Door de ligging van Marokko, met in het noorden en westen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan en in het oosten en zuiden de Sahara, vertoont het klimaat regionale verschillen. Hierdoor is Marokko het hele jaar door interessant om te bezoeken. ‘s Zomers kent het land een heet en droog landklimaat waar in de winter, met uitzondering van de bergen, een gematigd zeeklimaat overheerst. Water is overal relatief schaars.
Het klimaat van Marokko
De verschillende gebieden in Marokko kennen een eigen klimaat. Over het algemeen genomen zijn er vier klimaatzones te onderscheiden:
- Sahara-voorland en Sahara, de temperatuurverschillen liggen hier ver uit elkaar met zeer hete zomers en relatief koele winters. In dit gebied wordt de neerslag onregelmatiger en steeds minder. Er staat een droge, hete zuidwestenwind.
- Atlantische regio, staat bekend om haar zachte winters en gematigde zomers. Hier waait een vochtige noordwestenwind. Naarmate je zuidelijker komt, duurt de droge periode langer.
- Vochtige bergstreken, het Rifgebergte kent de meeste neerslag. Waarbij de grootste hoeveelheid regen in het noorden valt.
- Oostelijke regio, staat bekend om zeer weinig neerslag. Het gebied heeft hete, droge zomers.
Het regenseizoen is tussen april en mei en oktober en november. De Atlantische kust kent de meeste regenval met de zwaarste regenbuien in het najaar. Het hele jaar door zijn er besneeuwde toppen te zien in het Atlasgebergte. Maar gelukkig kent Marokko veel zonuren. De zonuren variëren van dertien uur per dag in de woestijn tot negen à tien uur aan de Atlantische kust. In de winter loopt dit uiteen van zes zonuren in het noorden tot zeven à acht zonuren in de zuidelijke gebieden.