Veilig reizen in Marokko (als vrouw)

Of Marokko veilig is om te reizen? Ja, zeker met deze tips

Laten we direct duidelijk zijn, Marokko is een veilig land om doorheen te reizen. Ook wij kregen van tevoren van mensen negatieve verhalen te horen over Marokko. Campers zouden worden bekogeld met stenen, ’s nachts worden je banden gejat en de volgende dag aan je terug verkocht, vrouwen worden lastiggevallen en nageroepen. Onze ervaringen zijn totaal anders en we hebben vooral genoten van de ongekende vriendelijkheid en gastvrijheid van de Marokkanen. Maar het is wel slim om je bewust te zijn van een aantal zaken die anders zijn dan in Nederland.

Veilig reizen in Marokko

Marokko staat bekend als één van de meest gematigde Islamitische landen van de Arabische wereld. Individueel reizen door Marokko is echt goed te doen, ook als vrouw alleen. Net als op alle verre bestemmingen is het wel slim om je gezonde verstand te gebruiken en je te passen naar de lokale gebruiken en gewoonten. Probeer niet in het donker te rijden met je huurauto of camper, pas op voor zakkenrollers en laat verlaten straatjes van de medina’s in het donker voor wat het is.

Veilig in de Medina

De Medina’s en souks van Marokko zijn een beleving die je niet snel vergeet. Je kijkt je ogen uit en ervaart hier het echte dagelijkse leven in de Marokkaanse steden. Maar pas op voor zakenrollers want dit is hun domein. Neem daarom niks mee dat je niet nodig hebt en wees waakzaam op je spullen. De kronkelende kleine staatjes in een medina laten je geheid verdwalen en aan Google Maps ga je niet veel hebben. Wil je de weg vragen aan iemand, kies er dan voor om dit te doen bij een winkelier en niet een voorbijganger. Grote kans dat de voorbijganger met je mee wil lopen en daar een vergoeding voor vraagt.

Sowieso ga je aangesproken worden door iemand die jou wil helpen, rond wil leiden of een bepaalde winkel in wil krijgen. In dit geval kun je er van uit gaan dat ze aan het einde van de rit om geld vragen. Heb je hier geen zin in? Wees vanaf het eerste moment duidelijk maar vriendelijk en zeg La Shukran” (nee, bedankt) en loop door. Het is goed om je vooraf bewust te zijn van dit soort situaties en hier relaxt mee om te gaan, zo maak je je ervaring in een medina een stuk leuker. Zoals eerder gezegd, zodra de straatjes van de medina verlaten zijn en het donker is kan het hier onprettig aanvoelen. Wees verstandig en neem een taxi om van A naar B te komen of wandel over de grote straten.

Tip: Zorg dat je altijd wat kleiner losgeld in je zak hebt zitten om kleine dingen als een kopje koffie af te kunnen rekenen. Zo hoef je geen grote biljetten tevoorschijn te halen dat het oog van zakkenrollers kan trekken.

Reizen in Marokko als vrouw

Vraag je je af hoe is om als vrouw (alleen) in Marokko te reizen en waar je rekening mee moet houden? Dat snappen we. Helaas is de positie van de vrouw in de maatschappij van Marokko zeker niet gelijk aan die van de man. Sommige Marokkaanse mannen kijken anders aan tegen Europese vrouwen. Op toeristische plekken is men inmiddels gewend aan buitenlandse vrouwen, op het platteland kan dat anders zijn waar je wellicht meer aandacht trekt. Hou er rekening mee dat je als vrouw aangestaard en aangesproken gaat worden.

De ervaringen van Dasja

In Marokko ben ik mij meer bewust van het vrouw zijn dan in Europa. Ik hou rekening met wat ik aantrek, zo bedek mijn schouders en knieën als ik drukkere gebieden of steden bezoek. Een hoofddoek is overigens niet nodig om te dragen. Onderweg zijn we meerdere vrouwen tegengekomen die alleen door Marokko rondreisden. Zij waren allemaal erg positief over hun ervaringen. De conclusie is dan ook: als vrouw kun je veilig alleen over straat.

Doordat ik samen met Lars en Ninja (hond) reis heb ik kunnen ervaren wat de verschillen zijn wanneer je alleen of samen met een man of een hond over straat loopt in Marokko. Op het moment dat ik samen met Lars was werd ik niet aangesproken. Als we een gesprek met een Marokkaanse man hadden dan viel het mij op dat hij vooral Lars aankeek en met hem sprak en mij haast negeerde. Ninja had ook een grote invloed op de Marokkanen. Zodra ik hem alleen uitliet werd ik ook niet aangesproken en gingen de mensen vaak aan de kant (veel Marokkanen houden niet van honden en zijn vaak bang). Dit zorgde op de drukke boulevard in Rabat er bijvoorbeeld voor dat de menigte van mensen allemaal aan de kant gingen om mij en Ninja erdoor te laten. Geen opdringerige verkopers die mij iets probeerde te slijten daar…

Zodra ik alleen een boodschap ging doen dan werd ik weleens aangesproken. Zowel door mannen als door vrouwen. Er zijn een paar situaties geweest waarbij een jongeman mij vroeg om mijn Facebook, telefoonnummer en met mij op de foto wilde. Vanaf moment één duidelijk zeggen dat je dit niet wil helpt vaak. Wat bij mij ook goed werkte (als de persoon Engels sprak) was zeggen dat ik onderweg was naar mijn man, ook al zijn we niet getrouwd. Hierdoor heb ik mij nooit onveilig gevoeld in dit soort situaties.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Leerlooierij in het centru van Fez
    anemptytextlline
  • Uitzicht over Marrakech vanaf het El Badi Palace
    anemptytextlline
  • Lars en Ninja genieten van de Ouzoud waterval
    anemptytextlline