Hoge-Atlas

Het hoogste gebergte van Marokko en Noord-Afrika

De berbercultuur bloeit in de Hoge-Atlas. Stammen houden er hier hun eigen structuren op na waar bloedbanden en solidariteit binnen centraal staan. De Hoge-Atlas vormt een enorme natuurlijke barri̬re tussen de Atlantische kust en Algerije. Het gebergte strekt zich over 800 kilometer uit en op een aantal plekken is het zelfs 100 kilometer breed. Op de hoogste punten steken massieven rotsen 3.000 tot 4.000 meter de lucht in. Daarbij ontstaan uiteraard steile dalen, rotsachtige vlakten en diepe kloven. Dit was dan ook de streek waar veel bewoners van Marokko naartoe vluchtten wanneer er gevaar van indringers dreigde.

Net als de Midden-Atlas is de Hoge-Atlas ruig te noemen. Menig outdoor fan haalt hier zijn hart op. Maar wees voorbereid en ga niet zomaar alleen hiken in Marokko. Het gaat er hier namelijk anders aan toe dan wij in Europa gewend zijn. Vanaf Marrakesh zijn de, vaak besneeuwde, toppen van de Hoge-Atlas te zien. Via de N9 verruil je snel het hart van Marrakesh voor de bergen van de Hoge-Atlas.

Lees hieronder verder!
 • De Tizi-n-Test pas is te doen met een camper
  anemptytextlline
 • Herders dorpje net buiten Oukaimeden
  anemptytextlline
 • Kamperen met uitzicht in de Hoge-Atlas
  anemptytextlline
 • Ninja in Oukaimeden met uitzicht over Marrakech
  anemptytextlline
 • Oukaimeden geeft het berg gevoel dichtbij Marrakech
  anemptytextlline
 • Door de Hoge-Atlas met de camper
  anemptytextlline
 • Hiken door de Hoge-Atlas
  anemptytextlline
 • Enkel in de zomer worden deze huisjes bewoont (Oukaimeden)
  anemptytextlline
 • Overnachten net voor de hoogste bergpas van Marokko
  anemptytextlline
 • Roadtrippen door de Hoge-Atlas
  anemptytextlline
 • De Tizi-n-Test pas
  anemptytextlline
 • Uitzicht over het Atlas gebergte
  anemptytextlline
 • Ondergaande zon in de Hoge-Atlas
  anemptytextlline
 • Aan de rand van de Hoge-Atlas
  anemptytextlline
 • Oude herders huisjes in Oukaimeden
  anemptytextlline

Wij Reizen In Marokko

Marokko kan de eerste keer best spannend zijn. Maar de super vriendelijke en gastvrije Marokkanen heten je van harte welkom. Ruim zeven maanden trekken we door Marokko, zonder problemen. Ontdek al onze tips & tricks om een ontspannen rondreis door Marokko te maken.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hoogtepunten van de Hoge-Atlas

Dit gebied is misschien iets minder makkelijk te verkennen dan de andere streken van Marokko. Maar zeker niet onmogelijk. Maar het is vooral de moeite waard om deze streek te ontdekken, daarom zetten we een aantal gave activiteiten en bezienswaardigheden op een rij. Ons advies bij alles wat je in de Hoge-Atlas gaat doen: bereid je goed voor en vraag informatie op bij de lokale bevolking. Sommige wegen kunnen in de winter bijvoorbeeld door sneeuwval zijn afgesloten.

Oukaïmeden - Alleen al voor de weg, P2017, zou je dit dorp moeten bezoeken. Zorg dat je geen hoogtevrees hebt want af en toe rij je wel erg dicht langs steile afgronden, zonder vangrail. In de winter is Oukaïmeden, 74 kilometer van Marrakesh vandaan, een skioord. Uiteraard op z'n Marokkaans, dus verwacht niet te veel. In de zomer is dit dorp de uitvalsbasis voor bergtochten. Het dorp Oukaïmeden wordt omringd door drie bergtoppen, Jbel Oukaïmeden (3.273 m), Jbel Ouhattar (3.258 m) en Jbel Angour (3.614 m). Loop vanaf het dorp naar de zendmast die op 2.740 meter hoogte staat. Vanaf hier heb je waanzinnige uitzichten en zie je in de verte Marrakesh liggen. Maar ook kan je na een korte wandeling de hoogste berg van Marokko, Jbel Toubkal zien liggen.

Ourika vallei - Een populair toeristisch dagtochtje vanuit Marrakesh is naar de Ourika vallei. De vallei ligt op 64 kilometer van de stad en is een mooi plaatje. De Ourika rivier stroomt tussen de bergwanden. Aan de weg zijn de mooiste kleden, rieten manden en andere Marokkaanse souvenirs te koop. Voorbij het dorp Tnine-de-l'Ourika wordt de omgeving groener. De weg eindigt bij Setti Fatma waar veel trektochten vandaan starten. Ook zijn hier zeven watervallen te vinden. Trek, zoals bijna altijd in Marokko, stevige wandelschoenen aan. Het terrein is rotsachtig.

Jbel Toubkal - Voor de bergtocht liefhebbers is de trektocht over het Jbel Toubkalmassief een aanrader. Met deze bergtocht beklim je de hoogste top (4.167 m) van de Atlas. Het schijnt niet moeilijk te zijn om de Toubkal te beklimmen, het is wel ruw terrein dat op hoogte ligt en je bent een paar dagen onderweg. Vanaf de Toubkalberghut is de top in vier uur te bereiken. De beste tijd om deze tocht te ondernemen is tussen april en oktober. Voor de wandelaars met een redelijke conditie is deze tocht af te leggen zonder gids. Alle informatie, gedetailleerde kaarten en/of het wel boeken van een gids kan bij het gidsenhoofdkwartier in Imlil.

Tizi-n-Testpas - Deze weg voert je vanaf Asni over de Hoge-Atlas waarna de soussvlakte opdoemt. De weg is smal en kent veel bochten en gaten. Rustig rijden dus. Wij hebben de Tizi-n-Testpas met onze camper gereden. Het is goed te doen zolang je geen haast hebt. Rij je de pas van noord naar zuid hou er dan rekening mee dat je het mooiste stuk tot het laatste bewaard. Boven op de pas (2.093 m) vindt je enkele kleine campings bij cafétjes of hotels waar overnacht kan worden met onbeschrijfelijke uitzichten Geen zin om de hele route te rijden maar alleen de pas te zien? Vanaf Taroudant rij je vrij snel naar de pas toe. Na een flinke beklimming, geniet je van het uitzicht, drink je een theetje langs de weg en draai je daarna weer om.

Tizi-n-Tichkapas - Deze weg is aangelegd door de Fransen en slingert door kale gebieden en vruchtbare gronden. De Tizi-n-Tickapas is een populaire route om vanaf Marrakesh naar Ouarzazate te rijden of andersom. Vanaf Marrakesh vind je de eerste pas, Tizi-n-Aït Imger, op 1.470 meter hoogte. Verder omhoog kom je aan bij de hoogste pas van Marokko, de Tizi-n-Tichkapas. Deze pas ligt op 2.260 meter hoogte en is als de weg open is ook met een camper(bus) goed te doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Marokko?

Enthousiast over Marokko en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Marokko reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Marokko
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram