Wildkamperen in Marokko

Het kan, maar het wordt wel moeilijker gemaakt

Wij houden van wildkamperen, niet omdat we geen geld willen uitgeven aan campings maar omdat je vaak zo veel mooier staat. Midden in de natuur met het ultieme gevoel van vrijheid en zonder beperkingen en verplichtingen. We doen het praktisch in elk land waar we doorheen reizen. Voordat we naar Marokko vertrokken hoorden we verschillende berichten, wildkamperen zou niet meer mogen en de politie stuurt je met een steeds hardere hand weg. Gelukkig horen we ook positieve verhalen over wildkamperen. Maar ook hier komt naar voren dat het langs de kust toch echt lastiger is. Na eerst een paar weken feeling te hebben gekregen met Marokko zijn we steeds meer en meer wild gaan staan. En wildkamperen in Marokko is nog net even beter dan in Europa, al word je soms inderdaad weggestuurd.

Waarom wildkamperen lastiger wordt

Wildkamperen is in Marokko niet bij wet verboden, dat wil alleen niet zeggen dat het ook overal kan. We hebben meerdere prima (parkeer)plaatsen gevonden langs de kust, maar zodra we begonnen over de nacht doorbrengen werd er direct gezegd dat het niet de bedoeling is, te gevaarlijk. Als we het wel zouden proberen zou de politie gebeld worden. En met de Marokkaanse politie wil je geen discussie beginnen. Op wat voor gevaar wordt gedoeld weten we eerlijk gezegd nog niet zo goed. Eén keer was het een terreurdreiging, maar waarschijnlijk zijn ze vooral bang voor inbraken en/of overvallen.

Opmerkelijk: Niet alleen de politie geeft aan dat random ergens overnachten gevaarlijk kan zijn. Ook van locals krijg je dit soms te horen, of van parkeerwachters die aangeven dat er 's nachts niemand is en het dus gevaarlijk is.

Er lijken twee redenen te zijn waarom wildkamperen wordt bemoeilijkt; ten eerste zou de politie smeergeld ontvangen van campings die zich benadeeld voelen door wildkampeerders. Als een camping niet vol staat, en weet dat er in de omgeving veel wildkampeerders zijn, wordt de politie ingeschakeld om iedereen een camping op te sturen. De tweede reden is dat de politie verantwoordelijk is voor alles wat er gebeurt binnen hun regio. Als er een toerist wordt overvallen is dat hier een groot probleem, met als eindverantwoordelijke de politie. Die had het immers veilig moeten houden. Sommige agenten geven dus aan dat ze die veiligheid niet kunnen waarborgen, waardoor je een camping op moet. Maar er zijn, misschien wat gekke, ontwikkelingen gaande. Sommige regio's hebben een schriftelijke verklaring die je kunt ondertekenen. Hierin geef je aan de risico's te aanvaarden van wildkamperen en de politie niet aansprakelijk te houden bij eventuele voorvallen.

Opmerking: Of je nu ook echt een verklaring wilt ondertekenen waarbij je nooit helemaal zeker weet wat er staat, dat is een vraag die je voor jezelf mag beantwoorden.

Tekst gaat hieronder verder!
  • De haven van Essouaira
    anemptytextlline
  • De kleine straatjes van Fez
    anemptytextlline
  • Het perfecte Sahara plaatje
    anemptytextlline
  • Vrolijke straatjes in Asilah
    anemptytextlline
  • reizen met dasja
    Dasja aan het onderhandelen
    anemptytextlline
  • De eindbestemming van de pelgrimtocht naar Moulay Bousselham
    anemptytextlline
  • De stadspoort van Meknes
    anemptytextlline
  • Shoppen in Fez
    anemptytextlline
  • Oukaimeden geeft het berg gevoel dichtbij Marrakech
    anemptytextlline
  • The Bay in Imsouane
    anemptytextlline

Start jouw Marokko rondreis!

Start jouw Marokko rondreis of vakantie met behulp van onze ervaringen, opgedaan in ruim 7 maanden toeren door dit gastvrije Noord-Afrikaanse land. We hebben alles over Marokko overzichtelijk voor je uitgewerkt in dit eBook. Van de Marokkaanse cultuur tot niet te missen bezienswaardigheden, mooie reisroutes en handige tips & tricks. Kortom, alles wat je nodig hebt om optimaal te genieten van Marokko. Met of zonder camper.

Bekijk het eBook

Weggestuurd door de politie

Het is dus vooral de politie die je wegstuurt, maar dan moeten ze je uiteraard wel eerst vinden. Helaas zijn er genoeg verklikkers, die waarschijnlijk een kleine vergoeding ontvangen als ze de politie van tips voorzien. Wij hebben het nu twee keer meegemaakt. E̩én keer was het de politie, de andere keer een soort natuurpolitie. Aangezien het bij wet niet verboden is kunnen ze je niet heel veel maken, al wordt er wel flink met boetes gedreigd. In ons voorval met de politie zijn we dan ook verplaatst, mede omdat de discussie aangaan gewoonweg geen zin heeft. De politie heeft hier veel meer gezag en eist deze ook van toeristen. In het voorval met de natuurpolitie zijn we blijven staan, mede omdat lokale vissers aangaven dat we niks verkeerds deden en het strand schoner achterlieten dan we het vonden.

Op internet hoor je soms horrorverhalen, de politie die je midden in de nacht wegstuurt. Zelfs met hun busjes je de weg op proberen te duwen. Wij zijn tijdens onze reis echter niemand tegengekomen die deze verhalen daadwerkelijk hebben meegemaakt en kunnen het ons ook niet zo goed voorstellen in Marokko.

Tip: Wat schijnt te werken is aangeven dat je al wat hebt gedronken (alcohol) en daardoor dus niet meer achter het stuur mag gaan zitten. Ook dit hebben we zelf niet gebruikt maar het lijkt bij andere reizigers te werken. En zo kun je toch de nacht blijven staan.

Blokkades van kustweggetjes

Er wordt harder en harder opgetreden tegen wildkampeerders, niet met fysiek geweld maar het wordt je onmogelijk gemaakt om te genieten van de afgelegen plekjes. Marokko heeft waarschijnlijk meer onverharde wegen dan verharde wegen, en als je die volgt kom je soms op epische locaties terecht. Helaas zien we steeds meer blokkades, een hoop zand en puin die de onverharde weg onbegaanbaar maakt. Vooral langs de kust zie je het vaak, hele gebieden worden onbereikbaar gemaakt om campers en alles wat er op lijkt te weren. Aan de ene kant begrijpen we de overheid of in dit geval misschien wel de politie, want niet iedereen laat het even netjes achter. Maar vooral jammer is dat het winstoogmerk van campings belangrijker lijkt, terwijl er vaak genoeg andere Marokkanen verdienen aan wildkampeerders: bakkers, vissers en groenteboeren die alle campers afgaan met hun producten.

Wildkamperen kan nog wel buiten dorpen en steden

Hoewel wildkamperen in Marokko steeds lastiger wordt, is het zeker niet onmogelijk. Soms moet je een beetje geluk hebben, dat je of een plek vindt of dat de politie niet langs komt als juist jij ergens wild staat. De makkelijkste manier om niet gevonden te worden is door de directe omgeving van steden en dorpen te vermijden. De kans op verklikkers is dan kleiner alsook de kans dat de politie een ronde doet. Zoek dus een verlaten strand of gebied. Het komt vaak voor dat wildkamperen in kleine aantallen gedoogd wordt. Dus zorg ervoor dat het niet te gezellig lijkt en dat je niet met te veel campers bij elkaar staat. Feestjes worden over het algemeen niet leuk gevonden, hiervoor kun je dus beter een camping opzoeken. Wildkamperen in het binnenland is trouwens veel gemakkelijker. Hoewel de kans bestaat dat locals komen vragen of alles goed gaat zal de politie je niet zo snel komen storen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Nog meer over Marokko?

Check ons eBook Reizen in Marokko. Voor maar €15,- heb je het eBook Reizen in Marokko al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Marokko.

Bekijk het eBook
Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram