Wat is op z'n Marokkaans?

In Marokko gaat alles net even anders, op zijn Marokkaans dus

Geschreven door: Lars

Het klinkt misschien negatief, op z'n Marokkaans, maar dat is het zeker niet. Het is in Marokko allemaal net even anders dan wij in Europa, maar vooral in Nederland, gewend zijn. Aangezien we het de laatste tijd weleens gehad hebben over 'op z'n Marokkaans' leggen we aan de hand van een aantal typische voorbeelden uit wat dat voor ons is. En dat het eigenlijk helemaal zo slecht niet is, maar dat het wel fijn is om er op voorbereid te zijn als je door Marokko reist.

Ongekende gastvrijheid

In de meeste gevallen, buiten de mega toeristische plekken om, zijn de Marokkanen super gastvrij. Je wordt regelmatig aangesproken, om je welkom in Marokko te heten en je een fijne reis te wensen. Maar schrik ook niet als je wordt uitgenodigd voor thee of om samen te eten. Dit zijn vaak de leukste spontane middagen en een heerlijke inkijk in het typische Marokkaanse leven.

Denk trouwens niet dat je na één kopje thee klaar bent, en dat je met een halfuurtje weer je weg vervolgt. Theedrinken op z'n Marokkaans duurt veel langer dan ons kopje met een koekje. Je zit makkelijk uren met iemand in gebarentaal en gebrekkig Frans te lullen (in ons geval). En dan wordt er nog niet eens gegeten, op dit soort momenten komt er echt niks van je dagplanning terecht. Erg? Wij vinden van niet!

Pech hebben of iets zoeken

Net zoals Marokkanen je graag welkom heten of uitnodigen voor thee, helpen ze je ook als je in de problemen zit. Als je met autopech langs de kant staat bijvoorbeeld. Sta niet gek te kijken als er opeens vier Marokkanen om je auto heen staan en hun hoofd al onder de motorkap hebben hangen. Hoewel veel mensen dit als intimiderend ervaren is, in onze ervaring, het tegenovergestelde waar. Ze willen je oprecht helpen, en vier weten nou eenmaal meer dan één. Het is niet zo dat dit alleen bij buitenlanders zo is, ook Marokkanen hebben geregeld een groepje om de auto staan als er iets mis blijkt te zijn. Een theorie is dat er niet heel veel gebeurt op een dag, dus als er dan iets anders te doen is wil iedereen erbij zijn. En natuurlijk, vast hopen ze er iets aan over te houden. Maar als ze goed werk leveren is dat helemaal niet verkeerd toch?

Op het moment dat je iets specifieks zoekt, bijvoorbeeld een brandblusser, kan er een vergelijkbare situatie ontstaan. Iemand loopt zonder problemen zijn eigen shop uit om samen langs de anderen te gaan om te kijken of zij het wel hebben. Of ze bellen een neef die misschien nog iets weet of heeft. Uiteindelijk zullen ze vinden wat jij zoekt.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Kamelen in wilde rucolavelden
    anemptytextlline
  • Met laag water heb je het beste zicht op Legzira beach
    anemptytextlline
  • Wilde cactussen in Zuid-Marokko
    anemptytextlline
  • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
    anemptytextlline
  • De erewacht bij Mausolé Mohamed V
    anemptytextlline
  • Het strand van Rabat
    anemptytextlline
  • Wakker worden langs een stuwmeer aan de N8
    anemptytextlline
  • Ook al loop je verkeerd naar de Akchour waterval het is overal mooi
    anemptytextlline
  • Met de camper door het Rifgebergte
    anemptytextlline
  • Zoek een balkon op voor dit uitzicht
    anemptytextlline
  • De thee en tagine staat al klaar
    anemptytextlline
  • De kleine straatjes van Fez
    anemptytextlline
  • Drogende huiden in Fez
    anemptytextlline
  • Dasja in de oude stallen van Meknes
    anemptytextlline
  • Stadsmuren van Meknes
    anemptytextlline
  • Door de Hoge-Atlas met de camper
    anemptytextlline
  • Mausolé Mohamed V in Rabat
    anemptytextlline
  • Oukaimeden geeft het berg gevoel dichtbij Marrakech
    anemptytextlline

Start jouw Marokko rondreis!

Start jouw Marokko rondreis of vakantie met behulp van onze ervaringen, opgedaan in ruim 7 maanden toeren door dit gastvrije Noord-Afrikaanse land. We hebben alles over Marokko overzichtelijk voor je uitgewerkt in dit eBook. Van de Marokkaanse cultuur tot niet te missen bezienswaardigheden, mooie reisroutes en handige tips & tricks. Kortom, alles wat je nodig hebt om optimaal te genieten van Marokko. Met of zonder camper.

Bekijk het eBook

Campings en toeristische informatie

Hier kom je als toerist waarschijnlijk veel mee in aanraking. Zeker als je met een camper door Marokko trekt. We hebben allemaal een beeld bij een camping. Laten we het zo zeggen, de meeste Marokkanen hebben hier blijkbaar een ander beeld bij. Campings op z'n Marokkaans dus, hoe die er dan uitzien? Vaak zijn het grind of kiezel ondergronden, met beperkte begroeiing. Sanitaire voorzieningen zijn er wel, maar onderhoud lijkt er niet op uitgevoerd te worden. Bij de meeste campings zie je dit vooral terug in de douches. Een aantal werken, waarvan een enkeling ook daadwerkelijk warm water geeft.

Campings die door voornamelijk mannen worden beheerd zijn typische voorbeelden van 'op z'n Marokkaans'. Er zit dan vaak een groot verschil in de kwaliteit van de sanitaire voorzieningen. Waarbij het mannelijke deel dan veel beter wordt onderhouden...

Maar ook toeristische informatie gaat vaak op z'n Marokkaans, zo kan iets kilometers van tevoren staan aangegeven om dan volledig van de borden te verdwijnen als je in de buurt zou moeten zijn. Maar ook wandelingen kunnen eerst aangeven zijn (wat al bijzonder is) om je dan halverwege aan je lot over te laten. Hiken in Marokko vraagt dan ook om meer voorbereiding. Nog meer voorbeelden van wat op z'n Marokkaans is? Lees dan het avontuur skiën in Marokko.

De omgang met de natuur

Hoewel er veel meer van en met de natuur wordt geleefd dan wij in Nederland, zijn ze er helaas nog niet zo zuinig op als wij zouden verwachten. De uitdrukking "niet schijten waar je eet" lijkt nog niet in het Arabisch te zijn vertaald. Zo ligt er zwerfafval op te veel plaatsen, is de afvalverwerking niet meer dan een dumpplek buiten het dorp dat eens in de zoveel tijd in de fik wordt gezet. Waait het voor die tijd? Dan ligt het puin overal.

Het meest schrijnende voorbeeld is nog de onder Marokkanen geliefde picknick. Bij aankomst ruimen de families eerst op wat er is achtergelaten door hun voorgangers. Om zo te picknicken zonder zwerfvuil waar de kinderen mee aan de haal kunnen gaan. Maar als de eigen picknick er dan op zit wordt alle troep even gemakkelijk weer achtergelaten voor de volgende familie. Snap jij het nog?

Autorijden op z'n Marokkaans

Het laatste echte op z'n Marokkaans voorbeeld is het autorijden. Je moet niet bang aangelegd zijn op de wegen in Marokko. Tweebaanswegen worden makkelijk driebaanswegen, auto's en vrachtwagens zijn overladen met spullen maar ook met personen. Taxi's zijn afgeladen, een vijf persoonsauto weten ze in Marokko tot en negen persoonsauto te transformeren. Naast auto's rijden er ook scooters, motoren, brommers en bakwagentjes op de weg. Maar kom je ook ezels, honden en personen tegen. Opletten dus wanneer je in Marokko gaat autorijden want je wordt ook van alle kanten ingehaald. Een ding is zeker, het is nooit saai en je hebt altijd wat te zien wanneer je in Marokko over de wegen rijdt.

Heb je nog meer voorbeelden of ervaringen van dingen die 'op z'n Marokkaans' gebeuren? We lezen het graag terug in de comments!

Geschreven door:
Lars
is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

Nog meer over Marokko?

Check ons eBook Reizen in Marokko. Voor maar €15,- heb je het eBook Reizen in Marokko al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Marokko.

Bekijk het eBook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram