Wat is op z'n Marokkaans?

In Marokko gaat alles net even anders, op zijn Marokkaans dus

Geschreven door: Lars

Het klinkt misschien negatief, op z'n Marokkaans, maar dat is het zeker niet. Het is in Marokko allemaal net even anders dan wij in Europa, maar vooral in Nederland, gewend zijn. Aangezien we het de laatste tijd weleens gehad hebben over 'op z'n Marokkaans' leggen we aan de hand van een aantal typische voorbeelden uit wat dat voor ons is. En dat het eigenlijk helemaal zo slecht niet is, maar dat het wel fijn is om er op voorbereid te zijn als je door Marokko reist.

Ongekende gastvrijheid

In de meeste gevallen, buiten de mega toeristische plekken om, zijn de Marokkanen super gastvrij. Je wordt regelmatig aangesproken, om je welkom in Marokko te heten en je een fijne reis te wensen. Maar schrik ook niet als je wordt uitgenodigd voor thee of om samen te eten. Dit zijn vaak de leukste spontane middagen en een heerlijke inkijk in het typische Marokkaanse leven.

Denk trouwens niet dat je na één kopje thee klaar bent, en dat je met een halfuurtje weer je weg vervolgt. Theedrinken op z'n Marokkaans duurt veel langer dan ons kopje met een koekje. Je zit makkelijk uren met iemand in gebarentaal en gebrekkig Frans te lullen (in ons geval). En dan wordt er nog niet eens gegeten, op dit soort momenten komt er echt niks van je dagplanning terecht. Erg? Wij vinden van niet!

Pech hebben of iets zoeken

Net zoals Marokkanen je graag welkom heten of uitnodigen voor thee, helpen ze je ook als je in de problemen zit. Als je met autopech langs de kant staat bijvoorbeeld. Sta niet gek te kijken als er opeens vier Marokkanen om je auto heen staan en hun hoofd al onder de motorkap hebben hangen. Hoewel veel mensen dit als intimiderend ervaren is, in onze ervaring, het tegenovergestelde waar. Ze willen je oprecht helpen, en vier weten nou eenmaal meer dan één. Het is niet zo dat dit alleen bij buitenlanders zo is, ook Marokkanen hebben geregeld een groepje om de auto staan als er iets mis blijkt te zijn. Een theorie is dat er niet heel veel gebeurt op een dag, dus als er dan iets anders te doen is wil iedereen erbij zijn. En natuurlijk, vast hopen ze er iets aan over te houden. Maar als ze goed werk leveren is dat helemaal niet verkeerd toch?

Op het moment dat je iets specifieks zoekt, bijvoorbeeld een brandblusser, kan er een vergelijkbare situatie ontstaan. Iemand loopt zonder problemen zijn eigen shop uit om samen langs de anderen te gaan om te kijken of zij het wel hebben. Of ze bellen een neef die misschien nog iets weet of heeft. Uiteindelijk zullen ze vinden wat jij zoekt.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Kamelen in wilde rucolavelden
  anemptytextlline
 • Met laag water heb je het beste zicht op Legzira beach
  anemptytextlline
 • Wilde cactussen in Zuid-Marokko
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline