf op ontdekkingstocht te gaan 🙂

Todrakloof - Deze kloof kenmerkt zicht door loodrechte rotswanden. Maar dan ook echt, loodrechte wanden aan weerszijde van de kloof die zich 300 meter de lucht in strekken. De wanden zijn uitermate populair onder bergbeklimmers.

Dadèskloof - Populieren en vijgen-, walnoten- en amandelbomen groeien hier langs de oevers van de Wadi Dadès. Loodrechte rotswanden strekken zich omhoog en deze vormen kunnen zo kunstobjecten zijn. Dorpjes hebben zich gevormd in de kloof met de Tamnalt-kasba's die opgaan in het landschap.

Zagora - Zagora is door de Fransen gesticht en wordt gezien als een perfecte uitvalsbasis om de streek te verkennen. Vanaf Jbel Zagoro heb je een heerlijk uitzicht over de vallei. Vanaf Zagora vertrekken veel tochten de woestijn in. Kameeltochten of met een 4x4 auto om vervolgens een nacht door te brengen onder de sterrenhemel midden in de woestijn.

M'Hamid - Dit is de laatste oase voor de Sahara. M'hamid is zuidelijk van Zagora gelegen en via de N9 te bereiken. De Berbercultuur is hier te ervaren en tweemaal per jaar vindt hier een nomaden festival plaats met muziek en kamelenraces. Vanaf M'hamid trek je per kameel of terreinwagen de woestijn in. De Erg Chegaga duinen zijn namelijk magisch en zullen je het echte Sahara gevoel geven. Wij hebben ons af laten zetten door een chauffeur en hebben samen met Ninja een nacht in ons eigen tentje doorgebracht midden in de woestijn. Een bijzonder toffe ervaring!

Kalaat M'Gouna - De rozen hoofdstad van Marokko. Rozenstruiken groeien kilometerslang rondom deze woestijn oase. Een wild kleurrijk tafereel levert dit op met een zoetige geur die in de lucht hangt. Een tip van ons, voordat je deze streek opzoekt dubbelcheck dan ook of het rozen seizoen gestart is. Wij hebben namelijk geen enkele roos gezien..

Amerhidil kasba - Vlakbij Skoura ligt een palm bos. Het palm bos is aangelegd in de 12de eeuw. Door het hele bos zijn kasba's te vinden waar grote gezinnen wonen. Eén van die kasba's is de Amerhidil kasba. Deze kasba wordt niet meer bewoond maar staat open om toeristen een inkijkje te geven. Aanrader, betaal iets meer (€9,-) voor een rondleiding. Voor ons gaf dat net een beetje extra. De Amerhidil kasba is sowieso mooi om te zien maar om te horen waar de ruimtes voor gebruikt werden is een goede toevoeging. Er staan helaas geen bordjes met uitleg en verdere toelichtingen.

Aït Benhaddou - Aan de oever van Wadi Mellah doemt tegen een roze getinte zandstenen heuvel een enorme kasba op. Om preciezer te zijn, dit is geen kasba maar een ksar. De kleine ommuurde stad is te voet te bereiken vanaf de andere kant van de oever. Zonder gids loop je op je gemak door de steegjes en klim je langzaam naar boven. Op de top kijk je uit over de omgeving. Aït Benhaddou is een bekende filmlocatie. Niet alleen een belangrijke plek in de Gladiator, Lars z'n favoriete film, maar ook heeft Khaleesi uit Game of Thrones hier huisgehouden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Marokko?

Enthousiast over Marokko en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Marokko reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Marokko
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram