Tafraoute en omgeving

Ongekende uitzichten vanuit van valley

Home » Afrika » Marokko » Tafraoute en omgeving

door | 0 Reacties

Na veel te lang te zijn blijven hangen in het heerlijke Sidi Kaouki wordt het tijd om eens van het binnenland van Marokko te genieten. Iedereen die we spreken is lyrisch over Tafraoute en de haast mytische van valley. Het was al één van onze doelen nog voordat we in Marokko waren aangekomen, voornamelijk door dit artikel. En dit werd gaandeweg alleen maar sterker, dus toen we besloten dit jaar alleen de kust te doen konden we Tafraoute en omgeving toch echt niet overslaan. En gelukkig maar, Tafraoute is heerlijk. Twee weken blijven we staan zonder ons een moment te vervelen, helemaal niet als het amandel festival begint.

Neem de tijd om in Tafraoute te komen

Zeker, eindbestemming Tafraoute is nice, heel nice zelfs. Maar de weg ernaartoe wil je ook helemaal meemaken en ervaren. Dus niks lekker weg dommelen met de Marokkaanse zon op je gezicht. Geniet van de uitzichten en de langzaam veranderende landschappen. Vanaf Agadir volgen wij de R105 die je meeneemt door het echte Marokko. Kleine dorpjes, schitterende valleien en heerlijke berglandschappen. In het begin is de weg nog breed en vlak, maar uit eindelijk slinkt hij terug tot een anderhalfbaansweg en zoekt de bergen op. Uiteindelijk rijden we van nul meter boven zeeniveau tot rond de 1300m om vervolgens net onder de 1000m uit te komen in Tafraoute. Onderweg valt onze mond geregeld open van de heerlijke (stuw)meertjes en riviertjes. En lijpe vergezichten, gruwelijke valleien met een afgrond die je liever niet te dicht langs de auto hebt. Eén van de hoogtepunten is de Kasbah Tizrgane, gelegen op een heuvel lijkt dit meer op een fort of kasteel dan een verzameling ommuurde huizen.

Maar ook de andere weg naar Tafraoute, de R104, misstaat niet. Wij hadden alleen de pech deze weg in flinke mist te rijden. Desondanks hebben we kunnen genieten van enkele vergezichten. Kortom, neem de tijd om op weg naar Tafraoute eens uit te stappen, ergens een theetje te drinken of gewoon te genieten van de omgeving. Het is het waard.

Van valley de voor- en nadelen

Eenmaal aangekomen gaan we op zoek naar het zogenaamde van valley, een vallei waarin altijd wel campers te vinden zijn. En alles mogelijk zou zijn. Op loopafstand van het dorp vinden we de vallei. Eigenlijk is het dezelfde vallei als die waarin Tafraoute is gelegen. Er staan ruim 100 campers, maar er is genoeg ruimte. Elke avond wordt er door de guardian 10,- MAD opgehaald, omgerekend ongeveer ‰€1,-. De ideale regeling, de camper staat veilig terwijl jij op onderzoek uit kan in de omgeving.

Elke ochtend komt er een bakker langs, helaas niet met het lekkerste brood, en om de paar dagen een vrachtwagen vol water om iedereen bij te vullen. Nagenoeg alles is voor de deur van je camper te kopen, en anders is het te vinden in Tafraoute of op de souk die elke dinsdag en woensdag wordt opgebouwd.

 • Kamelen in wilde rucolavelden
  anemptytextlline
 • Met laag water heb je het beste zicht op Legzira beach
  anemptytextlline
 • Wilde cactussen in Zuid-Marokko
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline
 • De erewacht bij Mausolé Mohamed V
  anemptytextlline
 • Het strand van Rabat
  anemptytextlline
 • Wakker worden langs een stuwmeer aan de N8
  anemptytextlline
 • Ook al loop je verkeerd naar de Akchour waterval het is overal mooi
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • Zoek een balkon op voor dit uitzicht
  anemptytextlline
 • De thee en tagine staat al klaar
  anemptytextlline
 • De kleine straatjes van Fez
  anemptytextlline
 • Drogende huiden in Fez
  anemptytextlline
 • Dasja in de oude stallen van Meknes
  anemptytextlline
 • Stadsmuren van Meknes
  anemptytextlline
 • Door de Hoge-Atlas met de camper
  anemptytextlline
 • Mausolé Mohamed V in Rabat
  anemptytextlline
 • Oukaimeden geeft het berg gevoel dichtbij Marrakech
  anemptytextlline

Wij Reizen In Marokko

Marokko kan de eerste keer best spannend zijn. Maar de super vriendelijke en gastvrije Marokkanen heten je van harte welkom. Ruim zeven maanden trekken we door Marokko, zonder problemen. Stap in een andere cultuur en ontdek veel tips & tricks. Zo kun je goed voorbereid en hopelijk zonder spanning een rondreis maken door dit fantastische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Helaas zorgt deze vrijheid tegelijkertijd voor het grootste nadeel van van valley en de kans dat dit in de toekomst wel eens opgedoekt gaat worden. Van die honderden campers staat een groot deel er lang, zeker een paar weken als het geen maanden zijn. Geen punt zeg je op eerste gezicht, maar helaas is het dat wel. Niet omdat ze hele tuintjes beginnen af te zetten maar omdat ze allemaal naar de wc gaan. En aangezien het niet hun eigen land is wordt het opeens normaal om je (chemisch)toilet gewoon bij bouwafval leeg te gooien. Yep, je leest het goed. Van Valley heeft een vijver aan uitwerpselen met alle gevolgen van dien. Sommige waterputten schijnen al te zijn vervuild, de rest van het grondwater zal er ook niet lekkerder van gaan smaken.. En dat terwijl er op een paar honderd meter meerdere campings zijn, waar je voor een paar euro alles leegt.

De omgeving van Tafraoute

Hoewel Tafraoute zelf al in een heerlijke vallei ligt, met rotsen in alle verschillende vormen en formaten, is het zeker de moeite waard om meer van dit gebied te verkennen. De eerst genoemde bezienswaardigheid in de buurt van Tafraoute is standaard de painted rocks ook wel de blue rocks genoemd. In 1984 heeft de Belgische kunstenaar Jean Verame hier een deel van de rotsen totaal blauw of roze geschilderd. Hoewel het ondertussen wat vervaagd is, en her en der verstoord wordt door lelijke graffiti, geeft het een wazig beeld aan de vallei. Een andere must do is een bezoek aan Gorges Ait Mansour, een vallei die vol gegroeid is met palmen. Hierbij geldt een beetje hetzelfde verhaal als Tafraoute, de weg er naartoe is al magisch en misschien wel één van de mooiste wegen van Marokko. En zo zijn er nog meer leuke road trip bestemmingen in de omgeving van Tafraoute. Zoals de dorpen; Tazekka, Aday, Ameln, en Gdourt. Ook vind je uniek gevormde rotsblokken en zelfs een paar watervallen.


Vergeet door deze schoonheid niet de pracht van Tafraoute zelf te ervaren, loop langs de rotsen of beklim één van de bergen. Ga ook naar het oude Tafraoute en breng een bezoek aan het berber museum. Dit is een traditioneel berber huis in nog authentieke staat waar je met veel plezier en toewijding een rondleiding en traditionele thee krijgt. En dat allemaal voor een vrijwillige bijdrage. Ja, Tafraoute is fijn!

Het jaarlijkse amandel bloesem festival

Onbedoeld vallen we met onze neus in de (amandel)boter. Een paar dagen na onze aankomst loopt het hele dorp en de omgeving leeg om te genieten van het jaarlijkse amandel bloesem festival. Tafraoute is de amandel hoofdstad van Marokko en viert daarom jaarlijks de bloesem met een vierdaags festival. Als je in de buurt bent moet je hier zeker naar toe. Het is de ultieme inkijk in de Marokkaanse cultuur en gastvrijheid. Het festival vindt meestal in de eerste weken van maart plaats, meer informatie vind je op de officiële website.

Zelf reizen in Marokko?

Ben je enthousiast geworden over Marokko en sta je klaar om dit land zelf te ontdekken? De onderstaande reisorganisaties bieden diverse toffe vakanties en rondreizen aan. Bekijk het aanbod, vraag een offerte aan of boek direct. Start jouw Reisvirus!

Lars
Lars is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In

in een camper over de wereld
Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met een camper over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Zoek de beste vliegtickets

Ga zelf op reis

Lezen over reizen is leuk, maar zelf reizen is natuurlijk nog veel leuker! Alle informatie om zelf makkelijk op reis te gaan vind je hier. Maar we hebben ook een selectie met de leukste reizen voor je uitgezocht.

Vind jouw droomreis