Tafraoute en omgeving

Ongekende uitzichten vanuit van valley

Geschreven door: Lars

Na veel te lang te zijn blijven hangen in het heerlijke Sidi Kaouki wordt het tijd om eens van het binnenland van Marokko te genieten. Iedereen die we spreken is lyrisch over Tafraoute en de haast mytische van valley. Het was al één van onze doelen nog voordat we in Marokko waren aangekomen, voornamelijk door dit artikel. En dit werd gaandeweg alleen maar sterker, dus toen we besloten dit jaar alleen de kust te doen konden we Tafraoute en omgeving toch echt niet overslaan. En gelukkig maar, Tafraoute is heerlijk. Twee weken blijven we staan zonder ons een moment te vervelen, helemaal niet als het amandel festival begint.

Neem de tijd om in Tafraoute te komen

Zeker, eindbestemming Tafraoute is nice, heel nice zelfs. Maar de weg ernaartoe wil je ook helemaal meemaken en ervaren. Dus niks lekker weg dommelen met de Marokkaanse zon op je gezicht. Geniet van de uitzichten en de langzaam veranderende landschappen. Vanaf Agadir volgen wij de R105 die je meeneemt door het echte Marokko. Kleine dorpjes, schitterende valleien en heerlijke berglandschappen. In het begin is de weg nog breed en vlak, maar uit eindelijk slinkt hij terug tot een anderhalfbaansweg en zoekt de bergen op. Uiteindelijk rijden we van nul meter boven zeeniveau tot rond de 1300m om vervolgens net onder de 1000m uit te komen in Tafraoute. Onderweg valt onze mond geregeld open van de heerlijke (stuw)meertjes en riviertjes. En lijpe vergezichten, gruwelijke valleien met een afgrond die je liever niet te dicht langs de auto hebt. Eén van de hoogtepunten is de Kasbah Tizrgane, gelegen op een heuvel lijkt dit meer op een fort of kasteel dan een verzameling ommuurde huizen.

Maar ook de andere weg naar Tafraoute, de R104, misstaat niet. Wij hadden alleen de pech deze weg in flinke mist te rijden. Desondanks hebben we kunnen genieten van enkele vergezichten. Kortom, neem de tijd om op weg naar Tafraoute eens uit te stappen, ergens een theetje te drinken of gewoon te genieten van de omgeving. Het is het waard.

Van valley de voor- en nadelen

Eenmaal aangekomen gaan we op zoek naar het zogenaamde van valley, een vallei waarin altijd wel campers te vinden zijn. En alles mogelijk zou zijn. Op loopafstand van het dorp vinden we de vallei. Eigenlijk is het dezelfde vallei als die waarin Tafraoute is gelegen. Er staan ruim 100 campers, maar er is genoeg ruimte. Elke avond wordt er door de guardian 10,- MAD opgehaald, omgerekend ongeveer €1,-. De ideale regeling, de camper staat veilig terwijl jij op onderzoek uit kan in de omgeving.

Elke ochtend komt er een bakker langs, helaas niet met het lekkerste brood, en om de paar dagen een vrachtwagen vol water om iedereen bij te vullen. Nagenoeg alles is voor de deur van je camper te kopen, en anders is het te vinden in Tafraoute of op de souk die elke dinsdag en woensdag wordt opgebouwd.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Kamelen in wilde rucolavelden
  anemptytextlline
 • Met laag water heb je het beste zicht op Legzira beach
  anemptytextlline
 • Wilde cactussen in Zuid-Marokko
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline
 • De erewacht bij Mausolé Mohamed V
  anemptytextlline
 • Het strand van Rabat
  anemptytextlline